Το καρναβάλι φτάνει στο αποκορύφωμά του τις μέρες αυτές στη Γερμανία και αν και φέτος το γιορτάζουμε λίγο διαφορετικά αξίζει τον κόπο να σας παρουσιάσουμε ένα έθιμο από την περιοχή Elzach, του Μέλανα Δρυμού.
Πρόκειται για τη στολή Σουτιγκ (Schuttig) που συναντάται αποκλειστικά στην πόλη αυτή. Είναι από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις και γίνεται πραγματική κοσμοσυρροή κάθε χρόνο από τις γύρω περιοχές που πλημμυρίζουν τους δρόμους για να τους δουν από κοντά στην παρέλασή τους.
Ας μάθουμε λοιπόν για τη στολή αυτή μέσα από έναν περήφανο ντόπιο μασκαρά:
«Εδώ στο Έλτσαχ (Elzach), όλα περιστρέφονται γύρω από το καρναβάλι και αυτό συμβαίνει εδώ και περίπου 500 χρόνια. Όπως τα Χριστούγεννα, έτσι και το καρναβάλι είναι αναπόσπαστο μέρος όλης της χρονιάς.
Πολλοί από εμάς σπουδάζουν και δεν ζουν πλέον στο σπίτι ή απλά ζουν κάπου μακριά. Όλοι όμως επιστρέφουν εδώ από παντού για το καρναβάλι.
Όταν κάποιος από το Έλτσαχ κλείσει τα 18 ανήκει πλέον στην τάξη των «καλούντων» και μπορεί να γίνει μέλος της συντεχνίας των μασκαράδων («Narrenzunft») και από τη στιγμή εκείνη μπορεί να φορέσει με υπερηφάνεια το σήμα της συντεχνίας στη στολή του Σούτιγκ (Schuttig).
Το κοστούμι μας αποτελείται από κόκκινους σάκους από τσόχα, ένα ψάθινο τρίχρωμο καπέλο με κελύφη σαλιγκαριού με κόκκινες μάλλινες φούντες, ένα λευκό μαντήλι, άσπρα γάντια και μαύρες κάλτσες και παπούτσια και μία μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι.
Κανένα μέλος δεν επιτρέπεται να αφαιρεί δημόσια τη μάσκα του
Υπάρχουν μερικοί κανόνες στη συντεχνία των μασκαράδων. Κανένα μέλος δεν επιτρέπεται να αφαιρεί δημόσια τη μάσκα του και να αποκαλύπτει το πρόσωπό του. Αυτό είναι κάτι που κάνει το καρναβάλι μας («Fasnet») τόσο ελκυστικό.
Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη μάσκα μου γιατί μου τη χάρισε ο προπάππους μου. Είναι πολύ παλιά και περικλείει αμέτρητα συναισθήματα.
Φοριέται από την οικογένειά μας ήδη εδώ και τρεις γενιές. Η μάσκα είναι φτιαγμένη από ξύλο φλαμουριάς και η μυρωδιά της είναι μοναδική. Κάθε Elzacher (κάτοικος του Έλτσαχ) καταλαβαίνει απόλυτα τι εννοώ όταν λέω ότι αυτές οι μάσκες φέρουν αυτήν πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του Καρναβαλιού.
Η μάσκα, το καπέλο, το κουστούμι είναι μια ξεχωριστή τέχνη και αυτοί που τα φτιάχνουν είναι πραγματικοί καλλιτέχνες. Είναι απίστευτο συναίσθημα να φοράς την ίδια την παράδοση πάνω στο σώμα σου.
Το καρναβάλι διαρκεί από την Κυριακή έως την Τρίτη, μετά την Καθαρά Δευτέρα (Rosenmontag). Η διακήρυξη του καρναβαλιού πραγματοποιείται την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.
Κάθε Schuttig μπαίνει στην πόλη με ένα κοστούμι και καπέλο, ενώ εξακολουθεί να μεταφέρει τη μάσκα του στο χέρι του. Όταν ο αρχηγός της συντεχνίας αναφωνεί “Από την ώρα αυτή επιτρέπονται οι μασκαράδες”, κηρύσσεται και επίσημα πια η έναρξη του καρναβαλιού για εμάς.
Είναι μία ανατριχίλα που διαπερνά κάθε φορά ολόκληρο το σώμα μου. Τώρα η πόλη είναι στα χέρια μας. Εμείς οι Schuttig είμαστε άγριοι, τρελοί και ανόητοι.
Οι Σούτιγκ (Schuttig) πήραν το όνομά τους από το Schurtag, όπως ονομαζόταν παλιά η Τετάρτη της Αποκριάς («Aschermittwoch»).
Εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της περιοχής μας δέχονταν μια γιορτή σε αντάλλαγμα της καταναγκαστικής τους εργασίας για όλες τις παραδόσεις του καρναβαλιού.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης
Όσο μπορώ να θυμηθώ, το Fasnet (καρναβάλι) ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και όσο περισσότερο είμαι εκεί, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο μοναδικό είναι το Fasnet μας.
Ταξιδεύουμε ομαδικά, έχουμε τις τελετές μας, το βιώνουμε ως κοινότητα, είναι ένα απίστευτα δυνατό συναίσθημα. Είναι μια διασκεδαστική στιγμή, δημιουργούνται νέες φιλίες και νιώθουμε πόσο σημαντικό είναι ο τόπος μας και η παράδοσή μας για εμάς.
Το φροντίζουμε και το μεταδίδουμε στην επόμενη γενιά. Θα ήθελα κι εγώ να μεταφέρω τη μάσκα μου μια μέρα. Οι απόγονοί μου πρέπει μια μέρα να τη φορούν με τόση υπερηφάνεια όπως εγώ σήμερα. ”
Δείτε παλαιότερες παρελάσεις των Schuttig εδώ.
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Μην μαθαίνεις τα νέα από την Βάδη Βυρτεμβέργη τελευταίος!
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: