Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς ποιος επηρεάζεται από τους κανονισμούς 2G-plus. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στη Βαυαρία.
Ποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στο Μόναχο;
Είτε πρόκειται για προπόνηση στο γυμναστήριο, είτε για επίσκεψη στον κινηματογράφο, το θέατρο ή το μουσείο – σε πολλά μέρη της Βαυαρίας ισχύει ο κανόνας 2G-plus: για να εισέλθουν οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ή εμβολιαστεί πρέπει να επιδείξουν το πιστοποιητικό τους συν ένα τρέχον αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή ότι έχουν υποβληθεί σε αναμνηστικό εμβολιασμό. Το κατά πόσον αυτό θα ισχύει στο μέλλον και για την εστίαση στη Βαυαρία είναι ακόμη ανοιχτό.
Το πρόβλημα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Ερωτήματα δημιουργούνται ιδίως σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Τα ομοσπονδιακά κρατίδια διαφωνούν σχετικά με το πώς πρέπει να ταξινομηθεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Για παράδειγμα, στην Κάτω Σαξονία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη ή τη Ρηνανία-Παλατινάτο, όποιος έχει λάβει δεύτερο εμβόλιο με εμβόλιο mRNA, δηλαδή Biontech ή Moderna, εκτός από τον αρχικό εμβολιασμό με Johnson & Johnson θεωρείται ότι έχει λάβει αναμνηστικό εμβολιασμό.
Η Βαυαρία έχει διαφορετική άποψη: εδώ, δύο αναμνηστικοί εμβολιασμοί με άλλα εμβόλια είναι απαραίτητοι για να μην χρειάζεται να προσκομιστούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία τεστ σε εκδηλώσεις όπου ισχύει ο κανονισμός 2G plus.
Η Βαυαρία παραπέμπει στην Επιτροπή Εμβολιασμού
Η Βαυαρία ακολουθεί έτσι τη γραμμή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας. Εδώ, ο δεύτερος εμβολιασμός για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί από την Johnson & Johnson ονομάζεται “βελτιστοποίηση της βασικής ανοσοποίησης”.
Μόνο η τρίτη ένεση οδηγεί σε “πλήρη βασική ανοσοποίηση”. Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, αυτό ισχύει μόνο με την πλήρη αποτελεσματικότητα του αναμνηστικού εμβολιασμού, δηλαδή από τη 15η ημέρα μετά την ημέρα του εμβολιασμού.
Αυτά τα άτομα μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις όπου ισχύει ο κανονισμός 2G-plus χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν πρόσθετο τεστ.
Όταν επισκέπτεστε νοσοκομεία ή γηροκομεία, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από το τεστ: κάθε επισκέπτης χρειάζεται ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ανεξαρτήτως του στάτους εμβολιασμού του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται μόνο μία δόση εμβολίου για τη βασική ανοσοποίηση με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της Janssen, δήλωσε εκπρόσωπος του βαυαρικού υπουργείου Υγείας όταν ρωτήθηκε από το BR.
Ωστόσο, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνιστά σε όλα τα άτομα που έχουν λάβει δόση Janssen να λαμβάνουν δεύτερη δόση εμβολίου με εμβόλιο mRNA σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη δόση, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η βασική τους ανοσοποίηση. “Από αυτή την άποψη, ο δεύτερος εμβολιασμός δεν πρέπει να θεωρείται αναμνηστικός εμβολιασμός”, τόνισε η εκπρόσωπος.
Κατά συνέπεια, έως ότου γίνει ένας τέτοιος τρίτος εμβολιασμός σύμφωνα με τη σύσταση της Stiko, οι ενδιαφερόμενοι δεν θεωρούνται “ενισχυμένοι”, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, και εξακολουθούν να χρειάζονται τεστ για να αποκτήσουν πρόσβαση σύμφωνα με τους κανόνες 2G-plus.
Ξαφνικά υπάρχει κενό εμβολιασμού στη Γερμανία
Με την επικαιροποίηση των κανόνων, τα άτομα που εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Δεδομένου ότι η επιτροπή έκανε τη σύσταση για την ομάδα αυτή μόλις στις αρχές Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τον αναμνηστικό εμβολιασμό το νωρίτερο στα τέλη Ιανουαρίου, λόγω του σταθερού χρονικού διαστήματος μεταξύ των επιμέρους εμβολιασμών.
Έτσι, όποιος θέλει να πάει στο θέατρο ή σε πισίνα θα χρειαστεί ένα γρήγορο τεστ μέχρι τότε. Επειδή τα επιμέρους μέτρα καθορίζονται από τα ομόσπονδα κρατίδια, δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση σε όλη τη Γερμανία.
Ασάφεια για τους αναρρώσαντες στη Βαυαρία
Όταν ρωτήθηκε από το BR, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι στη Βαυαρία δεν θεωρείται κανείς “ενισχυμένος” ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί δύο φορές και έχει μολυνθεί και με τον ιό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το κατά πόσον η κυβέρνηση θα αλλάξει αυτόν τον κανονισμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της εξέτασης του ζητήματος από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.
Η Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας έχει ήδη ζητήσει μια τέτοια διευκρίνιση – για την οποία θα πρέπει επίσης να ληφθεί δήλωση από την Επιτροπή Εμβολιασμού και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.
Τι γίνεται με εκείνους που έχουν αναρρώσει και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί δύο φορές;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη σύσταση της επιτροπής, “η χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου είναι επαρκής για τα άτομα που έχουν περάσει επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2.
Αυτός ο πρώτος εμβολιασμός μετά την ανάρρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του βασικού εμβολιασμού.
Στη συνέχεια πρέπει να γίνει αναμνηστικός εμβολιασμός περίπου έξι μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η μείωση του διαστήματος εμβολιασμού του αναμνηστικού εμβολιασμού σε τρεις μήνες μπορεί να εξεταστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις – “εάν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι ή επαρκείς δυνατότητες εμβολιασμού”. “Μόνο μετά την παρέλευση 14 ημερών από τον αναμνηστικό εμβολιασμό, τα άτομα που έχουν αναρρώσει θεωρούνται επίσης ” ενισχυμένα (geboostert)”.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Έρχεται δεύτερη αύξηση 18% στον κατώτατο μισθό εντός του 2022
- Γερμανία: Περιορισμοί για όσους δεν έκαναν τρίτη δόση
- ΟΡΙΣΤΙΚΟ: 2G+ για τον τομέα της εστίασης στη Γερμανία
- Μια Ελληνίδα στο τιμόνι της Deutsche Wohnen
- Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία; (1η Ιανουαρίου 2022)
- Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022
- Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;
- Γερμανία: Κανόνας για τις επιστρεφόμενες φιάλες από 01.01.22
- Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια αλκοολικοί στη Γερμανία
- Κανόνες εισόδου Ελλάδα – Γερμανία: Δείτε τι ισχύει
- Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία
- Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;
- Διαμάχη για το 2G plus στον τομέα της εστίασης στη Γερμανία
- Γερμανία: Πλήρη εφαρμογή του κανόνα 2G+ σχεδιάζει η κυβέρνηση