Σχέδιο «παγκόσμιου εμβολιασμού» ζητά ο ΟΗΕ
Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενεργοποιούν πλέον διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί απέναντι στην νέα παραλλαγή «Όμικρον», μετά τις πρώτες κινήσεις «άμυνας» απέναντι στην «πολύ μεταδοτική» νέα μετάλλαξη, στις οποίες έχουν ήδη προβεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επεκτείνοντας την υποχρέωση του εμβολιασμού.
Μετά την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κίνδυνος από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας του οποίου συστήνει προς τους πολίτες άνω των 60 ετών να αποφεύγουν τα ταξίδια, τη σκυτάλη έλαβε και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με το Γ.Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες να ζητά «σχέδιο παγκόσμιου εμβολιασμού», ώστε να τερματιστεί η πανδημία.
«Μόνο ένα σχέδιο παγκόσμιου εμβολιασμού μπορεί να βάλει τέλος στην πανδημία και σε μια άδικη και ανήθικη κατάσταση» επανέλαβε ο κ. Γκουτέρες, καθώς διαπίστωσε ότι «η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο 12 χώρες μεσαίου εισοδήματος, 27 χώρες ανώτερου εισοδήματος και 71 πολύ υψηλού εισοδήματος έχουν περάσει το όριο του 40% του μαζικού εμβολιασμού, ενώ καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν το έχει φτάσει ακόμη, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.
Πανευρωπαϊκή συζήτηση
Μόνο στην Ευρώπη η πανδημία κόστισε ήδη τη ζωή σε 1,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι είναι «κατανοητό και απαραίτητο» να εκκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. φον ντερ Λάεν ανέφερε ότι «έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία».
Την ίδια στιγμή, «το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αυτό είναι πολύ» εκτίμησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, καταλήγοντας αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ότι «αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η σχετική συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να αποτελέσει μέρος της ατζέντας της επόμενης τακτικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς θα προηγηθεί Σύνοδος των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ήδη σήμερα μια «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την αναζωπύρωση της νόσου COVID-19», καθώς «η επέλευση της παραλλαγής OMICRON, που πιθανότατα είναι πολύ μεταδοτική, απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας» ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας -σε δραματικούς τόνους- την πανευρωπαϊκή έκκλησή της για εμβολιασμό.
«Επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μου προς όλους σας: εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας», κατέληξε.
Ακολουθεί και η Βρετανία
Ακόμη, όμως, και η Βρετανία, η οποία έλαβε πρώτη σε όλο τον πλανήτη μέτρα απέναντι στην αναδυόμενη παραλλαγή «Όμικρον», βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τον εμβολιασμό με την υποχρεωτική δόση για όλους τους ενήλικες Βρετανούς πολίτες, μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως «ο στόχος που έχουμε θέσει στον εαυτό μας είναι να προσφέρουμε την αναμνηστική δόση σε όσους την δικαιούνται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου».
«Όπως και με τις πρώτες δόσεις, θα το κάνουμε ανά ηλικιακές ομάδες» του πληθυσμού τόνισε ο κ. Τζόνσον, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο νέου lockdown.
Κατά του lockdown τάσσεται κατηγορηματικά και το Παρίσι, καθώς η Γαλλία υπήρξε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που έκανε το βήμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 65 ετών ξεκινώντας από τα μέσα του τρέχοντος μήνα, με το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει στις 9 Νοεμβρίου ότι «για τους άνω των 65 ετών, από τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δικαιολογήσετε με μια αναμνηστική δόση του εμβολίου την παράταση ισχύος του υγειονομικού σας πάσου», καθώς τα κρούσματα αναζωπυρώθηκαν στη χώρα από τις αρχές του φθινοπώρου.
Υποχρεωτικότητα και στη Γερμανία
Σε τροχιά έγκρισης βρίσκεται το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στη Γερμανία, δεδομένου ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας χαρακτηρίζεται ως εμπόλεμη.
Η αφόρητη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας έχει ως αποτέλεσμα Γερμανοί ασθενείς να διακομιστούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, αναλαμβάνοντας σύμφωνα με το Der Spiegel, τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία – Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ.
Σε αυτή τη συνθήκη, μόνο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι μπορεί να αποσυμφορήσει αποτελεσματικά τις νοσοκομειακές δομές της χώρας, υπέρ του οποίου τάσσεται ο νέος Καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σόλτς.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σόλτς αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου στο γερμανικό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας με την έλευση του νέου έτους.
Αριστερά και επιστήμη
«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο νέος Καγκελάριος στο δίκτυο Bild TV και επισήμανε πως το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δικαιολογείται «για την προστασία όλων μας».
Την πρόταση Σόλτς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επικρότησαν σήμερα τόσο η Αριστερά, όσο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), σε αντίθεση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Χρειαζόμαστε τώρα δραστικά μέτρα.
Η Αριστερά στέκεται στο πλευρό της επιστήμης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του το Προεδρείο του κόμματος της Αριστεράς, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων, Στέφαν Τομάε δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια υποχρέωση εμβολιασμού, καθώς «δεν γίνεται πλέον να λέει κανείς ότι απορρίπτει τις νέες πληροφορίες», όπως σημείωσε.
Εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας και στη Δανία, η οποία κατέγραψε σήμερα «μαύρο ρεκόρ» με 5.120 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, επιβάλλοντας την υποχρεωτική διενέργεια ενός τεστ για τους ταξιδιώτες από την Ντόχα και το Ντουμπάι, μετά από τον εντοπισμό κρούσματος της νέας παραλλαγής «Όμικρον» στη χώρα.
Μάλιστα, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν παραχωρεί σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσει νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα, σε τροχιά καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται -πρώτη στην Ευρώπη- η Αυστρία, η οποία καλεί όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας να προσέλθουν από την 1η Φεβρουαρίου στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 6 Δεκεμβρίου, οι αρνητές του εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα μέχρι και ποινές φυλάκισης.
Ως προς την εφαρμογή του μέτρου, προβλέπεται ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα λαμβάνουν δύο κλήσεις από τις τοπικές αρχές σε προγραμματισμένο ραντεβού, που στην περίπτωση που αγνοηθούν, θα ακολουθούνται από πρόστιμο 3.600 ευρώ ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην εφημερίδα Die Presse.
Ακολούθως, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 7.200 ευρώ σε όσους βρέθηκαν δύο φορές με παράβαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από το μέτρο θα εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω «κίνδυνου για τη ζωή ή την υγεία», οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.
Μορφή υποχρεωτικότητας ενέχει και ο εμβολιασμός στη γειτονική Ιταλία, αφού στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ντράγκι ενάντια στην πανδημία, προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (περιλαμβάνοντας υποχρεωτικά και την τρίτη, «αναμνηστική» δόση) για:
το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό διοικητικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση των σχολείων, τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τις Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις.
Επιπλέον, το υγειονομικό «πράσινο πάσο» (Green Pass) θα ισχύει για 9 αντί για 12 μήνες, ενώ από τις 6 Δεκεμβρίου σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πράσινο πάσο, θα του επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ, μετά από σαρωτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.
Ανάγκη εμβολιασμού στις ΗΠΑ
Τέλος, στην ανάγκη να αυξηθεί επειγόντως ο εμβολιαστικός ρυθμός και στις ΗΠΑ αναφέρθηκε σήμερα ο κορυφαίος Επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, καθώς πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον πλανήτη από την νέα παραλλαγή «Όμικρον». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 69% των Αμερικανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με τον κ. Φάουτσι να απευθύνει νέα έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, δηλώνοντας «αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε.
Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση».
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.