Στο πρώτο βήμα προς τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση των αμφιλεγόμενων κυρώσεων για τους αιτούντες Hartz IV από τον Ιούλιο. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τι συμβαίνει;
Από τον Ιούλιο και μετά, τα άτομα που λαμβάνουν Hartz IV – το επίδομα ανεργίας της Γερμανίας – δεν θα πρέπει πλέον να ανησυχούν για βαριές κυρώσεις στις πληρωμές των επιδομάτων τους.
Σε μια τροποποίηση του Κοινωνικού Κώδικα που υπερψηφίστηκε από τη βουλή την Παρασκευή, η κυβέρνηση συμφώνησε να θέσει μια ετήσια παύση σε όλα σχεδόν τα είδη κυρώσεων για τους ανέργους.
Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τα 3,5 εκατομμύρια άτομα που λαμβάνουν σήμερα Arbeitslosengeld II – το είδος της κοινωνικής ασφάλισης που διεκδικούν οι μακροχρόνια άνεργοι, το οποίο είναι γνωστό ως Hartz IV.
Σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα το καταστήσει δικαιότερο για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να βασίζονται στην κρατική στήριξη.
Τι είναι οι κυρώσεις στη Γερμανία;
Οι κυρώσεις είναι στενά συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία του Hartz IV, η οποία συνδέει το δικαίωμα λήψης πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας με ορισμένες υποχρεώσεις, όπως η ενεργή αναζήτηση εργασίας και η υποβολή αιτήσεων για θέσεις εργασίας που συνιστά ο γερμανικός ΟΑΕΔ.
Εάν ένας αιτών επιδόματα δεν εκπληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις, τιμωρείται – ή του επιβάλλονται κυρώσεις – με περικοπή των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας.
Οι υποστηρικτές αυτού του συστήματος λένε ότι δίνει κίνητρα στους ανθρώπους να βρουν δουλειά πιο γρήγορα και δυσκολεύει τους ανθρώπους που δεν θέλουν να εργαστούν να εξαπατήσουν το σύστημα.
Όμως οι επικριτές λένε ότι η αφαίρεση χρημάτων από ανθρώπους που μπορεί να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα είναι απάνθρωπη και μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Όπως αναφέραμε, αν θέλετε να λαμβάνετε κάθε μήνα ολόκληρο το επίδομα ανεργίας, υπάρχει γενικά ένας σημαντικός αριθμός εμποδίων που πρέπει να ξεπεράσετε – και αν χάσετε ένα από αυτά, ακόμη και κατά λάθος, μπορεί να σας επιβληθούν κυρώσεις.
Στον μακρύ κατάλογο των πιθανών παραβάσεων, πράγματα όπως το να μην επικοινωνείτε αρκετά τακτικά με το κέντρο εργασίας, να μην ενημερώνετε τους υπαλλήλους αν φύγετε για διακοπές, να αργείτε σε ένα ραντεβού ή να μην κάνετε αίτηση για δουλειά, μπορούν να σας επιβληθούν πρόστιμα που φτάνουν έως και το 30% των επιδομάτων σας.
Από τον Ιούλιο, όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν. Μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο του 2023, τα άτομα που αρνούνται να αποδεχτούν μια προσφορά εργασίας ή δεν υποβάλλουν αίτηση για τον κατάλληλο ρόλο δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον κυρώσεις.
Η μόνη κύρωση που θα παραμείνει σε ισχύ είναι η κύρωση για την απουσία από τα ραντεβού του κέντρου ευρέσεως εργασίας χωρίς σοβαρό λόγο. Ωστόσο, αντί να μπορεί να γίνει αποκοπή έως και 30% του μηνιαίου επιδόματος των 449 ευρώ του αιτούντος, η μέγιστη μείωση θα είναι 10%.
Τι θα συμβεί μετά τον Ιούλιο του 2023 στη Γερμανία;
Από τον Ιούλιο του επόμενου έτους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαλλαγεί εντελώς από το Hartz IV, αντικαθιστώντας το με ένα νέο είδος επιδόματος ανεργίας, γνωστό ως Bürgergeld (επίδομα πολιτών).
Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα μοιάζει αυτό, αλλά ο κύριος σκοπός της ανανέωσης είναι να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι υποχρεώσεις και οι κυρώσεις για τους αιτούντες το επίδομα.
“Η συμφωνία προβλέπει την εισαγωγή του λεγόμενου επιδόματος του πολίτη”, αναφέρει η κυβέρνηση στον ιστότοπό της. “Το Επίδομα του Πολίτη έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των κυρώσεων και των υποχρεώσεων συνεργασίας. Το μορατόριουμ των κυρώσεων είναι ένα ενδιάμεσο βήμα στην πορεία”.
Με το νέο Επίδομα του Πολίτη, ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SDP), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ελπίζει να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε το 2019.
Τότε, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας – το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης – έκρινε ότι η περικοπή των παροχών των πολιτών κατά περισσότερο από 30 τοις εκατό αντιβαίνει στο σύνταγμα, γεγονός που οδήγησε τελικά στο να περιοριστούν οι κυρώσεις σε αυτό το ποσοστό.
Ωστόσο, το δικαστήριο της Καρλσρούης έλαβε και μια άλλη σημαντική απόφαση. Αν και οι δικαστές είπαν ότι είναι δίκαιο να ζητείται από τους αιτούντες παροχές να εκπληρώνουν ορισμένες υποχρεώσεις, διαπίστωσαν επίσης ότι πολλές από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος των ατόμων που λαμβάνουν κοινωνική πρόνοια είναι δυσανάλογες και άδικες.
Στόχος του επιδόματος των πολιτών θα είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος, ώστε να γίνει πιο δίκαιο για τους αιτούντες, ενώ παράλληλα θα ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά στοιχεία και η πρακτική εμπειρία από την πανδημία, όταν επίσης καταργήθηκαν οι κυρώσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ο συνασπισμός αναφέρει ότι οι κυρώσεις έως και 30% θα εξακολουθούν να είναι δυνατές στο πλαίσιο του νέου συστήματος -αν και θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε περίπτωση δυσκολίας- και οι αιτούντες εργασία θα πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία που θα καθορίζει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους πριν λάβουν επιδόματα.
Τι λέει ο κόσμος στη Γερμανία σχετικά με αυτό;
Όπως είναι αναμενόμενο, τα δεξιά κόμματα CDU και CSU δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένα με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, με την κοινοβουλευτική ομάδα να υποστηρίζει ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη του κοινού στο κράτος πρόνοιας.
“Είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε εργαζόμενο ή φορολογούμενο να χρηματοδοτεί πλέον τη ζωή εκείνων που δεν είναι καν πρόθυμοι να αναζητήσουν εργασία”, δήλωσε τον Μάρτιο ο Wolfgang Steiger, επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου που υποστηρίζεται από το CDU.
Οι εργαζόμενοι στον γερμανικό ΟΑΕΔ πιστεύεται επίσης ότι είναι αναστατωμένοι με την θεωρούμενη “δωρεάν άδεια” για τους ανθρώπους που λαμβάνουν 449 ευρώ το μήνα ως επίδομα ανεργίας από το κράτος.
“Πρόκειται για καταστροφή”, δήλωσε ένας σύμβουλος εργασίας στην Süddeutsche Zeitung. Η αναστολή των περικοπών των επιδομάτων θα μπορούσε να επιτρέψει στους δικαιούχους του Hartz IV να κοροϊδέψουν τους υπαλλήλους του κέντρου εργασίας, πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν έντονα ότι η έλλειψη κυρώσεων θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία.
“Με βάση πολυάριθμα ερευνητικά ευρήματα, φαίνεται απίθανο ότι το ενδιαφέρον των ανέργων για εργασία θα μειωθεί σημαντικά μετά την κατάργηση των κυρώσεων”, δήλωσε ο καθηγητής Dr. Karsten Paul, ειδικός στην εργασιακή ψυχολογία, σε συνέντευξή του στο Focus Online.
“Υπάρχουν πολυάριθμα θετικά οφέλη από την εργασία που δεν περιλαμβάνουν χρηματική αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης, της κοινωνικής επαφής και της αίσθησης του σκοπού και της χρησιμότητας στην κοινωνία”, εξήγησε ο Paul.
“Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα της επικερδούς απασχόλησης υποδηλώνουν ότι η εργασία θα παραμείνει ελκυστική για τους ανέργους και ότι θα συνεχίσουν να την αναζητούν, ακόμη και αν δεν μπορούν πλέον να απειλούνται με τη μερική απώλεια του επιδόματος ανεργίας τους εάν “παραφερθούν””, πρόσθεσε.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέοι νόμοι τον Ιούλιο στη Γερμανία: Ποιοι να αναμένουν χρήματα;
- Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως εκατοντάδες χιλιάδες τεχνίτες
- Ελλείψεις τσιγάρων στη Γερμανία: Ποιες μάρκες επηρεάζονται
- Τα σχέδια της Γερμανίας να καταργηθούν οι κυρώσεις σε ανέργους
- Πώς να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας στη Γερμανία;
- Ετοιμάζεται για αδυναμία πληρωμής λογαριασμών η Γερμανία
- AOK: “Τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης είναι άδεια” στη Γερμανία
- Hitzefrei: Κλειστά σχολεία λόγω …ζέστης στη Γερμανία
- Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν