Όταν σκέφτεστε την παιδική εργασία, πιθανότατα σκέφτεστε πρώτα χώρες όπως η Ινδία ή το Μπαγκλαντές – όπου πολλοί άνθρωποι είναι φτωχοί και επομένως τα παιδιά πρέπει να εργάζονται…
Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Υπάρχουν όμως παιδιά που εργάζονται και στη Γερμανία.
Η οργάνωση Terre des Hommes διερεύνησε το θέμα πιο προσεκτικά και παρουσιάζει τώρα τα ευρήματά της στις 12 Ιουνίου, την ημέρα κατά της παιδικής εργασίας: Ότι δηλαδή πολύ περισσότερα παιδιά στη Γερμανία εργάζονται κάτω από επιβλαβείς συνθήκες από ό,τι είναι γνωστό. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν ακόμη και ρόλο σε αυτό.
Η διαφορά μεταξύ της παιδικής εργασίας και της συμπλήρωσης του χαρτζιλικιού
Η παιδική εργασία απαγορεύεται στη Γερμανία – αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις: Στη Γερμανία επιτρέπεται στα παιδιά άνω των 13 ετών να κερδίζουν λίγο επιπλέον χαρτζιλίκι.
Για παράδειγμα, μπορούν να παραδίδουν εφημερίδες ή να βγάζουν βόλτα σκυλιά. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να εργάζονται περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.
Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, αν βοηθάτε τη θεία σας στο αγρόκτημα ή τον παππού σας στη συγκομιδή, επιτρέπεται να εργάζεστε τρεις ώρες την ημέρα.
Οι δουλειές διακοπών όπου εργάζεστε όλη την ημέρα επιτρέπονται μόνο για νέους ηλικίας 15 ετών και άνω.
Πού υπάρχει παιδική εργασία στη Γερμανία
Η Terre des Hommes κατέληξε στο συμπέρασμα κατά την έρευνά της ότι οι κανόνες αυτοί παραβιάζονται συχνά.
Πολλά παιδιά είναι νεότερα, δουλεύουν πολύ ώρα ή και τη νύχτα.
Επιπλέον, πολλά παιδιά κάνουν εργασίες που στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται να κάνουν: για παράδειγμα, σερβίρουν αλκοόλ και χειρίζονται επικίνδυνα μηχανήματα.
Οι περισσότερες παραβιάσεις των κανόνων για την παιδική εργασία συμβαίνουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις, για παράδειγμα σε εστιατόρια και αγροκτήματα.
Τα παιδιά που φροντίζουν μέλη της οικογένειας εργάζονται επίσης συχνά υπερβολικά.
Άλλα παιδιά εργάζονται μαζί με την οικογένειά τους σε μια εντελώς διαφορετική εργασία – η οποία μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για τα ίδια.
Οι λεγόμενοι οικογενειακοί influencers, δηλαδή οι γονείς που παρουσιάζουν την οικογενειακή τους ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά κερδίζουν πολλά χρήματα προβάλλοντας φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους και διαφημίζοντας τα.
Ωστόσο, αυτό συχνά δεν είναι και τόσο καλό για τα παιδιά: χωρίς να μπορούν να αποφασίσουν γι’ αυτό, ολόκληρη η ζωή τους τίθεται σε κοινή θέα και είναι ορατή στο διαδίκτυο για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ψυχική υγεία των παιδιών.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.