25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγάλη τραγωδία στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ
Στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ στις 11 Απριλίου 1996, όλα ήταν όπως συνήθως – έως τις 15:31 μ.μ. Στη συνέχεια, ένα μικρό λάθος προκάλεσε τη χειρότερη καταστροφή λόγω πυρκαγιάς σε γερμανικό αεροδρόμιο. Ο τοξικός μαύρος καπνός σκότωσε 17 άτομα.
Στις 11 Απριλίου το 1996 ξέσπασε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στο εσωτερικό του τερματικού σταθμού επιβατών του Διεθνούς Αερολιμένα της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα 17 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 88 να τραυματιστούν.
Η καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε στις 13:00, λόγω διαρροής της ουσίας πολυστερίνης, ενός εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Περίπου 1.000 πυροσβέστες συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων στην ιστορία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Κατά την 13:00 το μεσημέρι, και ενώ εκτελούνταν εργασίες συγκόλλησης ενός αρμού διαστολής στο διάδρομο για την Πύλη Άλφα (Terminal A), τα σταγονίδια του λιωμένου μετάλλου άρχισαν να σιγοκαίουν, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί σταδιακά δίχως να το συνειδητοποιήσει αρχικά κανείς.
Στις 15:31, ένας οδηγός ταξί ενημέρωσε την πυροσβεστική ότι πέφτουν σπίθες από την οροφή στο χώρο των αφίξεων.
Αμέσως, δύο μέλη της πυροσβεστικής του αεροδρομίου έφτασαν στο σημείο προσπαθώντας να καταλάβουν τι γίνεται.
Στις 15:45, έγινε γνωστό ότι η φωτιά προήλθε από τις προσπάθειες συγκόλλησης των εργατών, ενώ λίγο αργότερα (15:58) η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με ένα κύμα τοξικού πυκνού καπνού να έχει κατακλύσει όλο το αεροδρόμιο, καθιστώντας την ορατότητα αδύνατη.
Λόγω της καύσης 11 τόνων του πολυστερίνης καθώς και πολλών καλωδίων, απελευθερώθηκαν εξαιρετικά τοξικές ουσίες συμπεριλαμβανομένου μονοξειδίου του άνθρακα, διοξινών, υδροκυανίου και υδροχλωρίου.
Πολλοί από τους πυροσβέστες του αεροδρομίου, όμως, δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια καθώς στο αεροδρόμιο είχαν μόνο εκπαιδευτεί για την πρόληψη αεροπορικών ατυχημάτων και όχι φωτιάς μέσα στο ίδιο το κτήριο του αεροδρομίου.
Στις 16:00, το αρχηγείο της πυροσβεστικής του αεροδρομίου κάλεσε όλους τους πυροσβέστες της περιοχής για βοήθεια.
Όλοι οι θάνατοι οφείλονταν σε ασφυξία λόγω τοξικού καπνού, παρά λόγω της ίδιας της φωτιάς.
Εννέα επιβάτες βρέθηκαν παγιδευμένοι μέσα στην αίθουσα της Air France στον ημιώροφο πάνω από την αίθουσα αφίξεων της Terminal Α , όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς στο σημείο δεν υπήρχε κανείς από το προσωπικό, ώστε να τους υποδείξει την έξοδο κινδύνου. Μόνο ένας άνδρας κατάφερε να διασωθεί πηδώντας από το παράθυρο.
Επίσης, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο ανελκυστήρες όταν είχαν εισέλθει σε αυτούς ανυποψίαστοι γι’ αυτό που θα συναντούσαν στον επόμενο όροφο, στον οποίο κατευθύνονταν. Οι πόρτες άνοιξαν και το κύμα καπνού τους έπνιξε.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας Βρετανός στρατιώτης, ο οποίος πέθανε μέσα σε μια τουαλέτα στο επίπεδο αφίξεων του τερματικού σταθμού Α.
Το τελευταίο θύμα, μια ηλικιωμένη γυναίκα, είχε αρχικά ξεφύγει από την φωτιά, αλλά πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα, από τα αναπνευστικά προβλήματα που της προκλήθηκαν, λόγω της εισπνοής του τοξικού καπνού.
Η συνολική ζημία εκτιμήθηκε σε 1 δισεκατομμύριο γερμανικά μάρκα.
Τα αίτια της καταστροφής και οι κύριοι υπαίτιοι φαίνεται να είναι πολλοί, καθώς αρχικά η πυροσβεστική του αεροδρομίου δεν είχε ενημερωθεί για το έργο συγκόλλησης, ενώ ταυτόχρονα τα εύφλεκτα υλικά είχαν εγκατασταθεί παράνομα στο κτήριο.
Τέλος, οι ανελκυστήρες δεν τέθηκαν εκτός λειτουργίας μόλις χτύπησε ο συναγερμός.
Η δικαστική υπόθεση αναβλήθηκε αρκετές φορές και τελικά εγκαταλείφθηκε το 2001, χωρίς ετυμηγορία για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την καταστροφή.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: