Ρωσική πρεσβεία: «Καμία ανάμειξη στον θάνατο των Ελλήνων ομογενών»
Να κατεβάσει τους τόνους στις σχέσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τον θάνατο Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ωστόσο την εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα γεγονότα, επιχείρησε ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μάσλοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μακρόν: Έρχονται τα χειρότερα για την Ουκρανία
«Η επικοινωνία της πρεσβείας με το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει εποικοδομητική και τακτική. Η διπλωματία είναι εργαλείο παντός καιρού.
Η διπλωματική επικοινωνία θα διατηρηθεί και δεν έχω αμφιβολία ότι στο μέλλον οι ελληνορωσικές σχέσεις θα αποκατασταθούν», είπε ο κ. Μάσλοφ, αναγνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες και η πορεία αυτή ίσως είναι χρονοβόρα.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η επίσημη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, διέκοψε εντελώς την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών.
Ο θάνατος των ομογενών
Η ρωσική πλευρά, για ακόμη μία φορά, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο θάνατο των ομογενών στο χωριό Σαρτανά, τους οποίους απέδωσε σε επίθεση με ρουκέτες των νεοναζιστών του τάγματος Αζόφ.
Προς επίρρωση αυτού, ο πρέσβης επικαλέστηκε επίσημες πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Δώσαμε (σ.σ. στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) τις διευκρινίσεις μας, οι οποίες βασίστηκαν στις επίσημες πληροφορίες που δεχτήκαμε από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την τραγωδία στο Σαρτανά.
Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι εκείνη τη μέρα τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχειρούσαν στην περιοχή και ότι στις 26/2 Ουκρανοί εθνικιστές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ χτύπησαν κατοικημένες περιοχές του Σαρτανά και σχολείο της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών», είπε χαρακτηριστικά.
Λαβρόφ: Ένας Γ’ παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός
Ο ίδιος έκανε λόγο για «φασιστική οργάνωση που τρομοκρατεί και δολοφονεί αμάχους» στην Ουκρανία, επικρίνοντας τη Δύση για τη στάση της.
«Τα προηγούμενα χρόνια, καμία από τις δυτικές χώρες δεν καταδίκασε τις δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων που οι ουκρανοί ναζιστές, το Μάιο του 2014, κάψανε ζωντανούς στην Οδησσό, ούτε υπάρχει καταδίκη από το 2014 των εγκλημάτων του καθεστώτος εναντίον αμάχων του Ντονμπάς.
Οι κάτοικοί τους βομβαρδίζονται καθημερινά επί οκτώ χρόνια, εκεί σκοτώθηκαν 5.500 άνθρωποι, ομογενείς και ομοεθνείς μας, αλλά η Δύση σιωπούσε», πρόσθεσε.
Αναφερθείς, δε, στη δηκτική ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας για την ελληνική αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, υποστήριξε πως «δεν ήταν πιο σκληρή από τις αβάσιμες καταγγελίες κατά της Ρωσίας, που βλέπουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ».
«Η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε κατοχή ουκρανικού εδάφους»
Σύμφωνα με τον κ. Μάσλοφ, η Ρωσία δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε κατοχή του ουκρανικού εδάφους, ωστόσο θα συνεχίσει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τους τέσσερις όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι είναι: α) αναγνώριση της ρωσικής Κριμαίας, β) αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, γ) επίτευξη ουδέτερου καθεστώτος στη χώρα και δ) εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση προς τη Ρωσία.
«Το μέλλον της Ουκρανίας, θα το αποφασίσει ο ουκρανικός λαός. Αναγνωρίζουμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η κατοχή της Ουκρανίας δεν είναι ο σκοπός μας», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τις κυρώσεις κατά της χώρας του και την παγκόσμια καταδίκη, ο πρέσβης σημείωσε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί, ο κόσμος δεν περιορίζεται στη Δύση».
Υπενθύμισε, δε, ότι Κίνα και Ινδία δεν έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις.
Όσο για την προειδοποίηση της Μόσχας προς τις χώρες της Δύσης που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, ο πρέσβης χαρακτήρισε την προμήθεια όπλων πολύ επικίνδυνη, καθώς – όπως χαρακτηριστικά είπε – μπορεί να γίνουν λεία των νεοναζιστικών ταγμάτων και των εγκληματικών συμμοριών. «Αυτές οι προμήθειες είναι λάδι στη φωτιά.
Οι πολιτικοί της ΕΕ που εμπλέκονται στις προμήθειες θα είναι υπεύθυνοι, δεν μπορούν να μην κατανοούν πόσο σοβαρές είναι οι εν δυνάμει συνέπειες», ανέφερε.
Κυπριακό
Τέλος, όσον αφορά στο Κυπριακό και αν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να αναγνωρίσει τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»εν , ο Ρώσος πρέσβης τόνισε:
«Δεν έχει αλλάξει η στάση αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό. Δεν αναγνωρίζουμε την αποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, όπως και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο».
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς να συμπληρώσετε τη φόρμα εισόδου για ταξίδι στη Γερμανία
- Οριστικό: Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία!
- Γερμανία: Οι κανόνες για Kurzarbeit θα ισχύουν έως το τέλος Ιουνίου
- Η Γερμανία θέλει να διευκολύνει τις διακοπές του Πάσχα
- Νέες πτήσεις για Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ από Νέα Αγχίαλο
- Η Γερμανία σχεδιάζει χαλαρώσεις στους ταξιδιωτικούς κανόνες εισόδου
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στην Γερμανία στα 12 ευρώ την ώρα
- Τι είναι και πώς εορτάζεται η Rosenmontag στη Γερμανία;
- Νέο Δημαρχείο Μονάχου: Εξερευνήστε την ιστορία της πόλης