Ρεκόρ εργασίας από Γερμανούς εργαζόμενους: Πόσες ώρες δουλεύουν;
Το 2023, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία εργάστηκαν περισσότερες ώρες από ποτέ. Ωστόσο, η οικονομία δεν αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα. Περισσότερες ώρες εργασίας δεν σημαίνουν περισσότερη ευημερία.
Το 2023 οι εργαζόμενοι εργάστηκαν 55 δισεκατομμύρια ώρες. Αυτό σημαίνει ότι στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε – μετρούμενοι σε ώρες.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Ωστόσο, παρά όλη αυτή την εργασία, η γερμανική οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας λέει πολύ λίγα πράγματα για την ευημερία μιας χώρας.
Φτωχές χώρες, πολλές ώρες εργασίας
Αν το θέμα ήταν μόνο οι ώρες εργασίας, η Ελλάδα θα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, επειδή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες ώρες εργασίας, με 41 ώρες την εβδομάδα.
Ακολουθούν η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες είναι επίσης μεταξύ των φτωχότερων χωρών όπου η εργασία μεταναστεύει για να κερδίσει περισσότερα αλλού.
Πλούσιες χώρες, λίγες ώρες εργασίας
Η Ολλανδία είχε τον μικρότερο αριθμό ωρών εργασίας ανά εβδομάδα το 2022 με 31,3 ώρες.
Σύμφωνα με την Destatis, αυτή η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην ΕΕ.
Η Ολλανδία φαίνεται να είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την τετραήμερη εβδομάδα και άλλα μοντέλα ωραρίου εργασίας.
Η ολλανδική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται επίσης από μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η μόνη άλλη χώρα στην ΕΕ με χαμηλότερη εβδομαδιαία εργασία από τη Γερμανία με 34,7 ώρες είναι η Δανία, η οποία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες.
Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 37 ώρες την εβδομάδα.
Η ποιότητα της απασχόλησης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα των ωρών εργασίας
Στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη παραγωγικότητας προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση με πρόσθετη εργασία.
Αυτό προκύπτει από το Dashboard Germany της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ιδιαίτερα η βιομηχανία πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, καθώς εκεί δημιουργείται το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας.
Ωστόσο, υπάρχει ήδη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Πραγματική προστιθέμενη αξία μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσω υψηλής ποιότητας εργασίας και καλής κατάρτισης.
Αυτό ισχύει τόσο για κάθε μεμονωμένο εργαζόμενο όσο και για τη Γερμανία στο σύνολό της.
Τα επόμενα χρόνια, όταν ο αριθμός των εργαζομένων θα μειώνεται λόγω ηλικίας, η ποιότητα της εργασίας θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Περισσότερη εργασία μερικής απασχόλησης μπορεί να φέρει περισσότερη απασχόληση
Στη Γερμανία, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί κατά 16% στο 73% μετά την επανένωση.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη μερική απασχόληση και ιδιαίτερα στη δυτική Γερμανία, όπως αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) σε μια ανασκόπηση από το 1991 έως το 2022.
Αυτό αντανακλά την αλλαγή της κοινωνίας από νοικοκυριά με έναν εργαζόμενο σε νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους.
“Ο συνολικός όγκος εργασίας αυξήθηκε κυρίως επειδή όλο και περισσότερες γυναίκες εργάζονται”, γράφει ο Mattis Beckmannshagen στη μελέτη του DIW.
Ωστόσο, η ανάλυση του DIW δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να δαπανούν σημαντικά περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες από ό,τι οι άνδρες.
Όσον αφορά την επικερδή απασχόληση, οι γυναίκες εργάζονται σήμερα περίπου 33 ώρες την εβδομάδα και η τάση είναι αυξητική.
Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, απασχολούνται με πλήρη απασχόληση κατά μέσο όρο 40 ώρες, δηλαδή λιγότερες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια.
Ταυτόχρονα, οι άνδρες καλύπτουν αργά το χαμένο έδαφος όσον αφορά τη φροντίδα και τις οικιακές εργασίες: “Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, ωστόσο, θα περάσουν δεκαετίες προτού οι άνδρες και οι γυναίκες αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο για τη φροντίδα ιδίως των παιδιών”, αναφέρει το DIW.
Η γενιά Z συζητά για μια εργασιακή ζωή χωρίς θέσεις πλήρους απασχόλησης
Το Κοινωνικοοικονομικό Πάνελ (SOEP) διαπίστωσε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση μεταξύ των λεγόμενων ασημένιων εργαζομένων που συνέχισαν να εργάζονται μετά τα 66α γενέθλιά τους.
Όσοι απολαμβάνουν τη δουλειά τους και έχουν γερή υγεία φαίνεται να αφήνουν πίσω τους με ευκολία την τυπική ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.
Η κατάσταση είναι προφανώς εντελώς διαφορετική για ορισμένα μέλη της γενιάς Z, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 και έχουν ακόμη σχεδόν ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο μπροστά τους.
Η Katharina Stolla, επικεφαλής της νεολαίας των Πρασίνων, δήλωσε στην τηλεόραση ZDF ότι η εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών είναι “μη φεμινιστική”.
Όπως και άλλοι εκπρόσωποι της γενιάς της, η Stolla φοβάται ότι η εργασία πλήρους απασχόλησης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική εξαθλίωση, σε συμπτώματα άγχους όπως η εξουθένωση και σε κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Παράλληλα, η αγορά εργασίας εξαρτάται από τα προσόντα της γενιάς Z. Ο Enzo Weber από το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς Εργασίας και Επαγγέλματος στη Νυρεμβέργη πιστεύει ότι τα ευέλικτα μοντέλα ωραρίου εργασίας και η καλή φροντίδα των παιδιών είναι η λύση.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- LinkedIn: Οι καλύτερες εταιρείες για εργασία στη Γερμανία
- Επισκόπηση σε 6 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία τον Μάιο του 2024
- Πότε θα εφαρμοστεί η άδεια πατρότητας με αποδοχές στη Γερμανία;
- 29EuroTicket: Το νέο εισιτήριο των 29 ευρώ για τα ΜΜΜ του Βερολίνου
- Πώς σας επηρεάζουν οι νέοι κανόνες για καταγραφή των ωρών εργασίας;