Ιστορία για την Ημέρα Μεταρρύθμισης στη Γερμανία: Η Μεταρρύθμιση ήταν μια ιστορική αλλαγή που διαμόρφωσε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπως την ξέρουμε σήμερα.
Εδώ στη Γερμανία, κεντρικές προσωπικότητες της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης ανέβηκαν για να θέσουν μια πολιτική πρόκληση στην πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία.
Εν όψει της Ημέρας Μεταρρύθμισης που γιορτάζει η Γερμανία στις 31 Οκτωβρίου, δείτε εδώ τη γερμανική πλευρά της ιστορίας της Μεταρρύθμισης.
Τι ήταν Ημέρα της Μεταρρύθμισης – Reformationstag;
Η Μεταρρύθμιση ήταν μια κομβική περίοδος στον ευρωπαϊκό χριστιανισμό τον 16ο αιώνα, κατά την οποία ξεκίνησε ο προτεσταντισμός και διασπάστηκε ο δυτικοευρωπαϊκός χριστιανισμός σε προτεσταντισμό και καθολικισμό.
Αν και είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες μεταρρύθμισης, η βασική προσωπικότητα που θεωρείται υπεύθυνη για τη Μεταρρύθμιση ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος, ένας από τους Γερμανούς, με τη συγγραφή μιας επιστολής το 1517, η οποία έμεινε γνωστή ως οι ενενήντα πέντε Θέσεις του.
Οι αντιρρήσεις που διατύπωσε ο Λούθηρος κατέληξαν να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες αρχές της Μεταρρύθμισης – ερωτήματα γύρω από το αυξημένο κύρος του κλήρου, του Πάπα και την πολυτελή ζωή που θεωρούνταν ότι ζούσαν.
Η πώληση συγχωροχαρτιών – χορηγίες που μείωναν ή καταργούσαν τις ποινές για τις αμαρτίες – επικρίθηκε ιδιαίτερα. Ο Λούθηρος υποστήριξε επίσης ότι η Αγία Γραφή μπορούσε να είναι η μόνη πηγή σωστής διδασκαλίας και ότι η πίστη στον Ιησού ήταν η μόνη πηγή σωτηρίας και όχι οι καλές πράξεις.
Τα έργα του Μαρτίνου Λούθηρου στη Γερμανία
Γράφτηκαν αρχικά στα λατινικά, αλλά σύντομα μεταφράστηκαν στα γερμανικά και διανεμήθηκαν ευρέως στη χώρα και την Ευρώπη – μια διαδικασία που βοηθήθηκε σημαντικά από την πρόσφατη εφεύρεση της τυπογραφίας.
Ο Λούθηρος ισχυρίστηκε ότι το έργο του ήταν απλώς για τους σκοπούς της ακαδημαϊκής συζήτησης, αλλά καθώς η λαϊκή υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση άρχισε να αυξάνεται, έγινε μια βασική φιγούρα του κινήματος της Μεταρρύθμισης.
Πολλοί χριστιανοί υποστήριξαν τις ιδέες του και αρκετά σύντομα παρήχθησαν επίσημα έγγραφα και βιβλιογραφία για να αποτυπωθεί το δόγμα των μεταρρυθμιστών στις γραφές.
Ενώ ορισμένοι επαίνεσαν την προοδευτική σκέψη του Λουθήρου, άλλοι ζήτησαν να καεί στην πυρά για αίρεση. Τελικά, ο Λούθηρος αφορίστηκε το 1521, αλλά δεν κάηκε, και η λογοτεχνία του -αν και επίσημα απαγορευμένη- είχε διαρκή αντίκτυπο σε ολόκληρη την ήπειρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης στη Γερμανία;
Ενώ ο Μαρτίνος Λούθηρος λέγεται ότι δεν πίστευε ότι τα έργα του ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, άλλοι σίγουρα το πίστευαν. Πολλές μοναχές σε ολόκληρη τη Γερμανία εγκατέλειψαν τα μοναστήρια τους και βρήκαν μια νέα κλίση σε αυτό που έμελλε να γίνει η προτεσταντική εκκλησία.
Πολλοί πιστοί έγιναν πιο δυσαρεστημένοι με την Καθολική εκκλησία και μεταπήδησαν στον Λουθηρανισμό, υποστηρίζοντας τον πιο γνωστό θεολόγο της Γερμανίας, τραβώντας τη χώρα εκεί που είναι σήμερα, με την πλειοψηφία των Γερμανών χριστιανών να είναι Λουθηρανοί.
Η Μεταρρύθμιση άρχισε σύντομα να βρίσκει απήχηση και στο εξωτερικό. Στην Ελβετία, ο Χούλντριχ Ζβίγγλι προώθησε το κίνημα ακόμη περισσότερο, με ορισμένους από τους οπαδούς του να πιστεύουν ότι η Μεταρρύθμιση δεν είχε προχωρήσει αρκετά και ότι έπρεπε να ληφθούν πιο ριζοσπαστικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, ο Ιωάννης Καλβίνος, ο ιδρυτής της καλβινιστικής θεολογίας, απομακρύνθηκε από την καθολική εκκλησία το 1530 και μετακόμισε στην Ελβετία για να ξεφύγει από τις διώξεις των μεταρρυθμιστών που λάμβαναν χώρα στη Γαλλία.
Στη συνέχεια ο Καλβίνος διέδωσε τη ιδεολογία στη Σκωτία, την Ουγγαρία, την Ελβετία και την υπόλοιπη Γερμανία – μεταμορφώνοντας για πάντα το θρησκευτικό τοπίο της Δυτικής Ευρώπης και θέτοντας τις βάσεις για αιώνες συγκρούσεων γύρω από αυτές τις ανταγωνιστικές ιδεολογίες.
Η γιορτή της Ημέρα Μεταρρύθμισης στη Γερμανία – (Reformationstag)
Η Ημέρα της Μεταρρύθμισης (Reformationstag) σηματοδοτεί την ημέρα που ο Λούθηρος κάρφωσε ένα αντίγραφο των ενενήντα πέντε Θέσεών του στην πόρτα της εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Βίτενμπεργκ και θυμάται την καθοριστική αλλαγή που επήλθε εξαιτίας της.
Ήδη από το 1567, οι προτεσταντικές εκκλησίες σε όλη τη χώρα άρχισαν να σηματοδοτούν την ημέρα που αναρτήθηκαν οι 95 Θέσεις.
Σήμερα, η ημέρα αυτή γιορτάζεται ως δημόσια αργία σε πολλά κυρίως προτεσταντικά γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια: Βρανδεμβούργο, Βρέμη, Αμβούργο, Μεκλεμβούργο-Πομερανία, Κάτω Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Σλέσβιχ-Χολστάιν και Θουριγγία.
Στις 31 Οκτωβρίου 2017, η Γερμανία γιόρτασε την 500ή επέτειο της Ημέρας της Μεταρρύθμισης με δημόσια αργία σε ολόκληρη τη χώρα.
Την Ημέρα της Μεταρρύθμισης, οι εκκλησίες συνήθως διοργανώνουν ειδικές Λειτουργίες, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να φορέσουν το συμβολικό χρώμα του κόκκινου και να φάνε φαγητά όπως ψωμί, κέικ και γλυκά.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.