Η πίτσα, τα ραβιόλια σε κονσέρβα, οι έτοιμες σούπες ή το ψωμί σερβίρονται συχνά στα γερμανικά νοικοκυριά όταν πρέπει να γίνουν γρήγορα τα πράγματα στην κουζίνα. Το φαγητό έχει νόστιμη γεύση και μπορεί να παρασκευαστεί γρήγορα. Όμως οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μέσα στο άγχος της καθημερινότητας, πολλοί άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες συχνά δεν έχουν αρκετό χρόνο για να μαγειρεύουν καθημερινά φρέσκο φαγητό.
Τους αρέσει να καταφεύγουν σε έτοιμα προϊόντα για να έχουν ένα γρήγορο γεύμα στο τραπέζι.
Στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, τα τρόφιμα αυτά συμβάλλουν περίπου στο ήμισυ της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (ΥΕΤ) είναι φθηνά, βολικά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Όμως οι ειδικοί ιατροί προειδοποιούν κατά των προϊόντων αυτών με βάση μια νέα μελέτη.
Στη μακροχρόνια μελέτη, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την επίπτωση των καρκίνων σε μια ομάδα σχεδόν 200.000 Βρετανών ενηλίκων ηλικίας 40 έως 69 ετών για μια περίοδο δέκα ετών.
Τα στοιχεία βασίζονται σε μια συνεχιζόμενη βρετανική μελέτη υγείας, στην οποία οι εξεταζόμενοι έπρεπε να συμπληρώνουν καθημερινά διατροφικά πρωτόκολλα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “eClinicalMedicine” στα τέλη Ιανουαρίου, είναι ανησυχητικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης UPFs και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Η γενική κατανάλωση UPFs στην ομάδα των δοκιμαζόμενων ατόμων αντιπροσώπευε το 22,9 τοις εκατό στο διατροφικό πρότυπο.
Όσοι κατανάλωναν κατά δέκα τοις εκατό περισσότερα υπερ-υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά δύο τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Με πιθανότητα 19 τοις εκατό, ο κίνδυνος αυξήθηκε περισσότερο, ιδίως για τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καρκίνο αυξήθηκαν επίσης με την κατανάλωση UPF.
Οι ερευνητές επικρίνουν το γεγονός ότι τα εξαιρετικά υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά παράγονται βιομηχανικά.
Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν χρώμα, γεύση, συνοχή και υφή και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι.
Επιπλέον, τα UPFs περιέχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπη.
Οι ειδικοί παραδέχονται ότι η μελέτη παρέχει αρχικά μόνο ενδείξεις. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: τα πρόσθετα και οι προσμίξεις έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
Το νιτρικό/νιτρώδες άλας, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού και του προστάτη, το πολύ ακρυλαμίδιο σε καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας και πολλά τεχνητά γλυκαντικά σε καρκίνο γενικότερα.
Άλλοι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ποια τρόφιμα όμως είναι στην πραγματικότητα υπερ-υψηλά επεξεργασμένα;
Περιλαμβάνουν τα λουκάνικα (όπως το σαλάμι ή η μορταδέλα), τα προϊόντα κρέατος, τα αρτοσκευάσματα, τις έτοιμες σούπες, τα αναψυκτικά, το παγωτό, τα γλυκά, τα έτοιμα γεύματα ή την κατεψυγμένη πίτσα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Η Ritter Sport διαφημίζει σοκολάτα με έντομα: Έντονες αντιδράσεις
- Veloudo: Κέντρο αποτρίχωσης με λέιζερ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- 25 σίγουροι τρόποι για να εκνευρίσετε έναν Γερμανό
- Γερμανία: Ασυναγώνιστη προσφορά από ελληνικό εστιατόριο
- Βερολίνο vs Βιέννη: Ποια πόλη είναι καλύτερη για να ζήσει κανείς;
- Πληροφορίες για οδήγηση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Γερμανία: Επιτρέπεται να έχετε εφαρμογές με κάμερες ταχύτητας;