Επί του παρόντος, η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από τα 65 στα 67 έτη. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για ακόμη μεταγενέστερη ηλικία συνταξιοδότησης κερδίζει έδαφος. Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα από το grland.info…
Ποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και πότε στη Γερμανία;
Η τυπική ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών δεν ισχύει από τις αρχές του 2012. Έκτοτε, αυξάνεται κατά ένα μήνα ανά έτος. Επομένως, σήμερα είναι 65 έτη και 11 μήνες.
Το όριο αυτό ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί το 1957. Από το επόμενο έτος, το όριο ηλικίας θα αυξάνεται με βήμα δύο μηνών.
Το 2031, το κανονικό όριο ηλικίας των 67 ετών θα ισχύει για όλους τους νέους συνταξιούχους.
Ποια αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ζητείται επί του παρόντος στη Γερμανία;
Επί του παρόντος, η καθηγήτρια Οικονομικών Βερόνικα Γκριμ του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων έχει λάβει μεγάλη προσοχή με το αίτημά της για περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Erlangen-Nuremberg προτείνει ότι κάθε έτος πρόσθετου στατιστικού προσδόκιμου ζωής θα πρέπει να κατανέμεται μαθηματικά:
Τα δύο τρίτα αυτού, δηλαδή οκτώ μήνες, ως μεταγενέστερη είσοδος στη σύνταξη. Το ένα τρίτο, δηλαδή τέσσερις μήνες, ως μεγαλύτερη περίοδος συνταξιοδότησης.
Δεν είναι η μόνη με αυτή την ιδέα. Ο επί σειρά ετών διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για το Κοινωνικό Δίκαιο και την Κοινωνική Πολιτική, καθηγητής Axel Börsch-Supan, προώθησε το ίδιο μοντέλο πριν από αρκετά χρόνια.
Γιατί υπάρχει ζήτηση για υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία;
Το σημερινό αίτημα για συνταξιοδότηση πέραν των 67 ετών βασίζεται στα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν τα τότε κυβερνητικά κόμματα CDU/CSU και SPD για να δικαιολογήσουν την καθιέρωση της συνταξιοδότησης στα 67 έτη το 2007.
Επιχειρηματολόγησαν κυρίως με δύο μοντέλα:
Πρώτον, ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στη Γερμανία έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.
Την εποχή του λεγόμενου baby boom στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο αριθμός των γεννήσεων ήταν περίπου διπλάσιος από τον σημερινό.
Ως αποτέλεσμα, στο διανεμητικό σύστημα της υποχρεωτικής σύνταξης, υπάρχουν όλο και λιγότεροι συνεισφέροντες σε έναν αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και μαζί με αυτό αυξάνεται και ο αριθμός των ετών που οι άνθρωποι στη Γερμανία λαμβάνουν σύνταξη.
Το 1960, οι άνδρες στα παλαιά ομόσπονδα κρατίδια έπαιρναν σύνταξη για 9,6 χρόνια. Το 2021 ήταν 18,8 χρόνια, δηλαδή σχεδόν διπλάσια.
Για τις γυναίκες, η περίοδος λήψης σύνταξης έχει υπερδιπλασιαστεί την ίδια περίοδο, από 10,6 σε 22,1 χρόνια.
Οι δημογράφοι αναμένουν περαιτέρω αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη Γερμανία τις επόμενες δεκαετίες.
Ποιες είναι οι πολιτικές πιθανότητες αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης;
Παρόλο που υπάρχουν επανειλημμένες εκκλήσεις, ιδίως από οικονομολόγους και ενώσεις εργοδοτών, για περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, το αίτημα αυτό βρίσκει μικρή απήχηση στην πολιτική.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επαναλαμβάνει αυτό που είναι και η γραμμή ολόκληρου του SPD: η ηλικία συνταξιοδότησης δεν πρέπει να αυξηθεί πέραν των 67 ετών.
Και στα άλλα κόμματα, επίσης, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εκπρόσωποι που να ζητούν γενικά μια μεταγενέστερη σύνταξη. Ούτε στα πιο πρόσφατα προεκλογικά προγράμματα υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα.
Είναι αλήθεια ότι διάφορα κόμματα έχουν στα προγράμματά τους προτάσεις για μια πιο ευέλικτη ηλικία συνταξιοδότησης, για παράδειγμα το FDP, οι Πράσινοι και επίσης το AfD.
Όμως το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ομοσπονδιακή πολιτική ατζέντα. Και οι αποφάσεις για τις συντάξεις λαμβάνονται πάντα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Πόσο χρονών είναι κατά μέσο όρο οι νέοι συνταξιούχοι στη Γερμανία;
Παρόλο που η τυπική ηλικία συνταξιοδότησης είναι σήμερα λίγο κάτω από τα 66 έτη, οι άνθρωποι στη Γερμανία συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο πολύ νωρίτερα.
Πιο πρόσφατα, οι νέοι συνταξιούχοι ήταν κατά μέσο όρο 64,4 ετών, δηλαδή περίπου ενάμισι χρόνο νεότεροι από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης.
Αυτό δεν περιλαμβάνει τις συντάξεις λόγω επαγγελματικής ανικανότητας.
Αντίθετα, είναι, μεταξύ άλλων, η σύνταξη για όσους ασφαλίζονται για πολλά χρόνια, γνωστή και ως “σύνταξη στα 63”, η οποία πιέζει τον μέσο όρο ηλικίας προς τα κάτω.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα εάν έχουν καταβάλει εισφορές στο συνταξιοδοτικό ταμείο για τουλάχιστον 35 χρόνια.
Όσοι έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 45 έτη δεν χρειάζεται να δεχθούν καμία παρακράτηση.
Όσοι έχουν καταβάλει εισφορές για λιγότερο χρόνο και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.