Πυρηνική ενέργεια: “Κωλοτούμπα” από τους Γερμανούς Πράσινους;
Το Κόμμα των Πρασίνων αντιμετωπίζει προκλήσεις για τις βασικές του αρχές από τότε που έγινε μέρος της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας. Ο πραγματισμός επιβάλλει επώδυνες αποφάσεις σχετικά με τις εξαγωγές όπλων, τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια
Όταν πρόκειται για ένα πολιτικό κόμμα, διακυβεύονται περισσότερα από τους ψηφοφόρους που παραπονιούνται ότι το αγαπημένο τους κόμμα “εκτροχιάζεται” από την ιδεολογία του.
Όταν ήταν στην κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σύμβολο των Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ ανάγκασε το κόμμα του να αποχαιρετήσει τον ειρηνισμό και να συμφωνήσει στην πρώτη στρατιωτική αποστολή της Γερμανίας στο εξωτερικό μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή ήταν μια στιγμή καμπής για την “Realpolitik” των Πρασίνων.
Πιο πρόσφατα, καθώς το Κόμμα των Πρασίνων ανέβαινε στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021, η “Βάση” του κόμματος άρχισε να εκφράζει ανησυχίες ότι η είσοδος στην κυβέρνηση θα σήμαινε και πάλι συμβιβασμό στις αρχές και την ιδεολογία του κόμματος.
Πράγματι, σχεδόν ένα χρόνο μετά την είσοδο στην κυβέρνηση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τους ηγέτες των Πρασίνων να πρωτοστατήσουν στις εκκλήσεις για παραδόσεις όπλων σε μια εμπόλεμη περιοχή.
Επίσης, ανάγκασε τον υπουργό Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να παραμερίσει τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανησυχίες για το κλίμα σε αναζήτηση υποκατάστατων για το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Και τώρα, το κόμμα που έχει τις ρίζες του στο αντιπυρηνικό κίνημα της δεκαετίας του 1980, αναγκάστηκε να αποδεχθεί ότι οι εναπομείναντες τρεις πυρηνικοί σταθμοί της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του έτους.
Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς διέταξε αυτή την εβδομάδα να παραταθεί το πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι τις 15 Απριλίου – τρεισήμισι μήνες μετά τη νομικά απαιτούμενη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Το αντίστοιχο νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να περάσει από το κοινοβούλιο, αλλά οι ηγέτες των Πρασίνων έχουν παροτρύνει την Κ.Ο τους να το υποστηρίξουν.
Ο καγκελάριος έθεσε τέλος σε εβδομάδες διαμάχης μεταξύ των δύο εταίρων του συνασπισμού του, οι οποίοι είδαν τους Πράσινους και την πρότασή τους να διατηρήσουν σε ετοιμότητα μόνο δύο εργοστάσια της νότιας Γερμανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να αντιπαρατίθενται με τον τρίτο εταίρο του συνασπισμού, τους προσανατολισμένους στις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι ήθελαν να παρατείνουν τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2024.
“Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τον καγκελάριο Σολτς, διευκολύνει τους ηγέτες των Πρασίνων να την πουλήσουν στη βάση του κόμματος”, λέει στη DW η ερευνήτρια για την κλιματική πολιτική Σαντάλ Σάλιβαν-Τόμσετ.
Δυσαρέσκεια στη Βόρεια Γερμανία για τους “Πράσινους”
Αυτό που εκλαμβάνεται από ορισμένους Πράσινους ως ένας επιτυχημένος συμβιβασμός, θεωρείται από άλλους ως πραγματισμός που πάει πολύ μακριά, και όχι λιγότερο από όλους από τη βάση του κόμματος στο Έμσλαντ, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στη βορειοδυτική Γερμανία.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ήθελε να θέσει εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό σταθμό του Έμσλαντ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως είχε προγραμματιστεί.
Και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Κάτω Σαξονίας είχαν υποστηρίξει ότι η συνέχιση της λειτουργίας ήταν περιττή, καθώς η περιοχή παράγει επαρκή ποσότητα αιολικής ενέργειας για να τα βγάλει πέρα.
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ επέκρινε την απόφαση του Σολτς να παραμείνει το Emsland σε λειτουργία ως “μη αναγκαία για τη σταθερότητα του δικτύου”.
Τα μέλη του κόμματος είναι “απολύτως εξοργισμένα”, λέει η Μπίργκιτ Κέμερ, επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος των Πρασίνων στο Έμσλαντ.
Το κλείσιμο του εργοστασίου είχε αποτελέσει μείζον θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές εκεί στις 9 Οκτωβρίου, γεγονός που τους ώθησε να χρησιμοποιήσουν το σύνθημα: “Αντίο, πυρηνικά εργοστάσια”.
“Πολλοί ψηφοφόροι εδώ αισθάνονται τώρα ότι εξαπατήθηκαν”, λέει ο Kemmer.
“Έχουμε ήδη κάποια μέλη του κόμματος που αποχώρησαν μετά την απόφαση του Σολτς. Ο πυρηνικός σταθμός Emsland υποτίθεται ότι θα έκλεινε.
Τώρα, βέβαια, ανησυχούμε ότι η λειτουργία των εργοστασίων θα μπορούσε να παραταθεί και πάλι.
Έγκριση της νότιας Γερμανίας
Το γραφείο των Πρασίνων στην πόλη Λάντσχουτ της Βαυαρίας απέχει μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από ένα άλλο από τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας.
“Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μερικοί επιπλέον μήνες δεν προκαλούν μεγάλη αναστάτωση εδώ”, λέει στην DW ο Φρανκ Στάινμπεργκερ, εκπρόσωπος του περιφερειακού τμήματος των Πρασίνων στο Λάντσχουτ. “Ζούμε δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο εδώ και πολύ καιρό”.
“Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει διχασμός στο κόμμα, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα”, λέει. Αλλά αυτό, λέει, απέχει πολύ από τις σκληρές μάχες μεταξύ των “Realos” (ρεαλιστών) και των ριζοσπαστικών “Fundis” (φονταμενταλιστών) που ήταν το σήμα κατατεθέν του κόμματος των Πρασίνων για δεκαετίες.
Στην εκλογική της περιφέρεια του Φράιμπουργκ, που αποτελεί εδώ και καιρό προπύργιο των Πρασίνων. Οι διαδηλώσεις εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατά ενός σχεδιαζόμενου πυρηνικού εργοστασίου στην άκρη της κοντινής οροσειράς Kaiserstuhl σηματοδότησαν την αρχή του κινήματος κατά της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.
Στο Φράιμπουργκ “η συζήτηση για την παράταση της ζωής της πυρηνικής ενέργειας συνεχίζεται εδώ και μήνες”, λέει ο Kopf. “Έμεινα έκπληκτος από το πόσοι ψηφοφόροι υποστηρίζουν ευρέως την παράταση. Σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι να διατηρηθεί η κατάσταση σταθερή και να δείξουμε επίσης στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς”.
Έτοιμος για συμβιβασμό σημαίνει κατάλληλος για κυβέρνηση;
Το νομοσχέδιο για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, το οποίο υπογράφηκε από το υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, θα τεθεί υπόψη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, στις αρχές Νοεμβρίου και η Κ.Ο του κόμματος των Πρασίνων αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ.
Όμως ήδη αντιμετωπίζουν την επόμενη πρόκληση για τις αρχές τους: Όταν πρόκειται για εξαγωγές όπλων, ιδίως προς τη Σαουδική Αραβία, παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αξίζει, λοιπόν, ο συμβιβασμός το τίμημα που συνεπάγεται για τα ιδανικά ενός κόμματος;
Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Χάμπεκ το πιστεύει. “Αξίζει να είμαστε μέρος της κυβέρνησης”, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων την περασμένη εβδομάδα.
Τους τελευταίους μήνες, οι Πράσινοι έπρεπε να λάβουν δύσκολες αποφάσεις με “τρελή ταχύτητα”, δήλωσε ο Χάμπεκ. Και έχουν αποδείξει ότι “δικαιολογημένα” φέρουν την ευθύνη της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.
Με πληροφορίες από DW
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;
- Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ
- Η Aldi Nord μειώνει τις ώρες λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο