Έχετε προβλήματα με εταιρείες; Πολλοί καταναλωτές αγνοούν σημαντικές προσφορές!
Εάν ένας πάροχος υπηρεσιών δεν παρέχει την υπηρεσία του, η περιττή ενόχληση μπορεί να καταναλώσει πολλή ενέργεια των καταναλωτών. Καλό είναι να γνωρίζετε: Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να λάβετε βοήθεια, όχι μόνο από δικηγόρους, αλλά και από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών ή δωρεάν από τις επιτροπές διαιτησίας.
Διαφωνίες με εμπόρους, ενόχληση μετά από ηλεκτρονικές αγορές, μυστηριώδεις τραπεζικές χρεώσεις – κανείς δεν τα χρειάζεται όλα αυτά.
Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, όλοι βρίσκονται σε μια από αυτές τις καταστάσεις: Ο λογαριασμός είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο, η δουλειά δεν έχει γίνει σωστά, η ασφαλιστική εταιρεία αρνείται να πληρώσει, μια συνδρομή σε περιοδικό προκαλεί έξοδα παρόλο που δεν υπογράψατε συμβόλαιο. Τι πρέπει να κάνετε;
Το πιο λογικό πρώτο βήμα είναι πάντα να επικοινωνήσετε απευθείας με την εταιρεία και να επιλύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Αυτός είναι συνήθως και ο ταχύτερος τρόπος.
Αν αυτό αποτύχει, το επόμενο βήμα δεν είναι ούτε να απευθυνθείτε κατευθείαν σε δικηγόρο ούτε να αποδεχτείτε την κατάσταση.
Υπάρχει μια επιλογή που πολλοί από τους θιγόμενους δεν έχουν καν στο ραντάρ τους: Μπορούν πρώτα να απευθυνθούν στα αρμόδια κέντρα διαιτησίας και διαμεσολαβητές.
Οι διαιτητές μεσολαβούν μεταξύ καταναλωτών και εταιρειών
Τα κέντρα διαιτησίας συντάσσουν προτάσεις και μεσολαβούν μεταξύ των μερών προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση.
Το πλεονέκτημα: αυτή η διαμεσολάβηση είναι συνήθως δωρεάν για τον καταναλωτή. Εάν η συμφωνία αποτύχει ή ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος από την προσφερόμενη λύση, μπορεί ακόμη να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ο στόχος των κέντρων διαιτησίας είναι πολύ σαφής: η εξεύρεση λύσης σε μια σύγκρουση μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εύκολα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το θιγόμενο μέρος να έχει ήδη προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με την εταιρεία, για παράδειγμα στέλνοντας καταγγελία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με τον κατάλογο ελέγχου του Παγκόσμιου Κέντρου Διαιτησίας, το ποσό της διαφοράς δεν πρέπει να είναι μικρότερο από δέκα και όχι μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ.
Ωστόσο, η διαδικασία είναι προαιρετική και για τις δύο πλευρές. Εάν η μία πλευρά αρνηθεί, δεν υλοποιείται.
«Οι εταιρείες συχνά δεν ενδιαφέρονται για τη διαιτησία, καθώς είναι συνήθως δαπανηρή για τις επιχειρήσεις», λέει ο Christoph Fülling, νομικός σύμβουλος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών του Βερολίνου.
«Ωστόσο, οι διαδικασίες διαιτησίας έχουν νόημα όταν η διαδικασία διαιτησίας είναι υποχρεωτική για τις εταιρείες».
Αυτό συμβαίνει βάσει νόμου στο ενεργειακό δίκαιο, για παράδειγμα, ή για εταιρείες που έχουν υποβληθεί εκ των προτέρων σε διαιτησία, όπως η επιτροπή διαιτησίας για τις δημόσιες μεταφορές (Schlichtungsstelle für den öffentlichen Personenverkehr e.V.) για προβλήματα που αφορούν πτήσεις, τρένα, πλοία, ταξίδια, λεωφορεία και δημόσιες μεταφορές.
Πώς μπορώ να βρω το κατάλληλο κέντρο διαιτησίας;
Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν κέντρα διαιτησίας για διαφορετικούς τομείς -όπως η ασφάλιση, η ενέργεια, τα ταξίδια, οι τράπεζες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες- και, ως εκ τούτου, διαφορετικά σημεία επαφής.
Είναι εύκολο να χαθείτε στον λαβύρινθο των οργανισμών διαιτησίας ή διαμεσολαβητών.
Εδώ έρχεται ο ιστότοπος του Ομοσπονδιακού Παγκόσμιου Κέντρου Διαιτησίας, όπου ούτως ή άλλως συγκεντρώνονται όλα: Όποιος υποβάλει την υπόθεσή του ηλεκτρονικά εδώ, θα παραπέμπεται στο σωστό σημείο επαφής.
Εάν ένας επιχειρηματικός τομέας δεν διαθέτει τη δική του επιτροπή διαιτησίας καταναλωτών, το Ομοσπονδιακό Παγκόσμιο Κέντρο Διαιτησίας θα αναλάβει και το ίδιο δράση.
Για ποιο λόγο υπάρχει η Bafin;
Υπάρχουν επίσης διάφορα κέντρα διαιτησίας για οικονομικά θέματα, όπως διαφορές που σχετίζονται με επενδύσεις κεφαλαίου.
Εάν αυτά δεν αναλάβουν δράση, αρμόδιο είναι το κέντρο διαιτησίας της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση: Να ενημερώσει τουλάχιστον την Bafin, ακόμη και αν δεν εμπλέκεται σε ατομικές διαφορές και επομένως δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ατομικής δικαιοσύνης.
Ωστόσο, αναλαμβάνει καταγγελίες σχετικά με εταιρείες που υπόκεινται στην εποπτεία της.
«Εάν η BaFin έχει ενδείξεις ότι παραβιάζονται οι κανονισμοί για την προστασία των καταναλωτών και επηρεάζεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών, θα εξετάσει εάν και ποια μέτρα μπορεί να λάβει», αναφέρει η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας.
Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πρόστιμα. Όλο και περισσότεροι πολίτες κάνουν χρήση της δυνατότητας να υποβάλουν καταγγελίες στην Bafin: σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, ο αριθμός των καταγγελιών που ελήφθησαν πέρυσι ήταν κατά 62% υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Bafin απαντά επίσης δωρεάν σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό καταναλωτών 0800 2 100 500.
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο; Και για ποιο λόγο υπάρχει στην πραγματικότητα το κέντρο συμβουλών καταναλωτών;
Εάν αναζητάτε νομική συμβουλή, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα δικηγορικό γραφείο (κατά προτίμηση σε ένα που ειδικεύεται στον τομέα σας) ή να απευθυνθείτε σε οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε: «Εάν θέλετε να επιβάλλετε τα δικαιώματά σας και, ιδίως, δεν είναι δυνατός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, συνιστάται η προσφυγή σε δικηγόρο.
Μόνο ένας δικηγόρος επιτρέπεται να εκπροσωπεί μεμονωμένους καταναλωτές στο δικαστήριο”, εξηγεί ο Christoph Fülling, νομικός σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής Καταναλωτών στο Βερολίνο.
Οι σύμβουλοι του κέντρου συμβουλευτικής καταναλωτών, από την άλλη πλευρά, μπορούν να βολιδοσκοπήσουν τις νομικές επιλογές με τον ενδιαφερόμενο και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για το πώς θα προχωρήσουν καλύτερα.
Μερικές φορές το κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών αναλαμβάνει επίσης την εξωδικαστική εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων και προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία με αυτόν τον τρόπο.
Ωστόσο, η προσφορά πηγαίνει πέρα από αυτό.
Σε γενικές γραμμές, το κέντρο παροχής συμβουλών καταναλωτή είναι ένα ανεξάρτητο σημείο επαφής για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική κατανάλωση.
Οι συμβουλές του δεν αφορούν μόνο τις διαφορές, αλλά καλύπτουν και γενικά ζητήματα καταναλωτικού δικαίου.
Γνώσεις: Τι είναι το δίκαιο των καταναλωτών;
Το δίκαιο των καταναλωτών ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων με στόχο την προστασία των καταναλωτών από μειονεκτήματα στην οικονομική ζωή και την ενίσχυση της νομικής τους θέσης.
Τα επιμέρους θέματα της συμβουλευτικής διαφέρουν ανάλογα με το ομοσπονδιακό κράτος.
Για παράδειγμα, δεν προσφέρουν όλα τα κέντρα καταναλωτών βοήθεια σε θέματα αφερεγγυότητας ή νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Πάρτε για παράδειγμα το κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών της Βαυαρίας: συμβουλεύει σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάσεων αγοράς και εμπορικών συμβάσεων, καθώς και σε θέματα που αφορούν τις πύλες γνωριμιών και συντρόφων, τα γυμναστήρια και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα σε ταξίδια ή με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού του ή έχει μπερδευτεί σχετικά με τις προσφορές ασφάλισης, τα τέλη ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τις επενδύσεις μπορεί επίσης να απευθυνθεί σε αυτά.
Όταν ρωτήθηκε από τη συντακτική μας ομάδα, το κέντρο συμβουλών καταναλωτών του Βερολίνου δήλωσε ότι η πλειονότητα των διαβουλεύσεων περιστρέφεται γύρω από το δίκαιο των τηλεπικοινωνιών (συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας, συμβάσεις διαδικτύου), το ταξιδιωτικό δίκαιο, τις ηλεκτρονικές αγορές και τις δόλιες συμβάσεις.
Κόστος για συμβουλές από τα κέντρα συμβουλευτικής καταναλωτών
Μια σύμβαση που φέρεται να συνήφθη τηλεφωνικά ή ένα πρόβλημα με έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας – αυτό είναι επίσης ένα συχνό θέμα στο Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών.
Σε πολλές διαβουλεύσεις, ο στόχος είναι να διευκρινιστεί εάν πρέπει να καταβληθεί μια συγκεκριμένη απαίτηση, εξηγεί η Christiane Thien, επικεφαλής του συμβουλευτικού κέντρου στο Μόναχο:
«Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, διευκρινίζονται πρώτα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και στη συνέχεια η υπόθεση ταξινομείται νομικά. Μεταξύ άλλων, ελέγχουμε αν ισχύουν οι κανονισμοί προστασίας των καταναλωτών”, εξηγεί η ίδια όταν ρωτήθηκε από τη συντακτική μας ομάδα.
Οι σύμβουλοι βοηθούν επίσης στη διατύπωση μιας επιστολής καταγγελίας προς τον πάροχο. Τα ραντεβού είναι κατά κανόνα απαραίτητα για τέτοιου είδους διαβουλεύσεις. Κόστος: 25 ευρώ.
Ωστόσο, οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το ομοσπονδιακό κρατίδιο (τα κέντρα καταναλωτών των ομοσπονδιακών κρατιδίων χρηματοδοτούνται κυρίως από τα αντίστοιχα υπουργεία προστασίας των καταναλωτών των ομοσπονδιακών κρατιδίων), το θέμα και το αν πρόκειται για σύντομη ή ολοκληρωμένη διαβούλευση.
Για παράδειγμα, το κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προσφέρει νομικές συμβουλές για ασφαλιστικές απαιτήσεις έναντι 50 ευρώ (έως 30 λεπτά), ενώ οι συμβουλές για χρηματοδότηση ακινήτων, επενδύσεις ή συντάξεις κοστίζουν 190 ευρώ.
Όποιος έχει ενοχληθεί στις διακοπές του μπορεί να λάβει αρχική συμβουλή στο Βερολίνο για 15 ευρώ.
Αυτό είναι το κόστος μιας συμβουλής στον τομέα του γενικού καταναλωτικού δικαίου, που περιλαμβάνει και το ταξιδιωτικό δίκαιο.
Μια ματιά στις τιμές στη Βαυαρία δείχνει ότι τα κέντρα καταναλωτών προσφέρουν επίσης δωρεάν συμβουλές σε ορισμένους τομείς (ραδιοφωνικό τέλος, τρόφιμα, ενέργεια).
Μια πρώτη διαβούλευση σχετικά με το δίκαιο της μίσθωσης κοστίζει 40 ευρώ για μέγιστο χρόνο 30 λεπτών.
Η νομική συμβουλή στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κοστίζει 80 ευρώ.
Επομένως, συνιστάται να διευκρινίσετε εν συντομία το κόστος στην αρχή, ανάλογα με τις ανάγκες σας και την κατάσταση του προβλήματός σας, ή να ελέγξετε ως πρώτο βήμα τον ιστότοπο του κέντρου παροχής συμβουλών καταναλωτή στο ομόσπονδο κρατίδιό σας.
Οι πολίτες υποστηρίζουν άλλους καταναλωτές
Τέλος, τα κέντρα παροχής συμβουλών καταναλωτών υποστηρίζουν επίσης τα θύματα των απάτης για τις οποίες προειδοποιούμε τακτικά τους αναγνώστες μας.
Το κέντρο συμβουλών καταναλωτών στο Βερολίνο, για παράδειγμα, προσφέρει έναν διαδικτυακό εντοπισμό ψεύτικων καταστημάτων.
Οι πληροφορίες από το κοινό βοηθούν στην προειδοποίηση για απάτες, όπως το Phishing Radar του Κέντρου Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Οι προσεκτικοί καταναλωτές συμβάλλουν έτσι στην προειδοποίηση άλλων πολιτών, ώστε να γλιτώσουν από μπελάδες.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.