Τι μπορεί να γίνει με το εκρηκτικό κόστος των παροχών προς τους πολίτες και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των αλλοδαπών δικαιούχων από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν; Πολιτικοί, ενώσεις και εμπειρογνώμονες ζητούν τώρα ριζικές μεταρρυθμίσεις για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Η CDU/CSU ζητά την καθιέρωση ενός συστήματος δύο επιπέδων. Ο Alexander Dobrindt, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κρατιδίου στη Bundestag, δήλωσε στη BILD: «Πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύστημα κοινωνικών παροχών για τους αιτούντες άσυλο, το οποίο να είναι κάτω από το επίδομα του πολίτη».
Ένα σύστημα στήριξης κάτω από το εισόδημα του πολίτη; Αυτό σημαίνει Hartz IV για τους αιτούντες άσυλο!
Ο Dobrindt ζητά επίσης «ισχυρότερες υποχρεώσεις συνεργασίας όσον αφορά την ανάληψη εργασίας».
Συγκεκριμένα: «Όποιος αρνείται εργασία πρέπει να περιμένει να του κοπούν τα επιδόματα».
«Μάθετε τη γλώσσα το πρωί, φροντίστε το πάρκο το απόγευμα»
Το CDU ζητά υποχρεωτική εργασία για τους πρόσφυγες. Ο Alexander Throm, εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, ζητά «υποχρεωτική κοινωνική εργασία».
Throm: «Μάθετε τη γλώσσα το πρωί, φροντίστε το πάρκο το απόγευμα. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».
Ο πολιτικός του CDU ασκεί δριμεία κριτική στο ισχύον σύστημα: «Εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι το ποσοστό των αναγνωρισμένων δικαιούχων προστασίας μεταξύ όσων λαμβάνουν επίδομα του πολίτη συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα είναι ήδη γύρω στο 50%. Επομένως, από αυτό το κοινωνικό επίδομα επωφελούνται όλο και λιγότεροι πολίτες μας και όλο και περισσότεροι μετανάστες, ιδίως πρόσφυγες».
Ένας στους δέκα δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας είναι Σύρος
Αιτία των αιτημάτων είναι το αυξανόμενο ποσοστό των αλλοδαπών δικαιούχων του επιδόματος του πολίτη. Από το 2010, το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από 19,6% σε 47,3% (2023).
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανήλικους αλλοδαπούς ζουν με το επίδομα του πολίτη, ενώ ένας στους δέκα δικαιούχους είναι Σύρος.
Δείτε στο άρθρο μας αναλυτικά τις εθνικότητες που παίρνουν επίδομα -> Όλο και περισσότεροι δικαιούχοι του επιδόματος του πολίτη είναι αλλοδαποί
Ο αριθμός των Γερμανών δικαιούχων μειώνεται, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών δικαιούχων αυξάνεται.
Παράδειγμα: Την άνοιξη του 2024, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια εκροή περίπου 26.010 Γερμανών δικαιούχων και μια εισροή 61.034 αλλοδαπών δικαιούχων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η ειδικός σε θέματα εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Jana Schimke επέκρινε στη BILD ότι το επίδομα του πολίτη αποτελεί «δυστυχώς ένα ισχυρό κίνητρο για μετανάστευση στη Γερμανία».
Και: «Η ένταξη στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τα άτομα χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Πρόβλεψη χιονιού στο ημερολόγιο των 100 ετών: Τι συνέπειες έχει ο καιρός τον Αύγουστο;
- GRland: Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
- Κόλαση θερμότητας: Σε ποιες πόλεις της Γερμανίας υπάρχουν τα χειρότερα θερμικά σημεία;
- Πώς ένας άνθρωπος έγινε γνωστός ως ο μεγαλύτερος τσιγκούνης του Μονάχου;
- Νέα απάτη διάρρηξης στις διακοπές; Προσοχή στις πολύχρωμες πέτρες έξω από την πόρτα σας
- Καλά νέα: Η Amazon αυξάνει τον αρχικό μισθό και δίνει bonus στους υπαλλήλους
- ΕΚΤΑΚΤΗ ανάκληση: Προϊόν του σούπερ μάρκετ LIDL είναι μολυσμένo με λιστέρια
- Επιτέλους: Η Γερμανική αστυνομία θα δηλώνει την εθνικότητα των υπόπτων
- Το RKI ενημερώνει: Αυτός ο κίνδυνος καραδοκεί αν κάνετε διακοπές στη Γερμανία