Προσοχή στα νοθευμένα τεστ: Πού πωλούνται και πώς να τα εντοπίσετε
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού θα πρέπει να μας προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και να δείχνουν αν έχουμε μολυνθεί ή όχι. Αλλά υπάρχουν τεστ στην αγορά που δεν μπορούν να το κάνουν καθόλου.
Μοιάζουν με τα έγκυρα, εγκεκριμένα τεστ, αλλά είναι εν μέρει νοθευμένα προϊόντα.
Υπάρχουν δύο κύριες επιχειρηματικές γραμμές εδώ:
Επανασυσκευασμένα τεστ
Τα τεστ αντιγόνου που έχουν εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό για επαγγελματική χρήση από ιατρικό προσωπικό τοποθετούνται σε συσκευασίες προς πώληση στο ευρύ κοινό.
Δηλαδή: Το περιεχόμενο είναι άλλο από αυτό που αναγράφεται. Και: Αποφεύγεται η μακρά διαδρομή ειδικής έγκρισης από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών.
Η επανασυσκευασία πραγματοποιείται μεταξύ άλλων στην Τσεχία, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία.
Ορισμένοι κατασκευαστές προειδοποιούν δημοσίως να μην εξαπατηθεί το κοινό με τέτοια κιτ. Ένα από αυτά είναι από το Lepu Medical από την Κίνα.
Τα τεστ της Lepu Medical πωλούνται, μεταξύ άλλων, σε διάφορα γερμανικά σούπερ μάρκετ.
Αν πρόκειται απλώς για επανασυσκευασία ενός επαγγελματικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, τότε τουλάχιστον το τεστ δεν δείχνει λιγότερο αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: Κανείς δεν έχει ελέγξει το τι βρίσκεται στη συσκευασία. Θεωρητικά, θα μπορούσε να υπάρχει κάτι άλλο μέσα.
Κατώτερα, ψεύτικα τεστ
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι τα τεστ που δεν μπορούν να δείξουν κανένα αποτέλεσμα επειδή απλά δεν είναι κατάλληλα για αυτό.
Πρόκειται για τεστ που παρασκευάζονται από κατώτερα υλικά, στα οποία, για παράδειγμα, η ταινία του τεστ δεν έχει επικολληθεί σωστά ή περιέχει μόνο νερό αντί για το δοκιμαστικό υγρό.
Αυτά τα τεστ δεν μπορούν να δείξουν καθόλου την ύπαρξη ή μη μίας τυχόν λοίμωξης.
Ο Roland Ballier είναι ειδικός σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα και παρακολουθεί το φαινόμενο με ανησυχία.
“Είναι ακριβώς όπως η υπόθεση με τις μάσκες. Μερικά ψεύτικα τεστ είναι ανατριχιαστικά”.
Πάνω από το 90% των εγκεκριμένων τεστ αντιγόνου κατασκευάζονται στην Κίνα ή τη Νότια Κορέα και φτάνουν στη Γερμανία με αεροπορικές μεταφορές.
Τα εμπορεύματα ελέγχονται προσεκτικά στο τελωνείο. Αυτό είναι διαφορετικό για τα φορτία που διασχίζουν τα σύνορα από τη ξηρά. “Κανείς δεν ελέγχει εκεί.
Τα τεστ φορτώνονται σε φορτηγά στην Ανατολική Ευρώπη και εκφορτώνονται ξανά στη Γερμανία“, εξηγεί ο Ballier.
Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν όλα τα άχρηστα τεστ. Σε κάποια πρέπει πραγματικά να κοιτάξει κανείς πολύ προσεκτικά, λέει ο ειδικός.
“Δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό εγγύηση ότι το τεστ στο σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο ή το κατάστημα καλλυντικών δεν είναι πλαστό ή επανασυσκευασμένο προϊόν”, τονίζει ο Ballier.
Θεωρητικά, κάθε αγοραστής θα μπορούσε να πέσει σε έναν λιανοπωλητή ο οποίος εν γνώσει του ή κατά λάθος αγόρασε μη εγκεκριμένα προϊόντα.
Συχνά, οι αγορές δεν πραγματοποιούνται απευθείας από τον κατασκευαστή ή τον καθορισμένο Ευρωπαίο διανομέα, αλλά από μεσάζοντες. Στη συνέχεια, το καλύτερο επιλέγεται από διάφορες προσφορές.
Μόνο όσοι εξετάζουν προσεκτικά τη συσκευασία ΚΑΙ τα περιεχόμενα θα ανακαλύψουν εάν είναι ένα εγκεκριμένο προϊόν.
Αυτό που μοιάζει με το γνήσιο από έξω μπορεί να περιέχει κάτι άλλο μέσα.
“Και τότε συνειδητοποιεί κανείς πως έχει ξοδέψει υψηλά χρηματικά ποσά για λάθος προϊόντα”, εξηγεί ένας χονδρέμπορος που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, εξηγώντας την κατάσταση στην εφημερίδα BILD.
Ποιος ωστόσο είναι αρμόδιος για αυτό το φαινόμενο;
Κατόπιν ερωτήματος της BILD στο BfArM (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Ιατρικών Προϊόντων), δηλώνεται ότι οι κρατικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτό.
Η Κρατική Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου υπογραμμίζει ότι η παρακολούθηση δεν είναι τόσο εύκολη. Η δίωξη πλαστογραφίας εναπόκειται στην Κρατική Αστυνομική Υπηρεσία (LKA).
Το LKA Berlin εξηγεί ότι “επί του παρόντος δεν διεξάγονται διερευνητικές διαδικασίες σε σχέση με ψεύτικα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού” και παραπέμπει στο κρατικό γραφείο.
Το κέντρο παροχής συμβουλών καταναλωτών του Βερολίνου συμβουλεύει και πάλι να επικοινωνήσει κανείς με το BfArM.
Συνεπώς: Κανείς δεν αισθάνεται υπεύθυνος. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα πιο ακριβές επί του θέματος.
Πώς να εντοπίσετε ένα ψεύτικο τεστ
- Δεν αναγράφεται 24ωρη γραμμή επικοινωνίας στη συσκευασία.
- Η διεύθυνση του κατασκευαστή ή / και του διανομέα στην ΕΕ λείπει από τη συσκευασία. Και οι δύο πρέπει να αναφέρονται σε αυτό.
- Η τιμή είναι χαμηλότερη από τρία ευρώ.
- Οι ενδείξεις έγκρισης δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες. Αυτοί οι συνδυασμοί είναι σωστοί: Κάθε τεστ πρέπει να φέρει σήμα CE με έναν τετραψήφιο αριθμό, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο ένθετο της συσκευασίας. Ή το σήμα CE λείπει και το ένθετο δηλώνει ότι το τεστ έχει ειδική έγκριση από το BfArM.
Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν προσωρινή ειδική έγκριση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM).
Μόνο λίγα τεστ έχουν πλέον τακτική έγκριση και επομένως σήμα CE.
“Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις προσφορές στο Διαδίκτυο”, λέει ο Ballier.
Εάν ανακαλύψετε ένα ψεύτικο τεστ, επικοινωνήστε με την αστυνομία.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: