Το νέο νομοσχέδιο της γερμανικής συγκυβέρνησης προβλέπει μείωση των απαιτούμενων χρόνων από τα οκτώ στα πέντε έτη με ευνοϊκές εξαιρέσεις για τριετία σε ειδικές περιπτώσεις.
Tην απλοποίηση και επιτάχυνση των όρων απόκτησης γερμανικής υπηκοότητας προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, στο οποίο κατέληξαν τα κόμματα της γερμανικής συγκυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο 49 σελίδων των γερμανικών υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που έχει στη διάθεσή του το δημόσιο δίκτυο ARD, η διαδικασία πολιτογράφησης στη Γερμανία αναμένεται να γίνει πολύ πιο εύκολη και να επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα έτη.
Συγκεκριμένα σε αντίθεση με τα οκτώ χρόνια παραμονής στη Γερμανία, που απαιτούνται μέχρι σήμερα για την υποβολή αίτησης απόκτησης γερμανικής υπηκοότητας, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες άλλων χωρών που ζουν στη Γερμανία θα μπορούν πλέον να τη λαμβάνουν μετά από πέντε χρόνια.
Εξαιρέσεις για αποδεδειγμένα επιτεύγματα
Προβλέπονται επίσης ευνοϊκότερες εξαιρέσεις, οι οποίες κατεβάζουν μάλιστα το όριο αυτό στα τρία χρόνια σε ειδικές κατηγορίες αιτούντων.
Πρόκειται για την περίπτωση «ειδικών επιτευγμάτων» που αποδεικνύουν έμπρακτα την ένταξη στη γερμανική κοινωνία, όπως καλές οι γλωσσικές δεξιότητες, η εθελοντική εργασία ή πολύ καλή απόδοση στο εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον.
Για τους αιτούντες άνω των 67 ετών θα απαιτείται μάλιστα μελλοντικά μόνο προφορική πιστοποίηση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων.
Επιπλέον σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τα γερμανικά κρατίδια και αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο από το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να απλοποιηθεί και η διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας και για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς.
Θα μπορούν έτσι να λαμβάνουν τη γερμανική υπηκοότητα με την προϋπόθεση ότι ένας εκ των δύο γονέων ζει για πέντε χρόνια στη Γερμανία.
Μια επίσης σημαντική αλλαγή είναι ότι δεν θα χρειάζεται πλέον για πολλές κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών να απωλέσουν την αρχική υπηκοότητά τους.
Ανοίγει, με άλλα λόγια, ο δρόμος για την απόκτηση διπλής ιθαγένειας για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που διαβιούν εδώ και χρόνια στη Γερμανία από χώρες εκτός ΕΕ.
Αυστηροί περιορισμοί σε περίπτωση τέλεσης αδικημάτων
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο θεσπίζει ταυτόχρονα και αυστηρούς περιορισμούς που εμποδίζουν την πολιτογράφηση στη Γερμανία.
Πρόκειται για την περίπτωση τέλεσης αδικημάτων με ρατσιστικό, αντισημιτικό, ξενοφοβικό υπόβαθρο.
Όπως ανέφερε η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ «δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή» για τέτοιες περιπτώσεις.
Μάλιστα προβλέπεται ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν αντίστοιχα περιστατικά στις αρχές πολιτογράφησης για λόγους πρόληψης καταχρηστικών πολιτογραφήσεων.
Μια επιπρόσθετη προϋπόθεση για την επιτυχή πολιτογράφηση είναι οι αιτούντες να έχουν επαρκές εισόδημα στη Γερμανία, το οποίο να διασφαλίζει τη διαβίωσή τους, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους.
Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- 10 ταινίες και σειρές για να βελτιώσετε τα γερμανικά σας
- Lufthansa: Φαγητό ως ειδική προσφορά της τελευταίας στιγμής
- 7 πράγματα για την μπύρα: Αν είστε λάτρης πρέπει να ξέρετε
- 9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά τη γέννα στη Γερμανία
- Μισούν πραγματικά οι Γερμανοί την ψιλοκουβέντα;
- Έλληνας της Γερμανίας: Ο Λευτέρης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
- Έρευνα: Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία
- 5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Οι καλύτεροι κήποι μπύρας στη Γερμανία