Όλοι όσοι κλείνουν φέτος τα 60 ή νεότεροι δεν επιτρέπεται επισήμως να συνταξιοδοτηθούν πριν από την ηλικία των 67 ετών. Ωστόσο, πολλοί θα προτιμούσαν να σταματήσουν να εργάζονται νωρίτερα. Πότε είναι αυτό δυνατό και με ποιο κόστος;
Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά από τα 65 στα 67 έτη εδώ και δώδεκα χρόνια. Όποιος γεννήθηκε το 1964 ή αργότερα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί επίσημα μόνο στα 67.
Υπάρχουν όμως επιλογές για πρόωρη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και μερικές φορές με συγκεκριμένο τίμημα.
Σύνταξη για ιδιαίτερα μακροχρόνια ασφαλισμένους – χωρίς κρατήσεις
Εάν έχετε 45 έτη εισφορών, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα και να λάβετε το πλήρες συνταξιοδοτικό σας δικαίωμα χωρίς καμία παρακράτηση.
Επισήμως, αυτό ονομάζεται “σύνταξη για ιδιαίτερα μακροχρόνια ασφαλισμένους”.
Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστή ως “συνταξιοδότηση στα 63”.
Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Σήμερα μοιάζει περισσότερο με σύνταξη στα 64, επειδή και εδώ η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά.
Βασικά, μπορείτε πάντα να συνταξιοδοτηθείτε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Όποιος γεννήθηκε το 1964 ή αργότερα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το νωρίτερο στα 65 χωρίς μειώσεις, αν έχει 45 χρόνια εισφορών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα έτη εισφορών περιλαμβάνουν μόνο τις περιόδους κατά τις οποίες καταβλήθηκαν πράγματι υποχρεωτικές εισφορές.
Για παράδειγμα, δεν λαμβάνονται υπόψη τα σχολικά και πανεπιστημιακά έτη ή οι περίοδοι εξισορρόπησης της σύνταξης μετά από διαζύγιο. Δεν λαμβάνονται επίσης υπόψη οι περίοδοι επιδόματος ανεργίας ΙΙ ή βοηθήματος ανεργίας.
Σύνταξη για μακροχρόνια ασφαλισμένους – με κρατήσεις
Εάν δεν έχετε 45 έτη εισφορών, έχετε ακόμη τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα, αλλά αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό. Και πάλι, η ημερομηνία γέννησης είναι σημαντική.
Όποιος γεννήθηκε το 1964 ή αργότερα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 63 ετών, εάν έχει 35 έτη ασφάλισης.
Ωστόσο, τα έτη ασφάλισης περιλαμβάνουν επίσης περιόδους σπουδών ή ανεργίας, σε αντίθεση με τα έτη εισφορών.
Ωστόσο, αυτή η σύνταξη δεν παρέχεται δωρεάν. Για κάθε μήνα που αποχωρείτε νωρίτερα, αφαιρείται 0,3% από τη σύνταξή σας.
Έτσι, αν θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε στα 63 αντί για τα 67, θα συνταξιοδοτηθείτε 48 μήνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να σας αφαιρεθεί 14,4%. Κάθε μήνα μέχρι το τέλος.
Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πιθανή καταβολή αποζημίωσης
Εάν γνωρίζετε σχετικά νωρίς ότι δεν θέλετε να εργαστείτε μέχρι τα 67, μπορείτε να κάνετε προβλέψεις.
Από την ηλικία των 50 ετών, οποιοσδήποτε μπορεί να καταβάλει προαιρετικές εισφορές στο σύστημα συνταξιοδοτικής ασφάλισης για να μετριάσει τις μειώσεις.
Η εταιρεία συνταξιοδοτικής ασφάλισης μπορεί να υπολογίσει το ποσό που απαιτείται γι’ αυτό.
Και αυτές οι ειδικές πληρωμές μπορεί μερικές φορές να εκπίπτουν από τον φόρο, αν και αυτό εξαρτάται από την ατομική σας εισοδηματική κατάσταση.
Εναλλακτική λύση: μερική σύνταξη
Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις για πρόωρη σύνταξη, δηλαδή έχει συγκεντρώσει 35 έτη ασφάλισης, μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για μερική σύνταξη από τα 63 και να συνεχίσει να εργάζεται.
Η μερική σύνταξη μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό έως 99,9%, το οποίο καταβάλλεται στη συνέχεια με κρατήσεις για την ώρα.
Σε μια εργασία μερικής απασχόλησης – εφόσον υπόκειται σε υποχρεωτική ασφάλιση – μπορείτε να συλλέξετε περαιτέρω συνταξιοδοτικές εισφορές, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να αντισταθμίσουν τις κρατήσεις στα 67.
Αν δεν έχετε ακόμα χορτάσει από τη δουλειά σας στα 67, μπορείτε επίσης να εργαστείτε περισσότερο.
Αυτό μάλιστα αξίζει τον κόπο, καθώς η σύνταξή σας αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα που καταβάλλετε εισφορές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, ο εργοδότης πρέπει φυσικά να παίξει το παιχνίδι και να θέλει επίσης να απασχολεί προσωπικό άνω των 67 ετών.
Σύνταξη σε περίπτωση περιορισμών υγείας
Εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε περισσότερο ή όχι μέχρι τα 67 σας, λόγω υγείας, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για σύνταξη μειωμένης αποδοτικότητας ή σύνταξη για άτομα με βαριά αναπηρία.
Και οι δύο ομάδες μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους στα 65 χωρίς μειώσεις, αν και ισχύουν και εδώ ορισμένοι κανόνες.
Ο βαθμός βαριάς αναπηρίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% και το άτομο πρέπει να έχει 35 έτη εισφορών.
Η σύνταξη μειωμένης αποδοτικότητας είναι λίγο πιο περίπλοκη – συνιστάται να ζητήσετε συμβουλές από την ασφαλιστική εταιρεία συνταξιοδότησης.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.