Μετά από ένα παρόμοιο πιλοτικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετές εταιρείες στη Γερμανία ξεκινούν μια δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας από τον Φεβρουάριο.
Από τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία μέχρι τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει την τετραήμερη εβδομάδα στο Βέλγιο, αρκετές χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν αγκαλιάσει την ιδέα των λιγότερων ωρών εργασίας.
Μέχρι αυτόν τον μήνα, ωστόσο, η Γερμανία φαινόταν να σέρνει τα πόδια της στο θέμα αυτό.
Όμως, από την 1η Φεβρουαρίου, η μη κερδοσκοπική οργάνωση “4 Day Week Global” και η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Intraprenör δίνουν το έναυσμα για ένα μεγάλο εξαμηνιαίο πρόγραμμα που θα δοκιμάσει αν η εβδομάδα τεσσάρων ημερών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βιώσιμο μοντέλο για τις εταιρείες στη Γερμανία.
Αν και υπάρχουν διάφορα μοντέλα για την τετραήμερη εβδομάδα, η ιδέα αποσκοπεί στην εξεύρεση ενός προγράμματος εργασίας που θα δίνει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στην ιδιωτική τους ζωή, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την υγεία, την ικανοποίηση από την εργασία και την ευημερία τους.
Στο Βέλγιο, αυτό περιλαμβάνει περισσότερες ώρες εργασίας για να συμπυκνωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα εργασίας σε μόλις τέσσερις ημέρες.
Ωστόσο, το μοντέλο που δοκιμάζεται στη Γερμανία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες για την ίδια αμοιβή, εφόσον μπορούν να διατηρήσουν την τρέχουσα παραγωγικότητά τους.
Ακολουθεί την αρχή που χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοια δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, γνωστή ως αρχή 100-80-100.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνεται το 100 τοις εκατό της αμοιβής για το 80 τοις εκατό των ωρών εργασίας, με το 100 τοις εκατό της προηγούμενης παραγωγής.
Ποιοι συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα;
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου, στη δοκιμή συμμετέχουν 45 επιχειρήσεις από διάφορες βιομηχανίες και τομείς.
Η μεγαλύτερη ομάδα επιχειρήσεων ανήκει στον τομέα της πληροφορικής (14%), ακολουθούμενη από εταιρείες παροχής συμβουλών (12%), εταιρείες από τον τομέα του λιανικού εμπορίου και της εστίασης (11%) και εταιρείες ακινήτων και κατασκευών (10%).
Όσον αφορά τις περιφέρειες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δοκιμή προέρχονται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (30 τοις εκατό), τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (17 τοις εκατό) και τη Βαυαρία (16 τοις εκατό).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετέχουν είναι μικρότεροι οργανισμοί: οι εταιρείες με έως 49 υπαλλήλους αποτελούν το 54% των συμμετεχόντων στη δοκιμή, ενώ η συμμετοχή μεταξύ των μεγάλων εταιρειών είναι χαμηλή.
Σύμφωνα με την Intraprenör, αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εργασίας, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη συμμετοχή τους στη δοκιμή.
Γιατί όλοι μιλούν για την εβδομάδα τεσσάρων ημερών;
Είτε πρόκειται για ευέλικτο ωράριο εργασίας είτε για εργασία εξ αποστάσεως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη αναμέτρηση με το status quo της πλήρους απασχόλησης.
Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Hans Böckler Stiftung, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να περάσει σε μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών, ενώ το 73% δήλωσε ότι επιθυμεί να εργάζεται λιγότερες ώρες – αλλά μόνο με την ίδια αμοιβή.
Αυτή η επιθυμία για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει επίσης αποτυπωθεί στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των συνδικάτων στη Γερμανία.
Το IG Metall – το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γερμανία που εκπροσωπεί τη χαλυβουργία – αγωνίζεται επί του παρόντος για εβδομαδιαία εργασία 32 ωρών, αφού προηγουμένως είχε διαπραγματευτεί τις ώρες εργασίας τους στις 35.
Το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL αγωνίζεται επίσης για τη μείωση των ωρών εργασίας, επιμένοντας για 35 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας με την ίδια αμοιβή.
Μέχρι στιγμής, η Deutsche Bahn έχει επιφυλαχθεί για το θέμα, επικαλούμενη τις τρέχουσες ελλείψεις εργαζομένων και λογιστικά ζητήματα.
Όμως ο επικεφαλής της GDL Claus Weselsky έχει αντιστρέψει αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι οι μικρότερες ώρες εργασίας θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, καθιστώντας τη δουλειά πιο ελκυστική.
Τι συνέβη σε προηγούμενες δοκιμές;
Στη βρετανική δοκιμή που έληξε τον περασμένο Φεβρουάριο, το πείραμα χαιρετίστηκε ως “επαναστατική στιγμή”, καθώς 56 από τις 61 εταιρείες επέλεξαν να συνεχίσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μετά τη λήξη της δοκιμής.
Στο τέλος της μελέτης, οι εργαζόμενοι αισθάνονταν πιο υγιείς και πιο ισορροπημένοι, ενώ η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί ακόμη και παρά τις λιγότερες ώρες εργασίας.
Εμβαθύνοντας στο αποτέλεσμα της δοκιμής, οι ερευνητές από το Κέιμπριτζ και τη Βοστώνη διαπίστωσαν επίσης ότι το 40% των περίπου 3.000 συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι, ενώ οι παραιτήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 57% κατά τη διάρκεια των έξι μηνών.
Αυτό φαίνεται να ενισχύει το επιχείρημα ότι μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα και να οδηγήσει σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι οι δοκιμές αυτοεπιλογής αποτελούν μεροληπτικό δείγμα και ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας λειτουργεί καλύτερα σε ορισμένες βιομηχανίες από ό,τι σε άλλες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μηχανοδηγοί τρένων.
Αν και οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται πιο χαλαροί και να έχουν περισσότερα κίνητρα με μικρότερο ωράριο εργασίας, εξακολουθούν να μπορούν να οδηγούν μόνο ένα τρένο κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγικότητα θα μειωνόταν αν οι εργαζόμενοι εργάζονταν λιγότερο.
Θα μπορούσε το μοντέλο των τεσσάρων ημερών να επεκταθεί στο μέλλον;
Εάν η τελευταία δοκιμή στη Γερμανία είναι επιτυχής, πολλοί από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή θα μπορούσαν να επιλέξουν να υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα μακροπρόθεσμα, ενώ άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν τα δικά τους πιλοτικά προγράμματα για τους υπαλλήλους τους.
Εν τω μεταξύ, καθώς τα συνδικάτα εστιάζουν περισσότερο στις ώρες εργασίας παρά στην αύξηση των μισθών τους, θα μπορούσαμε να δούμε μια σειρά από νέες συλλογικές συμβάσεις όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν μικρότερη εβδομαδιαία εργασία για το ίδιο ποσό αμοιβής.
Με βάση τα παραπάνω, η Γερμανία απέχει πολύ από το να ρυθμίσει την εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών σε κυβερνητικό επίπεδο – και το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο.
“Η εισαγωγή μιας νομοθετημένης τετραήμερης εβδομάδας δεν σχεδιάζεται στη Γερμανία”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
“Ο βασικός νόμος αφήνει τις αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση του ωραρίου εργασίας στα μέρη των συλλογικών συμβάσεων και στις αντίστοιχες συμβάσεις εργασίας.
“Αυτά είναι ελεύθερα να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις στο θέμα αυτό, με την επιφύλαξη των διατάξεων του νόμου περί ωρών εργασίας”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στον νέο νόμο περί γερμανικής υπηκοότητας;
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2024
- INFO: Νερό βρύσης στη Γερμανία; Τι πρέπει να προσέχετε…
- Βοήθεια: Ελληνίδα στη Γερμανία δίνει μάχη με τον καρκίνο
- Άδεια μετ΄αποδοχών για τη φροντίδα του άρρωστου παιδιού σας