Probezeit: Τι είναι η δοκιμαστική περίοδος εργασίας στη Γερμανία
Νέα χρονιά, νέα δουλειά; Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία αρχίζουν να εργάζονται σε νέο εργοδότη στις αρχές του έτους – ποιοι ακριβώς είναι οι κανόνες για την δοκιμαστική περίοδο και σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύουν;
Για πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία, ο Ιανουάριος σηματοδοτεί όχι μόνο την ώρα για μια νέα συνδρομή στο γυμναστήριο ή την ώθηση στη βίγκαν διατροφή, αλλά και μια νέα αρχή με έναν νέο εργοδότη.
Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ο νεοεισερχόμενος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να περάσει την Probezeit προτού να δικαιούται τα πλήρη οφέλη και τη νομική προστασία μιας unbefriste Betrag ή μιας σύμβασης αορίστου χρόνου.
Πόσο διαρκεί η δοκιμαστική περίοδος εργασίας Probezeit στη Γερμανία;
Μια τυπική Probezeit διαρκεί έξι μήνες, αλλά τελικά εναπόκειται στον εργοδότη να αποφασίσει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει το μισό έτος, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι μόνο ένας ή δύο μήνες, αν αυτό ορίζει ο εργοδότης.
Σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα που ακολουθεί την Probezeit – το οποίο συνοδεύεται από πολύ ισχυρή νομική προστασία – ένας νέος εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί με προειδοποίηση μόλις δύο εβδομάδων και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να αναφέρει κανέναν λόγο.
Παρόλο που πολλοί εργοδότες κάνουν χρήση της Probezeit κατά την πρόσληψη νέων εργαζομένων, δεν αποτελεί υποχρέωση.
Επίσης, δεν τίθεται σε ισχύ αυτόματα, αλλά πρέπει πάντα να συμφωνείται ξεχωριστά στη σύμβαση εργασίας (Arbeitsvertrag).
Εάν η σύμβαση δεν περιέχει διάταξη σχετικά με το Probezeit, τότε θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό: απλά δεν υπάρχει.
Μπορεί να παραταθεί η Probezeit;
Τι συμβαίνει όμως αν ο εργοδότης δεν είναι ακόμη σίγουρος μετά τη δοκιμαστική περίοδο αν θέλει να προσλάβει τον νέο εργαζόμενο.
Είναι τότε δυνατή η παράταση της δοκιμαστικής περιόδου;
Ναι, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε στο DPA ο Johannes Schipp, δικηγόρος εργατικού δικαίου στο Gütersloh.
Για παράδειγμα, εάν η δοκιμαστική περίοδος είναι τρεις μήνες, ο εργοδότης μπορεί να την παρατείνει σε έξι μήνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Schipp, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη συγκατάθεση του εργαζομένου, καθώς ο εργαζόμενος πρέπει επίσης να υπογράψει την αναθεωρημένη σύμβαση εργασίας ή μια αντίστοιχη τροποποίηση.
Ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί στην πραγματικότητα να το επιβάλει “λίγο-πολύ” αυτό, δήλωσε ο Schipp – δηλαδή ανακοινώνοντας ότι διαφορετικά η σχέση εργασίας θα τερματιστεί (μέσω του λεγόμενου Kündigung) σε αντίθετη περίπτωση.
Ποια ομάδα ατόμων εξαιρείται από τους κανόνες Probezeit;
Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική για τις έγκυες γυναίκες: Σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου περί προστασίας της μητρότητας (Mutterschutz), οι εργοδότες απαγορεύεται να απολύουν έγκυο εργαζόμενη – ρύθμιση που ισχύει και κατά τη διάρκεια του Probezeit.
Ως εκ τούτου, η απόλυση μιας εγκύου γυναίκας είναι άκυρη σε κάθε περίπτωση έως και τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό.
Σύμφωνα με τον Schipp, εάν ένας εργοδότης θέλει να απολύσει μια έγκυο γυναίκα για λόγους αφερεγγυότητας, αυτό είναι “δυνατό σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο μόνο εάν συμφωνεί η αρμόδια αρχή για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία”.
Όμως η ίδια η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της απόλυσης.
Ποιοι κανόνες ισχύουν για μεγαλύτερο Probezeit στη Γερμανία;
Αλλά ακόμη και με συμφωνημένη Probezeit μεγαλύτερη των έξι μηνών, ισχύουν ορισμένες προστατευτικές δικλείδες.
“Αυτό σημαίνει ότι αν είμαι εκεί για έξι μήνες, ακόμη και αν η δοκιμαστική περίοδος είναι μεγαλύτερη, έχω προστασία από την απόλυση στο τέλος της εξάμηνης περιόδου”, δήλωσε ο Schipp.
Εάν ο εργοδότης θέλει στη συνέχεια να απολύσει τον εργαζόμενο, χρειάζεται λόγους απόλυσης ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης Probezeit, “εκτός εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση, δηλαδή εάν δεν απασχολούνται περισσότερα από δέκα άτομα”, δήλωσε ο Schipp.
Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός: εάν συμφωνήθηκε χαμηλότερος μισθός για τη δοκιμαστική περίοδο, η συμφωνία αυτή θα μπορούσε θεωρητικά να παραταθεί πέραν των έξι μηνών, σύμφωνα με τον Schipp.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν