Ενεργειακή κρίση: Πρέπει το γερμανικό κράτος να σώσει τους πάντες;
Στην ενεργειακή κρίση, η γερμανική κυβέρνηση δαπανά πολλά χρήματα για να στηρίξει εταιρείες όπως η Uniper, η Sefe ή η VNG. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα εξακολουθούσαν να παράγουν υψηλά έσοδα.
Είναι υποχρεωτική η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας;
Πολύ μεγάλες για να αποτύχουν – ορισμένες εταιρείες θεωρούνται απλά πολύ μεγάλες για να τις αφήσουν να πέσουν στα “βράχια”. Γνωρίζουμε ήδη αυτό το σύνθημα από την τραπεζική κρίση. Υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές.
“Όμως, το “too big to fail” δεν είναι συμβατό με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς- οι τράπεζες πρέπει επίσης να μπορούν να χρεοκοπήσουν, αν τα χειρότερα συμβούν”. –
Αυτό το έχει πει ο Jens Weidmann, ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank. Οι εταιρείες που βασίζονται στη διάσωση από το κράτος σε περιπτώσεις κρίσεων μπορεί να ενεργούν υπερβολικά απερίσκεπτα, δήλωσε ο Weidmann.
Habeck: Κινδυνεύει η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το εξηγεί ως εξής: “Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει συστημικό φαινόμενο στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διότι τότε θα δημιουργηθούν φαινόμενα ντόμινο και μια εταιρεία που θα χρεοκοπήσει θα επηρεάσει άλλους τομείς ή ακόμη και την ασφάλεια του εφοδιασμού στο σύνολό της”.
Η εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η Uniper, η οποία δημιουργήθηκε από την απόσχιση του ενεργειακού ομίλου Eon.
Όπως και η Eon πριν από αυτήν, η Uniper ειδικεύεται στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία και ήταν επίσης μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τον αγωγό Nord Stream 2.
Uniper: ημερήσιες απώλειες 100 εκατ. ευρώ
Από τότε που η Ρωσία άρχισε να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, η Uniper αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που μοιράζεται με άλλους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Habeck, πρέπει να αγοράζουν φυσικό αέριο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν αυτό το μείον για λίγο, λέει ο Habeck, αλλά σίγουρα όχι επ’ αόριστον.
Μόνο η Uniper έχει απώλειες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχεδόν πλήρη εθνικοποίηση.
Μια γερμανική θυγατρική της Gazprom, η οποία βρίσκεται ήδη υπό τη διαχείριση εμπιστοσύνης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τώρα ονομάζεται Sefe, θα μπορούσε επίσης να κρατικοποιηθεί λόγω της κρίσης φυσικού αερίου. Τέλος, η εταιρεία φυσικού αερίου της Λειψίας VNG ζήτησε επίσης κρατική ενίσχυση.
Κριτική: Πρώτα κέρδη και μετά διάσωση
Είναι απαραίτητο αυτό; Ο Georg Zachmann, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών, λέει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί ιδανική λύση. Ο οικονομολόγος επισημαίνει τα λανθασμένα κίνητρα που συνδέονται με τέτοια μέτρα διάσωσης.
“Οι εταιρείες απλώς συνέχισαν να κάνουν καλές δουλειές με την προσδοκία ότι στην καλύτερη περίπτωση θα βγάλουν πολλά λεφτά από αυτό και στη χειρότερη περίπτωση θα διασωθούν”, λέει ο Zachmann.
Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας παραδέχεται ότι το να αφήσουμε απλώς τους εισαγωγείς φυσικού αερίου να κάνουν “κοιλιά” δεν αποτελεί επιλογή ενόψει της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Zachmann, αυτό δεν αφορά μόνο τους πληγέντες πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν βραχυπρόθεσμα άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, εάν η Uniper & Co. χρεοκοπήσει – προμηθευτές φυσικού αερίου που μπορεί να μην είναι καν διαθέσιμοι στην παρούσα κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την αγορά ενέργειας στο σύνολό της.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Οι 5 πιο ελκυστικές πόλεις
- Γερμανία: Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη το επίδομα των 300 ευρώ;
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Έρχεται απαγόρευση οδήγησης με ντίζελ στο Μόναχο;