Στο Αμβούργο, οι ζητιάνοι δεν επιτρέπεται πλέον να “ξαπλώνουν και να κατασκηνώνουν” ή ακόμη και να κάθονται στο κέντρο της πόλης όταν ζητούν χρήματα. Πρέπει όμως να δίνετε στους ανθρώπους χρήματα; Η Κάριτας έχει έναν οδηγό.
Το περιοδικό για τους άστεγους του Αμβούργου “Hinz&Kunzt”” είχε αναφέρει τον Μάρτιο ότι η αστυνομία του Αμβούργου είχε πρόσφατα λάβει συχνότερα μέτρα κατά των ζητιάνων και των αστέγων στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τη Γερουσία του Αμβούργου, η επαιτεία αυτή καθαυτή δεν απαγορεύεται, αλλά το “ξάπλωμα και ο ύπνος”, ακόμη και το “κάθισμα εκτός των καθορισμένων χώρων” είναι παράνομο.
Πρέπει όμως κανείς να δίνει χρήματα στους ζητιάνους; Η Caritas έχει συγκεντρώσει ορισμένες συμβουλές σχετικά με αυτό.
Ο οργανισμός πρόνοιας της Καθολικής Εκκλησίας τάσσεται σαφώς υπέρ της παροχής χρηματικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο.
“Εκείνοι που ζουν στο δρόμο, γνωρίζουν καλύτερα τι χρειάζονται αυτή τη στιγμή και πώς να ξοδέψουν τα λίγα χρήματα που διαθέτουν”, αναφέρει ο οδηγός.
“Είναι ένας μικρός αλλά κρίσιμος χώρος για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Και πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον χώρο για τους ανθρώπους”.
Αλκοόλ για την επιβίωση
Το ότι οι άνθρωποι θα αγόραζαν αλκοόλ με τα χρήματα είναι σίγουρα πιθανό, παραδέχεται και η Caritas.
Αν κάποιος είναι πραγματικά εθισμένος, χρειάζεται αλκοόλ ή ναρκωτικά για να επιβιώσει. Το να περάσει κανείς να κάνει αποτοξίνωση στο δρόμο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή του.
Και πόσα πρέπει να δωρίσω; Δεν υπάρχει καμία σύσταση, λέει η Κάριτας. Αλλά κάποιος επενδύει σε ένα άλλο άτομο, στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.
“Τις περισσότερες φορές δίνω τόσα πολλά που δεν με πονάει. Αλλά μπορεί να αναρωτηθώ αν θα μπορούσα να είμαι πιο γενναιόδωρος, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα ξοδεύω χρήματα για τον εαυτό μου”, λέει η Caritas.
Όσοι προτιμούν να μην δίνουν μετρητά στο δρόμο μπορούν επίσης να δωρίσουν χρήματα σε συλλόγους ή πρωτοβουλίες που φροντίζουν άστεγους στην πόλη.
Ο Δήμος του Αμβούργου έχει συντάξει μια επισκόπηση των δυνατοτήτων δωρεάς.
Γιατί οι δωρεές σε είδος δεν βοηθούν πάντα
Η μεταβίβαση δωρεών σε είδος δεν είναι πάντα χρήσιμη. ”
Τι γίνεται όμως αν είναι ο δέκατος καφές και το έκτο ψωμάκι εκείνη την ημέρα που παίρνει ως δώρο ο ζητιάνος και επομένως καταλήγουν στα σκουπίδια; Οι δωρεές σε είδος είναι εντάξει μόνο αν το άτομο που θέλω να βοηθήσω τις έχει ζητήσει ρητά”, συνιστά η Caritas.
“Είναι παρόμοια με τα κουπόνια. Προκαλούν τους ανθρώπους που ζητιανεύουν και τους στερούν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα”.
Τι να κάνετε όμως αν αισθάνεστε ότι σας παρενοχλούν;
Η Caritas χαράζει μια σαφή γραμμή: τερματίστε τη συζήτηση και πείτε “όχι”.
Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή στην κατάσταση και να ζητήσετε βοήθεια σε δημόσιους χώρους.
Η επιθετική βοήθεια μπορεί να ερμηνευτεί ως εξαναγκασμός και επομένως να τιμωρηθεί.
Η “σιωπηλή επαιτεία”, ωστόσο, δεν είναι από το 1974. Οι εντολές απαγόρευσης δεν λύνουν το πρόβλημα της τεράστιας φτώχειας, αλλά μόνο το εκτοπίζουν.
Υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες;
Γίνεται προβληματικό όταν οι ζητιάνοι προσποιούνται καταστάσεις, όπως ένα χαμένο πορτοφόλι ή μια αναπηρία όπως η τύφλωση. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί απάτη.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πλέον σε πολλές πόλεις της Γερμανίας άνθρωποι με προφανή σωματική αναπηρία που ζουν στους δρόμους – ή τουλάχιστον προσποιούνται ότι ζουν έτσι.
Δεν υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες ζητιάνων, σύμφωνα με την αστυνομία και την Caritas.
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι από τη νοτιοανατολική Ευρώπη που έχουν έρθει στη Γερμανία με την ελπίδα να βρουν εδώ μια καλύτερη ζωή.
Οι ψεύτικες υποσχέσεις στις χώρες καταγωγής τους τροφοδοτούν επίσης αυτό το φαινόμενο. ”
Η ισχυρή οικογενειακή και ομαδική αλληλεγγύη τους οδηγεί στο να ταξιδεύουν μαζί, να ζουν μαζί και να ζητιανεύουν μαζί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με “οργανωμένες” συμμορίες και σίγουρα όχι ότι υπάρχει κάτι εγκληματικό σε αυτό”, λέει η Caritas.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Το εισιτήριο των 49 ευρώ τίθεται σε κυκλοφορία σε όλη τη Γερμανία
- Η οδοντιατρική περίθαλψη στη Γερμανία
- Πώς μπορείτε να πάρετε πίσω χρήματα από την ασφάλεια;
- Βασικό επίδομα τέκνων αντί του Kindergeld: Ποιος παίρνει πόσο;
- Το δίκτυο ΜΜΜ του Βερολίνου ανακηρύχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
- Αναζήτηση μέσω φωτογραφιών: Ποιος γνωρίζει αυτές τις γυναίκες;
- 50.000Ε Ζημιά: Παιδιά βανδάλισαν δημοτικό σχολείο στη Γερμανία
- Νέες απεργίες σιδηροδρόμων και αεροδρομίων στη Γερμανία
- Γερμανία: Τα μετρητά δεν είναι απαραίτητο να γίνονται δεκτά
-
Γερμανία: Για πολλούς το μηνιαίο εισόδημά πηγαίνει στο ενοίκιο