Με τα πρωινά και τα βράδια να γίνονται πιο σκοτεινά, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται αν συνιστάται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D στη Γερμανία. Να τι πρέπει να γνωρίζετε.
Η βιταμίνη D είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τη συνολική υγεία και ευεξία και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορεί να απορροφηθεί μέσω του ηλιακού φωτός.
Όμως, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι επί μακρόν διαμένοντες στη Γερμανία, το φως του ήλιου είναι συχνά δυσεύρετο κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Τον Δεκέμβριο, υπάρχουν μόνο λίγες ώρες φωτός την ημέρα, συνήθως όταν οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στη δουλειά (και συχνά δεν έχει καν ηλιοφάνεια).
Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να πάρετε αρκετή βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Η μυϊκή αδυναμία και οι κράμπες, η κόπωση και η κατάθλιψη είναι μεταξύ των συμπτωμάτων της έλλειψης επαρκούς ποσότητας αυτής της βιταμίνης.
Πώς μπορώ να πάρω τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D στη Γερμανία;
Αυτό περιλαμβάνει κυρίως το να βγαίνετε έξω τους θερμότερους μήνες. Η υπηρεσία καταπολέμησης ασθενειών της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), αναφέρει ότι η παραγωγή βιταμίνης D συντελείται από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και τότε ο οργανισμός δημιουργεί αποθέματα για τον χειμώνα.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο οργανισμός είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις οξείες ανάγκες του, αλλά και να δημιουργήσει αποθέματα βιταμίνης D στο λίπος και στον μυϊκό ιστό για τους χειμερινούς μήνες», αναφέρει το RKI.
Το RKI προσθέτει ότι για να αντιμετωπιστούν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D όλο το χρόνο στη Γερμανία, οι τρέχουσες συστάσεις προτείνουν «να εκθέτετε το πρόσωπο, τα χέρια και τα μπράτσα σας στον ήλιο ακάλυπτα και χωρίς αντηλιακή προστασία δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου».
Ωστόσο, οι ειδικοί προσθέτουν ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ηλιοπροστασίας, όπως η χρήση αντηλιακού, όταν περνάτε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον ήλιο.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (Deutsche Gesellschaft für Ernährung ή DGE) αναφέρει: «Συνιστάται η έκθεση του σώματος στον ήλιο για συνολικά περίπου πέντε έως 25 λεπτά την ημέρα με ακάλυπτο το πρόσωπο, τα χέρια και μεγάλα τμήματα των χεριών και των ποδιών».
Ορισμένες τροφές παρέχουν κάποια ποσότητα βιταμίνης D. Βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, το αυγοτάραχο και το συκώτι ψαριών, αλλά το κόκκινο κρέας, οι κρόκοι αυγών και το συκώτι είναι άλλες πηγές.
Η βιταμίνη D προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα στη Γερμανία, όπως σε ορισμένα γαλακτοκομικά ή vegan γαλακτοκομικά ροφήματα, γιαούρτι και άλλα σνακ.
Η διατροφική ετικέτα στη συσκευασία των τροφίμων θα ενημερώνει τους ανθρώπους για το πόση βιταμίνη D καταναλώνουν.
Αν και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D συνιστάται γενικά με μέτρο ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής, η DGE λέει ότι η κύρια εστίαση πρέπει να είναι η παραγωγή βιταμίνης D από τον ίδιο τον οργανισμό μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως.
Τι γίνεται με τα συμπληρώματα;
Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε την κατάσταση της βιταμίνης D είναι η λήψη συμπληρωμάτων.
Η Γερμανική Διατροφολογική Εταιρεία συνιστά να ακολουθήσετε αυτή την οδό εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της κατάστασης της βιταμίνης D μέσω άλλων οδών, όπως η έκθεση στο φως του ήλιου.
Αλλά να γνωρίζετε ότι οι ειδικοί λένε επίσης ότι η λήψη μεγαλύτερων δόσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επιβλαβής.
Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του Covid το 2021, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D χωρίς να απευθυνθείτε πρώτα σε έναν επαγγελματία ιατρό.
«Οι υψηλότερες δόσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και λαμβάνοντας υπόψη την ατομική κατάσταση της βιταμίνης D», δήλωσε το ινστιτούτο.
«Όποιος θέλει να λάβει βιταμίνη D μόνος του θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο συμπληρώματα με ημερήσια δόση έως 20 μικρογραμμάρια (800 διεθνείς μονάδες)», δήλωσε το BfR.
«Με αυτή την ποσότητα, δεν πρέπει να αναμένονται βλάβες στην υγεία».
Σύμφωνα με το BfR, η τακτική καθημερινή λήψη βιταμίνης D μέσω σκευασμάτων υψηλών δόσεων -για λόγους άλλους από ιατρικούς- αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών στην υγεία, όπως ο σχηματισμός πέτρας στα νεφρά ή η ασβεστοποίηση των νεφρών.
Έχουν επίσης υπάρξει περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης αυτοχορήγησης σκευασμάτων βιταμίνης D, ανέφεραν οι ειδικοί.
Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Από την άποψη του BfR, μια γενική πρόσληψη βιταμίνης D στο ανώτατο όριο των 20 μικρογραμμαρίων ημερησίως θα πρέπει να εξετάζεται μόνο για τους κατοίκους γηροκομείων και άλλες ομάδες κινδύνου.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι ασκούνται ελάχιστα σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε το BfR.
Η παραγωγή βιταμίνης D μειώνεται επίσης σημαντικά με την ηλικία.
Στις ομάδες κινδύνου για ανεπαρκή παροχή βιταμίνης D περιλαμβάνονται επίσης άτομα που σπάνια ή ποτέ δεν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή που – για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους – βγαίνουν έξω μόνο με το σώμα τους εντελώς καλυμμένο.
Ορισμένα άτομα που πάσχουν από χρόνιες γαστρεντερικές, ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις ή που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της βιταμίνης D διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.
Εάν υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, απευθυνθείτε στον παθολόγο σας.
Μπορεί να κάνει εξετάσεις για διάφορες ελλείψεις, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι οι εξετάσεις αυτές συνήθως δεν καλύπτονται από την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας.
Ακόμη και αν δεν έχετε κάνει τεστ, οι γενικοί γιατροί θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σχετικά με το αν θα πρέπει να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα το χειμώνα – ή όλο το χρόνο – ανάλογα με την περίπτωσή σας.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.