Οι πολιτικοί της άμυνας προειδοποιούν ότι δεν υποστηρίζουν αρκετά την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Εάν η χώρα πέσει, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι δραματικές. Η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει πολύ περισσότερα για την άμυνα. Αλλά από πού θα πρέπει να προέλθουν τα χρήματα;
Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει τη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.
Κατευθυντήριες γραμμές και αρχές όπως “καμία παράδοση όπλων σε περιοχές κρίσης” ξαφνικά δεν ισχύουν πλέον, όπως και η υπόθεση ότι η κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να οργανωθεί μόνο με τη Ρωσία, εξηγούν οι ειδικοί. Το αντίθετο ισχύει πλέον.
Πριν από δύο χρόνια,ο καγκελάριος διακήρυξε ένα σημείο καμπής
Η αφετηρία είναι η 27η Φεβρουαρίου 2022, όταν η Μπούντεσταγκ συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μόλις λίγων ημερών. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος μίλησε για ένα σημείο καμπής.
Ο κόσμος μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν πια ο ίδιος όπως πριν, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.
Ο πολιτικός του SPD ανακοίνωσε το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr και προανήγγειλε ότι μακροπρόθεσμα θα δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για την άμυνα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς: δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, πιέζουν για αυτό εδώ και καιρό.
Νέα γερμανική εξωτερική πολιτική
Ο Markus Kaim από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BR24: “Η γερμανική εξωτερική πολιτική έχει κλονιστεί συθέμελα και πολλές βεβαιότητες των τελευταίων 30 ετών και των επόμενων 30 ετών έχουν κλονιστεί ριζικά”.
Ο πόλεμος και οι συνέπειές του έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα τον πληθυσμό.
Τα μέλη της Μπούντεσταγκ απευθύνουν επείγουσα προειδοποίηση
Ο βουλευτής των Πρασίνων Anton Hofreiter φοβάται ότι η γερμανική πολιτική δεν έχει ακόμη αλλάξει επαρκώς: “Δεν υποστηρίζουμε επαρκώς την Ουκρανία, ούτε είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον Πούτιν επαρκώς συμβατικά”, λέει ο Hofreiter BR24.
Γι’ αυτό και ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου έχει αυξηθεί λόγω των διστακτικών ενεργειών της Δύσης τους τελευταίους μήνες.
Ο ίδιος πιστεύει: “Πολλοί από εμάς εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος”.
Εάν ο Πούτιν νικήσει την Ουκρανία, θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σύμφωνα με τον πολιτικό των Πρασίνων, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων της ΕΕ.
Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ό,τι πολλοί πιστεύουν
Παρόμοιες φωνές ακούγονται και από το CDU/CSU. Ο εμπειρογνώμονας του CDU σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Roderich Kiesewetter πιστεύει: “Εξακολουθούμε να είμαστε υπερβολικά διακριτικοί σε σχέση με το τι πραγματικά διακυβεύεται”.
Η ελευθερία μας διακυβεύεται.
“Εάν η Ουκρανία διαλυθεί, θα διαλυθούν επίσης η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διότι τότε ο Πούτιν θα συνεχίσει”, λέει ο βουλευτής της Μπούντεσταγκ σε συνέντευξή του στο BR24.
Αυτό το αίσθημα απειλής αυξάνεται ταχύτερα στον πληθυσμό απ’ ό,τι αντιλαμβάνονται ορισμένοι πολιτικοί.
“Ο καγκελάριος θα μπορούσε να επικοινωνήσει πολύ πιο ανοιχτά με τον πληθυσμό και να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του πολέμου”, λέει ο Kiesewetter.
Τα ειδικά κονδύλια για την Bundeswehr θα εξαντληθούν έως το 2028
Είναι πλέον σαφές ότι το ειδικό ταμείο για την Bundeswehr είναι μόνο η αρχή.
“Ο όρκος θα έρθει το 2028, όταν το ειδικό ταμείο θα έχει εξαντληθεί”, λέει ο Markus Kaim από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.
Επί του παρόντος, ο στόχος του 2% θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια του ειδικού ταμείου.
Τι θα συμβεί όμως μετά από αυτό; Kaim: “Σε περιόδους σφιχτών προϋπολογισμών, αυτό είναι ένα ζήτημα κατανομής και ιεράρχησης προτεραιοτήτων”.
300 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα: Πού θα βρεθούν τα χρήματα;
Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση κερδίζει έδαφος στο Βερολίνο αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, 300 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια για την Bundeswehr, την άμυνα και τα μέτρα ασφαλείας.
Το ποσό αυτό μπήκε στη συζήτηση ήδη από πέρυσι από την Επίτροπο Άμυνας του SPD Eva Högl.
Ο πολιτικός των Πρασίνων Anton Hofreiter λέει επίσης: “300 δισεκατομμύρια είναι το ποσό που χρειαζόμαστε για να καταστήσουμε τη χώρα έτοιμη για την άμυνα”.
Αλλά από πού θα πρέπει να προέλθουν τα χρήματα; Αυτό το ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει ζητήσει μορατόριουμ στις κοινωνικές δαπάνες και τις επιδοτήσεις για αρκετά χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στην άμυνα.
“Αν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε για τρία χρόνια με αυτά που έχουμε, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης”, δήλωσε πρόσφατα ο Λίντνερ στην τηλεόραση ZDF.
Η δήλωση αυτή δέχθηκε σκληρή κριτική, μεταξύ άλλων, από τον εταίρο του συνασπισμού SPD και κοινωνικές οργανώσεις.
Ανάληψη νέου χρέους;
Ο βουλευτής των Πρασίνων Anton Hofreiter πιστεύει ότι το φρένο χρέους θα πρέπει να χαλαρώσει.
“Εφόσον υπάρχει πραγματικά άμεσος κίνδυνος, πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε εκτεταμένα πολύ γρήγορα. Και γι’ αυτό πρέπει να δανειστούμε στο μεταξύ χρήματα από τη χρηματοπιστωτική αγορά, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε γρήγορα τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας και της ασφάλειας”, προειδοποιεί ο Hofreiter.
Η συνάδελφος του κόμματος και υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προτείνει την επέκταση του ειδικού ταμείου για την Bundeswehr, κάτι που θα σήμαινε επίσης νέο χρέος στο τέλος της ημέρας.
Απαιτήσεις της Ένωσης: περισσότερη εξοικονόμηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων
Ωστόσο, όχι μόνο ο εταίρος συνασπισμού FDP, αλλά και το CDU και το CSU απορρίπτουν το νέο χρέος.
Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του CDU, Roderich Kieswetter, ενδιαφέρεται περισσότερο για την ιεράρχηση της εξοικονόμησης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να βάλει περισσότερους ανθρώπους στην εργασία που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να χρειάζεται να καταβάλλει λιγότερα επιδόματα πολιτών και να παράγει περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Kiesewetter: “Ο πληθυσμός μας πρέπει επίσης να έχει επίγνωση των υψηλών προτύπων στα οποία πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Και δεν μπορούμε να εξυπηρετούμε όλα τα ατομικά συμφέροντα”.
Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, αλλά να ενταχθούν περισσότεροι άνθρωποι στην εργασία.
Η οικονομία θα πρέπει επίσης να ενεργοποιηθεί πιο έντονα, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να απελευθερωθούν κονδύλια για την άμυνα.
Πολιτικός του CDU Kieswetter: Οι πολίτες πρέπει επίσης να συνεισφέρουν
Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλα στο μέλλον, δήλωσε ο Kiesewetter: “Αυτό πρέπει να εξηγηθεί στον πληθυσμό. Τότε η ατομική ευημερία μπορεί να περιοριστεί κάπως για μερικά χρόνια και οι άνθρωποι δεν θα έχουν πλέον δύο διακοπές το χρόνο, αλλά μόνο μία ελαφρώς μεγαλύτερη”, λέει ο βουλευτής του CDU.
Οι πολίτες καλούνται επίσης να συνεισφέρουν. Ο πληθυσμός γνωρίζει τι διακυβεύεται: η ελευθερία και η ασφάλειά μας.
Η αλήθεια είναι λογική για τους ανθρώπους. “Αν ο πληθυσμός κρατηθεί στη χώρα του κούκου των σύννεφων, θα χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική”, προειδοποιεί ο Kiesewetter.
Υπουργός Εξωτερικών Baerbock: Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση
Στον αντίποδα, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προειδοποιεί το στούντιο του ARD στην πρωτεύουσα να μην παίζει τις κοινωνικές παροχές και την κοινωνική ασφάλιση με τις αμυντικές δαπάνες
. Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξη ότι σύντομα θα βρεθεί πολιτική λύση στα εκκρεμή ζητήματα χρηματοδότησης.
Είναι σημαντικό να μην γίνεται κατάχρηση του θέματος της “ειρήνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας” για τακτικές προεκλογικής εκστρατείας.
Οι μάχες για τη διανομή γίνονται όλο και πιο σκληρές;
Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της άμυνας και της ασφάλειας μόλις άρχισε.
Τα κόμματα -ακόμη και εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- εξακολουθούν να απέχουν πολύ μεταξύ τους σε αυτό το ζήτημα.
Οι σκληρές μάχες διανομής είναι αναπόφευκτες.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- 86 χρονών: Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γερμανίας!
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Αν έχετε αυτές τις ασθένειες μπορείτε να έχετε νωρίτερα σύνταξη
- Έρευνα: Ποια εταιρεία έχει το καλύτερο σήμα στη Γερμανία;
- Αρχίζει παγγερμανική απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Σε ποιους δρόμους δεν χρειάζεται να έχετε βινιέτα στην Αυστρία;
- Αυτοκινητόδρομος στη Γερμανία κινδυνεύει να καταρρεύσει