Πριν από 50 χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάστηκε για την περίπτωση πολέμου με ασυνήθιστα σχέδια. Το κυβερνητικό καταφύγιο δεν ήταν η πρώτη επιλογή.
Πριν από μισό αιώνα, η γερμανική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να υποχωρήσει σε περίπτωση πολέμου σε τρένα επί των γραμμών αντί για το καταφύγιό της στην κοιλάδα Ahr.
Το υπόβαθρο ήταν ο φόβος για διακοπή ρεύματος στα ηλεκτρονικά μέσα στο κυβερνητικό καταφύγιο.
Αυτό προκύπτει από τα αρχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα Ομοσπονδιακά Αρχεία, αντίγραφα των οποίων έχει στη διάθεσή της η Deutsche Presse-Agentur.
Σύμφωνα με αυτά, το 1971 ο τότε καγκελάριος Βίλι Μπραντ (SPD) ανέθεσε μια μελέτη με τίτλο “Gewitter” (Κεραυνός), η οποία αφορούσε “νέα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρομαγνητικού παλμού (ΗΜΠ) που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια εκρήξεων πυρηνικών όπλων”.
Ο Jörg Diester, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το κυβερνητικό καταφύγιο, το οποίο έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί και εν μέρει μετατραπεί σε μουσείο, εξήγησε ότι το “Gewitter” σήμαινε ένα σημείο καμπής στην αμυντική στρατηγική της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της εποχής Μπραντ, παρατηρήθηκε μια σαφής απομάκρυνση από το κυβερνητικό καταφύγιο, είπε.
“Ποτέ ξανά η εγκατάσταση δεν απέκτησε τη σημασία που αρχικά προοριζόταν να έχει”.
Η κυβέρνηση ήθελε να υποχωρήσει στο Κούζελ
Το 1971, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών έγραψε σε ένα σχέδιο του “Gewitter” ότι θα έπρεπε να επιδιωχθεί η κατασκευή “ενός νέου διοικητηρίου” αντί του καταφυγίου Ahr νότια της Βόννης.
Μέχρι τότε, θα υπήρχαν προσωρινές λύσεις: “Κινητοποίηση της BReg σε τέσσερις διμοιρίες και επέκταση των προστατευόμενων τμημάτων του συγκροτήματος στρατώνων Kusel ως πρόσθετη μόνιμη στέγαση για την κινητοποιημένη BReg”.
Οι μελέτες που ανατέθηκαν ως αποτέλεσμα, ωστόσο, έκριναν ότι μια διαφυγή σε τρένα και στους τότε στρατώνες Kusel στη νοτιοδυτική Ρηνανία-Παλατινάτο δεν ήταν εφικτή.
Σύμφωνα με τον Diester, στα αρχεία δεν υπήρχε αργότερα καμία αναφορά για ένα νέο κυβερνητικό καταφύγιο.
Αλλά και το υπάρχον καταφύγιο σε δύο πρώην σιδηροδρομικές σήραγγες κάτω από αμπελώνες ήταν τεχνικά ξεπερασμένο όταν τελικά ολοκληρώθηκε το 1971:
Ήδη από το 1962, οι ειδικοί είχαν υπολογίσει ότι τα πυρηνικά όπλα θα ήταν πολύ ισχυρότερα από τη βόμβα της Χιροσίμα.
Ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται…
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα θέματα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στο dpa ότι έγγραφα της ομοσπονδιακής διοίκησης με διαχρονική αξία εκείνη την εποχή βρίσκονται πλέον στα Ομοσπονδιακά Αρχεία.
Μπορούν να τα δει κανείς εκεί, εφόσον δεν υπόκεινται σε περαιτέρω μυστικότητα.
Συνεπώς, οι εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη φυγή της στη δεκαετία του 1970 ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται από το υπουργείο.
Σύμφωνα με τον Diester, κάποτε υπήρχαν ακόμη και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης “ότι σε περίπτωση κρίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επρόκειτο επίσης να μεταφερθεί αεροπορικώς από τη Lufthansa σε μια εναλλακτική έδρα στο Ορλάντο της Φλόριντα”.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει ανακαλύψει ακόμη κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό στα ομοσπονδιακά αρχεία. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών δεν σχολίασε το θέμα αυτό όταν ρωτήθηκε από το dpa.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μια σημερινή πολεμική κατάσταση μπορεί να σημαίνει τη μετακίνηση των ομοσπονδιακών αρχών “σε άλλη, πιο προστατευμένη τοποθεσία και τη διεξαγωγή υπηρεσιακών εργασιών σε ειδικά προστατευμένους χώρους, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα”.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, λειτουργεί τις δικές του υποδομές πληροφορικής, οι οποίες είναι ειδικά ασφαλισμένες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, εκτός από ένα “κέντρο καταστάσεων σε 24ωρη λειτουργία” λόγω των “εξέχουσας σημασίας συντονιστικών καθηκόντων του”.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
- Γερμανία: Γνωρίζετε αυτή τη μυστηριώδη πινακίδα κυκλοφορίας;
- Ο 20χρονος Γερμανός δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο…
- Η Βαυαρία των ρεκόρ θερμοκρασίας τον χειμώνα του 22/23!
- Γερμανία: 7 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτόν τον Μάρτιο
- Το γερμανικό σχολείο που τα παιδιά έχουν διακοπές όταν θέλουν
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Βάδη-Βυρτεμβέργη: Το πρώτο παγωτό με έντομα είναι γεγονός