Πότε είναι η Σαρακοστή 2024 των Καθολικών και ποια έθιμα έχουν;
Πολλοί χριστιανοί νηστεύουν μεταξύ της Aschermittwoch και του Πάσχα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διάρκεια, την έκταση και την προέλευση της Σαρακοστής.
Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος παραίτησης, αυτοκριτικής και νέων αρχών.
Η περίοδος αυτή είναι επίσης γνωστή ως “περίοδος μετάνοιας του Πάσχα” και κατέχει σημαντική θέση στο χριστιανικό ημερολόγιο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πιστοί προετοιμάζονται για τη σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού: To Πάσχα.
Οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο ακολουθούν ειδικά έθιμα και τελετουργίες για να επιδείξουν την αφοσίωσή τους στον Θεό και να προβληματιστούν σχετικά με το νόημα του Πάσχα.
Πόσο διαρκεί η Σαρακοστή των Καθολικών;
Η Σαρακοστή για τους Καθολικούς αρχίζει την Τετάρτη της Στάχτης (Aschermittwoch) και διαρκεί 40 ή 46 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο που μετράται.
Οι έξι ημέρες που μεσολαβούν είναι οι Κυριακές, κατά τις οποίες μπορεί να διακοπεί η νηστεία.
Ωστόσο, ορισμένοι καθολικοί νηστεύουν μόνο ορισμένες ημέρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, για παράδειγμα την Aschermittwoch και τη Μεγάλη Παρασκευή.
Η νηστεία συνήθως σημαίνει ότι οι χριστιανοί απέχουν από ορισμένα είδη τροφίμων ή διεγερτικών ουσιών.
Ωστόσο, μπορείτε επίσης να απέχετε από κάτι άλλο, όπως το να περνάτε χρόνο στο smartphone σας ή να παρακολουθείτε τηλεόραση.
Οι πιστοί θέλουν να στερηθούν συνειδητά κάτι, να περάσουν περισσότερο χρόνο στην προσευχή και να αναλογιστούν το νόημα του Πάσχα.
Πότε αρχίζει η Σαρακοστή των Καθολικών 2024;
Καθώς το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, η ημερομηνία έναρξης της Σαρακοστής μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από χρόνο σε χρόνο.
Το 2024, η έναρξη της Σαρακοστής είναι στις 14 Φεβρουαρίου. Πολλοί άνθρωποι της χριστιανικής πίστης νηστεύουν στη συνέχεια μέχρι το Πάσχα.
Πότε τελειώνει η Σαρακοστή το 2024;
Το τέλος της Σαρακοστής 2024 πέφτει στις 30 Μαρτίου 2024.
Από τις 14 Φεβρουαρίου έως το Μεγάλο Σάββατο (30 Μαρτίου), οι ευσεβείς χριστιανοί σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για τη σημαντική χριστιανική γιορτή.
Η νηστεία τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα, συνήθως με ένα εορταστικό γεύμα.
Έθιμα και κανόνες κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής των Καθολικών
Η Σαρακοστή πριν από το Πάσχα είναι επίσης γνωστή ως “περίοδος των Παθών”. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές χριστιανικές κοινότητες έχουν τελετουργίες που συνδέονται με τη νηστεία.
Αποχή από ορισμένα τρόφιμα: Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι άνθρωποι συχνά απέχουν από πολυτελή τρόφιμα όπως το κρέας, το αλκοόλ και τα γλυκά. Ωστόσο, δεν υπάρχει σταθερή έκταση. Τα έθιμα ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και το δόγμα.
Παρακολούθηση εκκλησιαστικών υπηρεσιών: Πολλές εκκλησίες προσφέρουν ειδικές εκκλησιαστικές υπηρεσίες και λατρείες που επικεντρώνονται στη Σαρακοστή και την προετοιμασία για το Πάσχα. Αυτές συχνά επικεντρώνονται επίσης στη μετάνοια και τη συγχώρεση των αμαρτιών.
Βοηθώντας άλλους ανθρώπους: Μια σημαντική πτυχή της νηστείας είναι η “προσφορά”. Για παράδειγμα, μπορείτε τώρα να αφιερώσετε τον εαυτό σας στο να βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη.
Εκστρατείες νηστείας: Σε ορισμένες κοινότητες οργανώνονται ειδικές εκστρατείες νηστείας, στις οποίες οι άνθρωποι υποστηρίζουν και παρακινούν ο ένας τον άλλον σε μια ομάδα.
Ωστόσο, όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο: έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν τους πιστούς για το Πάσχα και να τους ενθαρρύνουν να επικεντρωθούν στα ουσιώδη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ζουν μέσα στην αποχή και την ενσυνειδητότητα.
Ποιοι είναι οι κανόνες στην νηστεία των Καθολικών;
Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πόσο εντατικά νηστεύει.
Οι αυστηρά ευσεβείς χριστιανοί της Καθολικής Εκκλησίας απέχουν από το αλκοόλ, τη νικοτίνη, το κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα γλυκά και άλλα είδη πολυτελείας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται στους κανονισμούς νηστείας της Καθολικής Εκκλησίας:
Σύμφωνα με τους κανονισμούς νηστείας, οι Καθολικοί πρέπει να νηστεύουν ιδιαίτερα την Aschermittwoch και τη Μεγάλη Παρασκευή.
Τις ημέρες της νηστείας θα πρέπει να τρώνε μόνο ένα πλήρες γεύμα και δύο μικρότερα σνακ και να απέχουν από το κρέας. Υπάρχουν εξαιρέσεις εάν οι πιστοί δεν μπορούν να τηρήσουν τη νηστεία λόγω φτώχειας, σωματικής αδυναμίας ή άσκησης.
Και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης Σαρακοστής, οι Καθολικοί συνήθως απέχουν από πράγματα που τους είναι ευχάριστα και αγαπητά και συχνά τρώνε λίγο λιγότερο.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι κανόνες ήταν πιο αυστηροί και οι άνθρωποι τηρούσαν την απαίτηση να τρώνε ένα πλήρες γεύμα και δύο μικρά σνακ για όλες τις σαράντα ημέρες.
Στην προτεσταντική εκκλησία, η νηστεία δεν αφορά ακριβείς κανόνες ή θρησκευτικές υποχρεώσεις. Εσείς αποφασίζετε μόνοι σας τι θέλετε να νηστέψετε.
Η παραίτηση από κάτι που είναι σημαντικό για εσάς ή που κατά τα άλλα περνάτε πολύ χρόνο κάνοντας, έχει σκοπό να συνοδεύσει μια περίοδο περισυλλογής και προβληματισμού.
Στόχος είναι να έρθετε πιο κοντά στον Θεό και να αφιερώσετε συνειδητά περισσότερο χρόνο στην προσευχή.
Ο χρόνος που διαφορετικά θα περνούσατε μαγειρεύοντας, τρώγοντας, μπροστά στην τηλεόραση ή στο smartphone σας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά.
Σαρακοστή: τι επιτρέπεται να τρώτε;
Η Σαρακοστή ερμηνεύεται διαφορετικά στον χριστιανισμό. Δεν υπάρχουν σταθερές οδηγίες σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε.
Ορισμένοι χριστιανοί τηρούν παραδοσιακά μια “πλήρη νηστεία”, κατά τη διάρκεια της οποίας πίνουν μόνο νερό και τρώνε ένα κύριο γεύμα και δύο μικρά σνακ. Την Aschermittwoch και τη Μεγάλη Παρασκευή, τρώνε μόνο το κύριο γεύμα.
Επίσης, απέχουν από διεγερτικά όπως το αλκοόλ, το κρέας, τα γλυκά και το κάπνισμα.
Κατά τον Μεσαίωνα, τα αυγά, το λίπος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απαγορεύονταν επίσης κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Άλλοι χριστιανοί νηστεύουν μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα, όπως το κρέας ή η ζάχαρη.
Επομένως, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι θέλετε να εγκαταλείψετε πριν από την περίοδο της νηστείας και στη συνέχεια να το κάνετε πράξη.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.