Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες δημογραφικές κρίσεις στην ιστορία της, καθώς οι γεννήσεις στη χώρα σημείωσαν το 2023 τη χαμηλότερη επίδοση από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1932…
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Χρήσιμα TIPS: Εξασφαλίστε μεγάλες συντάξεις με μικρότερα χρηματικά ποσά
- Προσοχή – κίνδυνος πυρκαγιάς: Μεγάλη ανάκληση σε ασύρματες ηλεκτρικές σκούπες
- Προβλήματα σε ολόκληρο τον γερμανικό εναέριο χώρο: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις
- Η Deutsche Bahn αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων για τον γερμανικό σιδηρόδρομο
- Νυχτερινό ουράνιο θέαμα: Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 γεννήθηκαν μόλις 71.455 παιδιά, καταγράφοντας μείωση 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για ιστορικά χαμηλό ρεκόρ γεννήσεων, ενώ παράλληλα οι θάνατοι ανήλθαν στους 128.101, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των γεννήσεων.
Δυσοίωνες δημογραφικές προοπτικές για την Ελλάδα
Ο δημογράφος Παύλος Μπάλτας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) προειδοποιεί ότι η αρνητική τάση στις γεννήσεις θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η μαζική μετανάστευση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν περίπου 600.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των γεννήσεων.
Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και οι Βρυξέλλες κάνουν τα παιδιά τους εκεί, επιδεινώνοντας το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Η οικονομική κατάσταση δυσχεραίνει την απόφαση για απόκτηση παιδιών
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει, τα οφέλη αυτής της ανάκαμψης δεν φαίνεται να φτάνουν στον γενικό πληθυσμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θιασώτης της θεωρίας της «διαρροής του πλούτου προς τα κάτω» (trickle-down economy), στηρίζει την οικονομική πολιτική του στη λογική ότι η ανάπτυξη θα ωφελήσει όλους τους πολίτες. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή ανεργία (σχεδόν 10%) αφήνουν τους περισσότερους Έλληνες χωρίς δυνατότητα αποταμίευσης και με ελάχιστη αγοραστική δύναμη.
Η αρνητική αποταμιευτική τάση των ελληνικών νοικοκυριών
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρνητική αποταμιευτική τάση. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η αποταμιευτική τάση ήταν -5,63%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν +14,42%. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά αναγκάζονται να καταναλώνουν από τα ήδη περιορισμένα αποθέματά τους, εάν υπάρχουν.
Η Αθήνα στο επίκεντρο της δημογραφικής κρίσης
Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση καταγράφεται στην περιφέρεια της Αττικής, όπου το 2023 γεννήθηκαν μόλις 26.375 παιδιά, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 43.079. Η δημογραφική κρίση πλήττει ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις.
Ανεπαρκείς οι προτάσεις της κυβέρνησης για αντιστροφή της κατάστασης
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή και καθυστερημένα. Οι οικονομικές δυσκολίες και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τους νέους από το να αποκτήσουν παιδιά, επιδεινώνοντας τη δημογραφική κατάσταση της χώρας.
Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, πρέπει να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα για την υποστήριξη των οικογενειών και την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης, αν θέλει να αποφύγει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στο μέλλον.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στο διαμέρισμά μου στη Γερμανία;
- Ανησυχητική μελέτη: Η Γερμανία σπαταλά την εργασία 5 εκατομμυρίων εργαζομένων
- Γερμανία: 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Νέα υποχρέωση για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα το 2025
- Top 10 δισεκατομμυριούχων στη Γερμανία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος Γερμανός;