Μετά το δυστύχημα με νεκρούς και τραυματίες στον αυτοκινητόδρομο Α9, το σοκ και η θλίψη παραμένουν – και πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά: Πόσο ασφαλή είναι τα υπεραστικά λεωφορεία ως μέσο μεταφοράς στη Γερμανία;
Μετά το σοβαρό δυστύχημα με λεωφορείο στον αυτοκινητόδρομο A9 κοντά στη Λειψία, με τέσσερις νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη διερεύνηση των αιτιών.
“Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διεξαχθούν πολυάριθμες συνεντεύξεις μαρτύρων. Αυτό θα πάρει φυσικά αρκετό χρόνο”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Το διώροφο Flixbus έφυγε από το οδόστρωμα το πρωί της Τετάρτης, έτρεξε στο χορτάρι και αναποδογύρισε στο πλάι.
Η αστυνομία έκανε λόγο για 4 νεκρούς, 6 σοβαρά τραυματίες και 29 άτομα με ελαφρά τραύματα. Η ταυτοποίηση των νεκρών δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με την εταιρεία λεωφορείων, ο οδηγός του λεωφορείου φέρεται να έχει τηρήσει όλους τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης.
“Υπήρχαν δύο οδηγοί στο λεωφορείο, ο οδηγός υπηρεσίας οδηγούσε το λεωφορείο από την αναχώρησή του από το Βερολίνο στις 8 το πρωί”, ανέφερε.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είναι μεταξύ των νεκρών. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.
Το λεωφορείο με περισσότερους από 50 επιβάτες και δύο οδηγούς είχε τρακάρει καθ’ οδόν από το Βερολίνο προς τη Ζυρίχη.
Είχε ξεκινήσει στις 8.00 π.μ. και το δυστύχημα συνέβη μεταξύ του κόμβου Wiedemar και του κόμβου Schkeuditzer Kreuz περίπου στις 9.45 π.μ.. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, δεν εμπλέκεται άλλο όχημα.
Ο αυτοκινητόδρομος Α9, μια σημαντική διαδρομή βόρειου-νότιου προσανατολισμού μεταξύ Βερολίνου και Μονάχου, έκλεισε πλήρως γύρω από το σημείο του ατυχήματος για δώδεκα ώρες – μέχρι περίπου τις 9.30 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά σοβαρά τροχαία με πούλμαν. Παρόλα αυτά, τα πούλμαν είναι ένα σχετικά ασφαλές μέσο μεταφοράς.
Σύμφωνα με τις στατιστικές ατυχημάτων, εμπλέκονται συγκριτικά σπάνια σε τροχαία με σωματικές βλάβες.
“Παρ’ όλα αυτά, οι περιπτώσεις στις οποίες συμβαίνουν τροχαία είναι συχνά δραματικές, επειδή ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται μπορεί να είναι μεγάλος”, δήλωσε εκπρόσωπος της ADAC.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία με λεωφορεία εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών το 2022 – αριθμός που δεν είναι ασυνήθιστος σε μακροχρόνια σύγκριση.
Η ADAC επεσήμανε ότι οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές στα λεωφορεία από το 1999. “Δεν είναι σαφές αν και πώς οι επιμέρους εταιρείες ελέγχουν αν οι επιβάτες φορούν τις ζώνες ασφαλείας τους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι επιβάτες λεωφορείων συνιστάται γενικά να δένουν τις ζώνες ασφαλείας τους.
Σύμφωνα με την ADAC, τα πούλμαν πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένα με σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας από το 2022.
Αρχικά δεν έγινε γνωστό αν το λεωφορείο που ενεπλάκη στο δυστύχημα διέθετε τέτοιο σύστημα.
Ένα τέτοιο σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό, αλλά δεν τον εμποδίζει να εγκαταλείψει πραγματικά το οδόστρωμα, εάν δεν στρίψει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.