Επανειλημμένα, κυρίως λαϊκιστικοί κύκλοι έχουν αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία, ακόμη και στη Γερμανία. Αν και μεμονωμένες περιπτώσεις σε προηγούμενες εκλογές έχουν αποκαλύψει πιθανές αδυναμίες, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Το χάος στις εκλογές του 2021 για την Bundestag στο Βερολίνο, το σφάλμα λογισμικού στην κατανομή των εδρών και οι αναφορές για παραποιημένα ψηφοδέλτια μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας έχουν πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, λαϊκιστικοί κύκλοι αμφισβητούν διαρκώς την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα, επιδιώκοντας να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα στο σύνολό του.
Σύμφωνα με τον Aiko Wagner, πολιτικό επιστήμονα στο Ινστιτούτο Otto Suhr του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (FU) του Βερολίνου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητεί κανείς τις εκλογές στη Γερμανία.
«Σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι εκλογές είναι ήδη πολύ, πολύ ασφαλείς. Είμαστε εξοικειωμένοι με διεθνή ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών και η Γερμανία συγκαταλέγεται πάντα στους πρωτοπόρους».
Συνολικά, παρατηρούνται ελάχιστες ανωμαλίες.
Η Γερμανία συγκέντρωσε 89 στους 100 βαθμούς στον δείκτη εκλογικής τρωτότητας της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House στις τελευταίες εκλογές της Bundestag, επίδοση ανώτερη από τη Γαλλία στις προεδρικές εκλογές του 2022 ή τις ΗΠΑ στις πιο πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου.
Η Γερμανία κατατάσσεται επίσης πολύ ψηλά στο Electoral Integrity Project με συνολικά 84 βαθμούς σε παγκόσμια σύγκριση.
Η πολιτική επιστήμονας Gabriele Abels από το Πανεπιστήμιο του Tübingen θεωρεί επίσης απίθανη τη μεγάλης κλίμακας χειραγώγηση των εκλογών στη Γερμανία.
Οι καθιερωμένοι μηχανισμοί ασφαλείας καθιστούν τη χειραγώγηση «αρκετά δύσκολη».
Για παράδειγμα, κατά την καταμέτρηση των ψήφων εφαρμόζεται η αρχή των πολλαπλών ελέγχων, ενώ πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και τηρούνται αυστηρές διαδικασίες τεκμηρίωσης από τους εκλογικούς υπαλλήλους.
Δημόσια Καταμέτρηση των Ψήφων
Η καταμέτρηση των ψήφων είναι δημόσια για να αποτραπεί η χειραγώγηση.
Οποιοσδήποτε μπορεί να παρευρεθεί σε εκλογικό τμήμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να παρακολουθήσει τη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται εγγραφή.
Ωστόσο, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να απομακρύνει οποιονδήποτε διαταράσσει τη διαδικασία.
Η Δυσκολία της Εκλογικής Απάτης στη Γερμανία
Η αποκεντρωμένη οργάνωση των εκλογών καθιστά δύσκολη τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.
Ο Aiko Wagner επισημαίνει ότι για να υπάρξει ουσιαστική αλλοίωση του αποτελέσματος, θα έπρεπε να υπάρξει εκτεταμένη παρέμβαση σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.
Η Γερμανία διαθέτει 299 εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που καθιστά την εκλογική απάτη εξαιρετικά περίπλοκη.
Επιπλέον, οι εκλογικοί υπάλληλοι δεν είναι ποτέ μόνοι με τις κάλπες ή τα ψηφοδέλτια, ούτε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ούτε κατά την καταμέτρηση.
Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη τη μυστική αλλοίωση των αποτελεσμάτων.
Αρχές των Εκλογών στη Γερμανία
Οι εκλογές για την Bundestag διεξάγονται σύμφωνα με τις αρχές της καθολικής, άμεσης, ελεύθερης, ίσης και μυστικής ψηφοφορίας.
Καθολική: Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης ή εισοδήματος.
Άμεση: Κάθε ψηφοφόρος επιλέγει άμεσα τον υποψήφιο ή το κόμμα της προτίμησής του.
Ελεύθερη: Ο κάθε πολίτης ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς πίεση ή επιρροή.
Ίση: Κάθε ψήφος έχει την ίδια βαρύτητα.
Μυστική: Η μυστικότητα διασφαλίζει την ελευθερία της επιλογής.
Αυστηρές Ποινές για Εκλογική Απάτη
Ο Wagner αναφέρει ότι υπάρχουν αυστηρές ποινές για εκλογική απάτη.
Σύμφωνα με την παράγραφο 107α του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα, η παραποίηση εκλογών ή των αποτελεσμάτων τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε έτη ή με χρηματικό πρόστιμο.
Η Επιστολική Ψήφος
Παρόλο που η επιστολική ψήφος είναι νόμιμη και ασφαλής, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την παραβίαση της μυστικότητας.
Ο Wagner τονίζει ότι στο σπίτι είναι πιθανό άλλοι να επηρεάσουν την ψήφο κάποιου.
Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας χειραγώγησης μέσω επιστολικής ψήφου παραμένει ελάχιστος, λόγω των αυστηρών διαδικασιών.
Η ομοσπονδιακή υπεύθυνη ψηφοφορίας, Ruth Brand, επιβεβαιώνει ότι η επιστολική ψήφος είναι εξίσου ασφαλής και συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Εμπιστοσύνη στη Διαδικασία
Ο Wagner καταλήγει ότι οι φόβοι για εκλογική νοθεία στη Γερμανία είναι αβάσιμοι.
Οι πολίτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαδικασία και μπορούν να αναγνωρίσουν αν κάτι δεν πάει καλά.
Η εμπιστοσύνη στις εκλογές παραμένει υψηλή, ενισχύοντας τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας.