Στη Γερμανία χρειάζονται σημαντικά λιγότερα χρήματα για να μπει κανείς στο κορυφαίο 10% των μισθωτών απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.
Πόσα πρέπει να βγάζεις για να διαβιείς άνετα στη Γερμανία ή να θεωρείσαι ευκατάστατος; Δεν είναι η πιο εύκολη ερώτηση για να απαντηθεί.
Το κόστος ζωής μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πόλεων και των ομόσπονδων κρατιδίων, με τους ίδιους μισθούς να φτάνουν για πολύ περισσότερο στη Λειψία και το Βερολίνο από ό,τι στο Αμβούργο ή το Μόναχο.
Στην πραγματικότητα, ένα εισόδημα, ή ακόμη και μια καθαρή αξία, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πλούσια στη Γερμανία, είναι πιθανό να αφήνουν τους ανθρώπους πολύ μακριά από τις ανέσεις που συχνά συνδέονται με τους υπερπλούσιους – όπως το να έχουν περισσότερα από ένα σπίτια ή να μπορούν να πετούν τακτικά στην πρώτη θέση ή ιδιωτικά.
Στα πιο πρόσφατα στοιχεία του, το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) διαπίστωσε ότι ένα άτομο που κερδίζει 3.700 ευρώ τον μήνα μετά από φόρους θεωρείται πλούσιος, καθώς αυτό τον τοποθετεί στο κορυφαίο δέκα τοις εκατό των μισθωτών στη χώρα.
Για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, το συνολικό ποσό είναι λίγο μικρότερο, με 5.550 ευρώ να αρκούν για να το τοποθετήσουν στο κορυφαίο 10% της Γερμανίας.
Το IW σημειώνει επίσης τον καθαρό μηνιαίο μισθό που θα τοποθετούσε έναν μεμονωμένο εργαζόμενο στη Γερμανία στην πρώτη πεντάδα και στο κορυφαίο ένα τοις εκατό, ο οποίος θα ήταν 4.560 ευρώ και 7.190 ευρώ αντίστοιχα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, ορίζει αυτές τις αποδοχές ελαφρώς υψηλότερα. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι όποιος κερδίζει το τριπλάσιο του μέσου μηνιαίου γερμανικού μισθού χαρακτηρίζεται πλούσιος.
Δεδομένου ότι ο μέσος καθαρός μισθός είναι 1.900 ευρώ, κάποιος που κερδίζει 5.700 ευρώ το μήνα θα θεωρούνταν επομένως πλούσιος.
Τι κάνει κάποιον εύπορο στη Γερμανία σε αντίθεση με τον πλούσιο;
Η IW δηλώνει τη διαφορά μεταξύ του “πλούσιου”, ή των ανθρώπων που έχουν υψηλά μηνιαία εισοδήματα, και του “πλούτου”, ο οποίος αναφέρεται στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει κάποιος.
Θεωρητικά, κάποιος που βγάζει υψηλό μισθό αλλά δεν έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι εύπορος χωρίς να είναι ουσιαστικά πλούσιος.
Για τη Γερμανία, ο μαγικός αριθμός του IW για τον πλούτο είναι 477.200 ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία. Όποιος έχει τουλάχιστον αυτό το ποσό ανήκει στο κορυφαίο 10% του πλούτου στη χώρα.
Με αρκετά γερμανικά διαμερίσματα και σπίτια κανονικού μεγέθους να πωλούνται σε αυτή την τιμή το 2022, πολλοί άνθρωποι που κατέχουν την ιδιοκτησία τους άμεσα μπορεί να ανήκουν ήδη στο κορυφαίο δέκα τοις εκατό του πλούτου στη Γερμανία.
Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν το μέγεθος της ανισότητας στη Γερμανία, η οποία, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Marcel Fratzscher, βλέπει μεγάλο μέρος του πλούτου να συγκεντρώνεται σε πολύ λίγα χέρια.
Το 50 τοις εκατό των ανθρώπων στη Γερμανία κατέχει μόλις το 1,3 τοις εκατό του πλούτου της χώρας, ενώ το κορυφαίο δέκα τοις εκατό κατέχει περίπου το 67 τοις εκατό του γερμανικού πλούτου.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Έχετε κήπο στη Γερμανία; Δείτε τι πρέπει να κόψετε τον Ιανουάριο
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Γερμανία: 10tips για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Γερμανία: Άδεια με αποδοχές για περαιτέρω εκπαίδευση