Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τουρίστες από τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει την κουλτούρα των φιλοδωρημάτων τους στις μητροπολιτικές πόλεις της Γερμανίας. Άλλοι λένε ότι οι ξένοι υπήκοοι στη Γερμανία δεν δίνουν αρκετά φιλοδωρήματα. Ακολουθούν αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για το φιλοδώρημα στη Γερμανία.
Ως επισκέπτης στη Γερμανία ή νεοεισερχόμενος στη χώρα, η γνώση μερικών βασικών πραγμάτων συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας ομαλής συναλλαγής.
Η διαδικασία πληρωμής
Το πρώτο είναι να γνωρίζετε πώς να ζητάτε τον λογαριασμό: Wir möchten zahlen bitte (Θα θέλαμε να πληρώσουμε παρακαλώ), είναι μια δοκιμασμένη και πραγματικά απλή επιλογή.
Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να είστε σε θέση να διαχειριστείτε μερικές πιθανές επόμενες ερωτήσεις: Mit karte oder bar? (Με κάρτα ή μετρητά;) Και, Zusammen oder getrennt; (Όλοι μαζί ή χωριστά;)
Σε ορισμένα καταστήματα, συχνά, όταν επιθυμείτε να πληρώσετε με κάρτα, ο σερβιτόρος θα σας ζητήσει να τον ακολουθήσετε στο ταμείο για να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή.
Δεδομένου ότι η πληρωμή στην ταμειακή μηχανή δεν είναι ασυνήθιστη, είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο να σηκώνεστε απλά και να βαδίσετε προς την ταμειακή μηχανή όταν είστε έτοιμοι να πληρώσετε – ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο.
Πώς να δίνετε φιλοδώρημα σαν Γερμανός
Το δεύτερο πράγμα που είναι καλό να γνωρίζετε είναι πώς να δίνετε φιλοδώρημα στη Γερμανία.
Οι Αμερικανοί τουρίστες, προερχόμενοι από τη χώρα της κουλτούρας του υποχρεωτικού φιλοδωρήματος, είναι επιρρεπείς στο να υποπέσουν σε ένα από τα δύο κλασικά λάθη.
Το πρώτο είναι το αντανακλαστικό φιλοδώρημα 20 τοις εκατό ή και περισσότερο, ακόμη και σε μέρη όπου τα φιλοδωρήματα τείνουν να είναι πολύ πιο συγκρατημένα.
Το δεύτερο είναι να σκέφτονται ότι “κανείς δεν δίνει φιλοδώρημα στην Ευρώπη”, προς μεγάλη απογοήτευση κάθε σερβιτόρου που συναντούν στη Γερμανία.
I can’t believe this needs to be said again, but if you’re out for food / drinks in Germany, you should be tipping close to 10%. I know service staff get paid more here than certain other hellscapes () but they still rely on tips to live anything other than a shit life.
— Rosa Deluxemburg (@BReguided) April 24, 2023
Η γενική παραδοχή είναι ότι το φιλοδώρημα είναι καλή πρακτική στη Γερμανία, ειδικά σε οποιοδήποτε κατάστημα όπου σας εξυπηρετούν.
Οπότε όχι απαραίτητα σε ένα κεμπαπτζίδικο Döner ή σε ένα imbiss (μεζεδοπωλείο) όπου παραλαμβάνετε το φαγητό σας από έναν πάγκο και πολύ συχνά το παίρνετε μαζί σας.
Αλλά σίγουρα σε οποιοδήποτε εστιατόριο όπου κάποιος παίρνει την παραγγελία σας και σας φέρνει φαγητό ή ποτό.
Ρωτήσαμε για τα συνήθη ποσοστά φιλοδωρήματος στη Γερμανία έναν ειδικό σε θέματα εθιμοτυπίας, καθώς και έναν κοινωνιολόγο που διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την κουλτούρα των φιλοδωρημάτων – και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι οι Γερμανοί τείνουν να θεωρούν ότι ένα φιλοδώρημα πέντε έως δέκα τοις εκατό είναι το σύνηθες.
Φυσικά, ενθαρρύνονται και μεγαλύτερα φιλοδωρήματα για άριστη εξυπηρέτηση, αλλά είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι Γερμανοί θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να δώσουν φιλοδώρημα 20 τοις εκατό.
“THEN THE BUSINESS SHOULD NOT EXIST!” pic.twitter.com/De8L9fhViL
— gal galoch (@antifatwa) May 12, 2021
Για μικρότερες συναλλαγές, όπως για δύο ποτά σε μια καφετέρια ή ένα μπαρ, το φιλοδώρημα “κρατήστε τα ρέστα” είναι επίσης φυσιολογικό στη Γερμανία.
Αν πληρώνατε για δύο μπύρες που έφταναν τα 8,90 ευρώ, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δώσετε στον μπάρμαν ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ και να πείτε “Stimmt so” για να δηλώσετε ότι τα ρέστα είναι φιλοδώρημα.
Ειδικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, είναι αλήθεια ότι η προσδοκία για φιλοδώρημα εκφράζεται λιγότερο στη Γερμανία.
Όμως πολλοί Γερμανοί κάνουν το φιλοδώρημα μια συνηθισμένη πρακτική.
Έτσι, αν συνηθίσετε να δίνετε μέτρια φιλοδωρήματα όταν γευματίζετε έξω στη χώρα, θα σας βοηθήσει να εναρμονιστείτε καλύτερα με τους ντόπιους.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.