Το Ντόρτμουντ, το Μόναχο, το Βερολίνο κ.α ξοδεύουν πολλά χρήματα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ η UEFA κερδίζει. Αξίζουν ακόμα οι αγώνες για τις δέκα πόλεις που φιλοξενούν;
Το Μόναχο εγκαινίασε τη “Ζώνη Φιλάθλων” ακριβώς στην ώρα της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Εκεί, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε μεγάλες οθόνες που φτάνουν τα 120 τετραγωνικά μέτρα και να χειροκροτήσουν την ομάδα τους.
Εκτός από τη μετάδοση και των 51 αγώνων, η πόλη υπόσχεται μουσικό πρόγραμμα, κωμικές παραστάσεις, υπαίθριο κινηματογράφο και πολλές άλλες δραστηριότητες μέχρι το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις 14 Ιουλίου.
Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 έχουν συμφωνήσει συμβατικά να δημιουργήσουν αυτές τις ζώνες φιλάθλων.
Σύμφωνα με έρευνα του ZDF και του Spiegel, τα φεστιβάλ φιλάθλων και στις δέκα πόλεις θα κοστίσουν συνολικά 260 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 650 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία.
Η διοργάνωση των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι δαπανηρή για τις πόλεις – και μάλιστα πιο δαπανηρή από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί.
Σύμφωνα με έρευνα της Correctiv, οι πόλεις πληρώνουν συνολικά 66 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Το Βερολίνο πληρώνει 83,7 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 40 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα.
Σύμφωνα με την Correctiv, το κόστος για τη Φρανκφούρτη, το Ντόρτμουντ, το Μόναχο, το Γκελζενκίρχεν, τη Λειψία και την Κολωνία κυμαίνεται μεταξύ μόλις 13 και 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι οπαδοί που ταξιδεύουν στους αγώνες και στα πάρτι, κλείνουν ξενοδοχεία, ψωνίζουν στην πόλη, τρώνε έξω και πίνουν μπύρα – αυτό παράγει αρκετά χρήματα για τις πόλεις ώστε να δικαιολογήσουν το κόστος φιλοξενίας της διοργάνωσης;
Ο Christoph Breuer είναι αθλητικός οικονομολόγος και διδάσκει στο Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Σχολιάζοντας την αύξηση του κόστους, λέει: “Όταν υπολογίστηκαν τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού, δεν είχαμε ακόμη επηρεαστεί από τον πληθωρισμό”.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών για τις πόλεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε το 2017.
Σύμφωνα με τον Breuer, οι πόλεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα: επισκευές στα γήπεδα και πρόσθετες σκηνές για τα πάρτι των φιλάθλων, επέκταση των υποδομών μεταφορών και μέτρα ασφαλείας.
Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις ελπίζουν σε υψηλά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Απαντώντας σε ερώτηση της WirtschaftsWoche, η πόλη του Βερολίνου δήλωσε ότι αναμένει συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ σε άμεση και έμμεση προστιθέμενη αξία, δηλαδή οικονομική αξία μετά την αφαίρεση των δαπανών που επιβαρύνουν την πόλη.
Η Λειψία υποθέτει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία λίγο κάτω από 60 εκατομμύρια ευρώ πριν από την αφαίρεση των φόρων και το Μόναχο αναμένει 144 εκατομμύρια ευρώ έσοδα μόνο από τους ταξιδιώτες επισκέπτες του σταδίου.
Αυτό δεν περιλαμβάνει τους φιλάθλους που έρχονται στην πόλη για δημόσια θέαση.
Σε σύγκριση με τις επενδύσεις των πόλεων, αυτό μπορεί να ακούγεται ελπιδοφόρο.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων αθλητικών γεγονότων;
Τα έσοδα για τις πόλεις προέρχονται κυρίως από τους ξένους επισκέπτες που διανυκτερεύουν στις πόλεις υποδοχής και ξοδεύουν χρήματα.
Το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου υπολόγισε ότι 600.000 ξένοι επισκέπτες θα φέρουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Παρ’ όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν θα έχει σχεδόν καμία επίπτωση στην οικονομία στο σύνολό της.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Leibniz, το οποίο ανέλυσε τις οικονομικές επιπτώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, υπήρξε μόνο μια μικρή θετική επίδραση το 2006, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι τυχαίο.
Ως εκ τούτου, δεν αναμένουν μεγάλα οικονομικά άλματα για τη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024.
Ο αθλητικός οικονομολόγος Christoph Breuer λέει επίσης: “Ως οικονομικό έθνος, είμαστε ακόμη αρκετά ισχυροί ώστε ένα γεγονός όπως αυτό, έστω και σημαντικό, να μην προκαλέσει σημαντικές ετήσιες εκτοξεύσεις”.
Και τι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι Αγώνες στις επιμέρους πόλεις;
Ο Oliver Holtemöller, συν-συγγραφέας της μελέτης του Leibniz, καταλήγει και εδώ σε ένα απογοητευτικό συμπέρασμα: δεν αναμένει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, διότι “τα έσοδα από τους ποδοσφαιρικούς τουρίστες αντισταθμίζονται από τα αποτελέσματα υποκατάστασης και μετατόπισης”.
Με άλλα λόγια: οι τουρίστες που δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο δεν θα επισκεφθούν τις πόλεις μεταξύ 14 Ιουνίου και 14 Ιουλίου, θα στραφούν σε άλλες πόλεις ή θα αναβάλουν το ταξίδι τους.
Τα έσοδα από τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μειωθούν αντίστοιχα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επιπλέον, οι Γερμανοί φίλαθλοι είναι πιθανό να εξοικονομήσουν τα επιπλέον χρήματα που ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλού.
Σύμφωνα με τον Oliver Holtemöller, προκειμένου να κατηγοριοποιηθεί το πόση προστιθέμενη αξία δημιουργούν τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα για μια πόλη, θα πρέπει να συγκριθεί με την ετήσια προστιθέμενη αξία που η πόλη παράγει ούτως ή άλλως.
Για το Βερολίνο, τα 600 εκατομμύρια ευρώ άμεσης και έμμεσης προστιθέμενης αξίας αντισταθμίζονται από περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ετησίως.
“Οικονομικά, δεν αξίζει τον κόπο”, λέει ο οικονομολόγος Holtemöller, “αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι συνολικά καθοριστικό”.
Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για τις πόλεις;
Η UEFA αναμένει να αποκομίσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη από τη διοργάνωση και επομένως επωφελείται περισσότερο, ενώ οι πόλεις επωμίζονται το κόστος της διοργάνωσης.
Για τον Christoph Breuer, ωστόσο, οι επενδύσεις των πόλεων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν είναι καθαρά οικονομικές αποφάσεις.
“Υπάρχουν πιθανώς πιο κερδοφόρες μορφές οικονομικής ανάπτυξης, αλλά μια κοινωνία δεν αποτελείται μόνο από την οικονομική ανάπτυξη, έχουμε επίσης επενδύσεις στον πολιτισμό και σε άλλους τομείς του αθλητισμού”, λέει ο Breuer.
Οι πόλεις εστιάζουν κυρίως στις μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις για την εικόνα της πόλης- η άμεση δημιουργία οικονομικής αξίας δεν είναι ο μοναδικός στόχος για τις περισσότερες από αυτές.
“Αναμένουμε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με αντίστοιχα θετική κάλυψη στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης”, λέει η πόλη του Μονάχου “Η αξία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης που προκύπτει από αυτό δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί”.
Η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο ελπίζουν επίσης σε παρόμοια αποτελέσματα.
Η Iris Spranger, γερουσιαστής Εσωτερικών και Αθλητισμού στο Βερολίνο, λέει ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα ενισχύσει τη διεθνή φήμη της πόλης.
Ο αθλητικός οικονομολόγος Breuer είναι επίσης πεπεισμένος ότι αξίζει τον κόπο για τις πόλεις να φιλοξενήσουν τους αγώνες.
Οικονομική ανάκαμψη χάρη στη νίκη της Γερμανίας
Τελικά, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική επιτυχία των αγώνων για τη Γερμανία και τις πόλεις: “Όσο πιο εύκολο είναι για τους φιλάθλους να ταξιδέψουν για μία μόνο ημέρα, τόσο μικρότερο είναι φυσικά το εισόδημα από τη διαμονή”, εξηγεί ο Breuer.
Αυτό σημαίνει ότι αν στον τελικό βρίσκονται γειτονικές χώρες της Γερμανίας ή χώρες με λιγότερους φιλάθλους που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.
Έτσι, όποιος προχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επηρεάζει και τις οικονομικές επιπτώσεις.
Από μακροοικονομική άποψη, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα μπορούσε να έχει ακόμη και μεγαλύτερη θετική επίδραση: Ο οικονομολόγος Holtemöller και οι συνεργάτες του γράφουν στη μελέτη τους ότι προηγούμενες αναλύσεις έχουν δείξει ότι η κατάκτηση τίτλων σε Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου “έχει σημαντικές θετικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περιοχής Siegerland”.
Επομένως, η γερμανική οικονομία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη Γερμανία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση
- Η DWD αναμένει καταιγίδες με μεγάλο χαλάζι και ανεμοστρόβιλους στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Απειλείται το EURO; Αναμένονται ανεμοστρόβιλοι στη Γερμανία