Οι επιθέσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μας αφήνουν άναυδους. Υπάρχουν εκκλήσεις για αυστηρότερους νόμους. Πώς τιμωρούνται ήδη οι πράξεις αυτές; Και πόσο ρεαλιστική είναι η απαγόρευση των κροτίδων; Μια επισκόπηση.
Σύμφωνα με το άρθρο 223 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα (Strafgesetzbuch, StGB), όποιος με πρόθεση κακοποιεί σωματικά άλλους ανθρώπους ή βλάπτει την υγεία τους διαπράττει σωματική βλάβη.
Έτσι, αν πυροτεχνήματα και ρουκέτες ρίχνονται ή εκτοξεύονται σκόπιμα σε ανθρώπους και αυτοί υφίστανται εγκαύματα ή απώλεια ακοής, για παράδειγμα, αυτό είναι φυσικά τιμωρητέο.
Και η απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης είναι επίσης αξιόποινη.
Τα πυροτεχνήματα είναι “επικίνδυνα εργαλεία “
Εάν στην πράξη χρησιμοποιούνται κροτίδες και ρουκέτες, δεν πρόκειται απλώς για “απλή σωματική βλάβη”.
Όποιος διαπράττει σωματική βλάβη “με όπλο ή άλλο επικίνδυνο εργαλείο” πρέπει να λογοδοτήσει για “επικίνδυνη σωματική βλάβη” (άρθρο 224 StGB).
Τα πυροτεχνήματα δεν είναι ομολογουμένως κλασικά όπλα, διότι δεν προορίζονται να προκαλέσουν τραυματισμούς σε ανθρώπους.
Ωστόσο, τα “άλλα επικίνδυνα εργαλεία” θεωρούνται ισότιμα με τα όπλα για τους σκοπούς της σωματικής βλάβης.
Αυτό περιλαμβάνει τις κροτίδες και τα παρόμοια σε κάθε περίπτωση, επειδή σε μια συγκεκριμένη περίπτωση είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικές σωματικές βλάβες.
Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για επικίνδυνη σωματική βλάβη από ό,τι για απλή σωματική βλάβη.
Το πρόστιμο δεν είναι πλέον δυνατό. Ο νόμος προβλέπει ελάχιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών και μέγιστη ποινή φυλάκισης δέκα ετών.
Το πόσο υψηλή είναι τελικά η ποινή σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως προηγούμενες καταδίκες ή συμπεριφορά μετά το αδίκημα.
Το δικαστήριο αποφασίζει στο τέλος της ποινικής διαδικασίας ποια ποινή είναι κατάλληλη για την ενοχή.
Αντίσταση κατά των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης
Ενώ η σωματική βλάβη μπορεί να διαπραχθεί εναντίον οποιουδήποτε, ο νόμος έχει επίσης ειδικές διατάξεις για ορισμένα αδικήματα κατά των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Για παράδειγμα, όποιος αντιστέκεται σε αστυνομικούς με βία ή απειλή βίας ενώ αυτοί βρίσκονται σε υπηρεσία, υπόκειται σε ποινική δίωξη για αντίσταση κατά των οργάνων επιβολής του νόμου (άρθρο 113 του Ποινικού Κώδικα).
Εάν ο παραβάτης φέρει επικίνδυνο εργαλείο, ο νόμος δεν επιτρέπει πλέον την επιβολή προστίμου. Το εύρος της ποινής κυμαίνεται τότε μεταξύ έξι μηνών και πέντε ετών φυλάκισης.
Επομένως, αρκεί ο δράστης να έχει τις κροτίδες στην τσέπη του κατά τη διάπραξη του αδικήματος.
Στην περίπτωση της λεγόμενης επίθεσης, δηλαδή μιας βίαιης πράξης που στρέφεται απευθείας κατά του σώματος, το εύρος της ποινής είναι επίσης αυξημένο. Ακόμη και τότε, δεν είναι πλέον δυνατή η επιβολή προστίμου.
Επέκταση στην πυροσβεστική υπηρεσία και την υπηρεσία διάσωσης
Το 2011, η ομάδα των ατόμων που χρήζουν ειδικής προστασίας διευρύνθηκε.
Έκτοτε, όποιος παρεμποδίζει το προσωπικό της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας ή των υπηρεσιών διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος, κοινού κινδύνου ή έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας βία ή απειλώντας να χρησιμοποιήσει βία, ή όποιος τους επιτίθεται σε αυτές τις καταστάσεις, υπόκειται επίσης σε ποινική δίωξη.
Εάν καταστραφούν οχήματα έκτακτης ανάγκης ή άλλος εξοπλισμός, αυτό συνιστά επίσης ζημία σε περιουσία.
Η απαγόρευση των κροτίδων παρεμβαίνει στα θεμελιώδη δικαιώματα
Μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συζητείται επίσης η πλήρης απαγόρευση της ρίψης πυροτεχνημάτων από ιδιώτες.
Μια τέτοια απαγόρευση θα έθιγε τουλάχιστον το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, αλλά με καλή αιτιολόγηση, ο νομοθέτης θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει υπέρ.
Η απαγόρευση των πυροτεχνημάτων ισχύει ήδη για το υπόλοιπο του έτους, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ίσχυε και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω της κορώνας.
Το αν μια τέτοια απαγόρευση έχει νόημα για όλους, επειδή κάποιοι κάνουν κατάχρηση των πυροτεχνημάτων για εγκληματικές πράξεις, είναι ένα άλλο ερώτημα που πρέπει πρώτα να απαντηθεί από τους πολιτικούς.
Κάμερες για την εξιχνίαση εγκλημάτων;
Η Γερμανική Ένωση Πυροσβεστών στο Βερολίνο ζητά επίσης τη χρήση dashcams, δηλαδή μικρών καμερών πίσω από το παρμπρίζ των πυροσβεστικών οχημάτων, για την εξιχνίαση εγκλημάτων.
Από νομικής άποψης, αυτό θα ήταν αρκετά δυνατό σύμφωνα με την τρέχουσα νομική κατάσταση στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον νόμο περί γενικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κάμερες στο σώμα τους ή σε οχήματα σε δημόσιους χώρους, τόσο για τη λήψη μέτρων αποτροπής κινδύνου όσο και για τη δίωξη ποινικών αδικημάτων.
Ωστόσο, οι κάμερες αυτές δεν επιτρέπεται να καταγράφουν αυτόματα ολόκληρη την επιχείρηση, αλλά μπορούν να ενεργοποιούνται μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία από κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα.
Επιπλέον, οι καταγραφές πρέπει να διαγράφονται αμέσως μετά από ένα μήνα, εάν δεν χρειάζονται πλέον, για παράδειγμα για την άσκηση ποινικής δίωξης ή για την επαλήθευση της νομιμότητας των αστυνομικών μέτρων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Κανόνες για επιστροφή χριστουγεννιάτικων δώρων στη Γερμανία
- 5 τρόποι για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα σαν Γερμανός
- Ποια ήταν η πιο ζεστή πόλη της Γερμανίας το 2022;
- Γερμανία: Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τα δεδομένα Schufa
- Η δραματική παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- Ποιες είναι οι προκλήσεις της Γερμανίας για το 2023;
- 8 σούπερ εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2023