Περίπου 5 εκατομμύρια κιλά ρούχων απορρίπτονται στην ΕΕ κάθε χρόνο – κατά μέσο όρο 12 κιλά ανά άτομο. Για να εξασφαλιστεί ότι παράγονται λιγότερα απόβλητα, η οδηγία για τη διαχείριση των παλιών ρούχων θα αλλάξει το 2025. Δείτε τι πρέπει να έχετε κατά νου!
«Η βιομηχανία ένδυσης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς αρνητικούς παράγοντες. Παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό,τι όλες οι διεθνείς πτήσεις και τα πλοία μαζί», τονίζει ο ειδικός σε θέματα καταναλωτών Philipp Hardt στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
Με έναν νέο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει λοιπόν να διασφαλίσει ότι τα μη αγαπημένα ρούχα θα μπορούν στο μέλλον να έχουν μια δεύτερη ζωή.
Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι η δημιουργία υποδομής για την ανακύκλωση.
Ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων μας εξακολουθεί να εξάγεται σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου δεν επεξεργάζονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και συνήθως απλώς απορρίπτονται ή αποτεφρώνονται.
Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο λόγω των πολλών τόνων απορριμμάτων καθαυτών, αλλά και επειδή η παραγωγή νέων ρούχων καταναλώνει με τη σειρά της πολλούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων λίτρων νερού.
Η λεγόμενη «γρήγορη μόδα», δηλαδή τα φθηνά παραγόμενα προϊόντα μαζικής παραγωγής, συχνά δεν κατασκευάζονται από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, αλλά παράγονται με τη χρήση πολυεστέρα και άλλων υλικών με βάση το πετρέλαιο. Ένας άλλος περιβαλλοντικά επιβλαβής παράγοντας.
Κοντέινερ αντί για υπολείμματα απορριμμάτων
Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε σχετικά καλή θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς σχεδόν σε κάθε γωνία υπάρχουν κοντέινερ για μεταχειρισμένα ρούχα.
Ωστόσο, προκειμένου να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η ανακύκλωση, υπάρχουν σημαντικοί κανόνες και νέοι κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται στη Γερμανία από τον Ιανουάριο του 2025.
Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα μεταχειρισμένα ρούχα προβλέπει ότι στο μέλλον όχι μόνο τα ρούχα, αλλά και οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα, οι κουρτίνες – με άλλα λόγια, οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από υφάσματα – θα μπαίνουν στον περιέκτη για τα μεταχειρισμένα ρούχα.
Δεν έχει σημασία σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα κομμάτια υφάσματος.
Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι οι τρύπιες κάλτσες, τα φθαρμένα τζιν και τα κατεστραμμένα τραπεζομάντιλα θα καταλήγουν στο μέλλον επίσης στον κατάλληλο κάδο – και όχι στα υπόλοιπα απορρίμματα όπως πριν.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται – ενδεχομένως και επειδή αυτό θα ήταν απλώς σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί.
Οι ισχύοντες κανονισμοί για τα μεταχειρισμένα ρούχα στη Βαυαρία
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του βαυαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος, ίσχυαν προηγουμένως τα εξής: «Καλά διατηρημένα, καθαρά ρούχα και οικιακά υφάσματα μπορούν να χαρίζονται, να πωλούνται ή να παραδίδονται σε κοινωνικά πολυκαταστήματα, καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών και επιμελητήρια κοινωνικών οργανώσεων για τα κοινωνικά ωφέλιμα προγράμματά τους».
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι δωρεές είναι επίσης διαθέσιμες σε όσους έχουν ανάγκη σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο – και αποφεύγονται τα απόβλητα.
Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, που απορρίπτονται σε δοχεία ρούχων ή σε συλλογές στο δρόμο θεωρούνται αρχικά απόβλητα.
Τα ρούχα και τα οικιακά υφάσματα που απορρίπτονται με αυτόν τον τρόπο αποστέλλονται πρώτα σε μονάδα διαλογής.
Εάν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εκεί σε καλή κατάσταση, γίνονται και πάλι προϊόντα.
Στο μέλλον, τα δοχεία θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για την απόρριψη αντικειμένων που δεν μπορούν πλέον να φορεθούν, για παράδειγμα επειδή είναι σκισμένα.
Από αυτά μπορούν να προκύψουν νέα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα ήταν πολύ κακό να απορριφθούν ως υπολειμματικά απόβλητα.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο νόμος για την κυκλική οικονομία δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση έναντι της διάθεσης.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.