Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν το Σάαρλαντ και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη κυρίως αυτό το Σαββατοκύριακο. Και νέες καταιγίδες έχουν ανακοινωθεί. Μπορούν οι πόλεις-σπόγγοι να αποτελέσουν μέρος της λύσης;
Βυθισμένα αυτοκίνητα στην πόλη, άνθρωποι που σώζονται από τις πλημμύρες στις στέγες των σπιτιών, δύτες διάσωσης σε δράση – έτσι έμοιαζε σε ορισμένες πόλεις και δήμους την Πεντηκοστή στη Γερμανία.
Το Σάαρλαντ και η Βάδη-Βυρτεμβέργη επλήγησαν ιδιαίτερα. Τις επόμενες ημέρες, οι βροχοπτώσεις θα περάσουν και από τη Βαυαρία, όπου η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας ανέθεσε το έργο “HiOS” το 2017: “Ενδεικτικοί χάρτες επιφανειακής απορροής και αιφνίδιων πλημμυρών”.
Επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), μεταξύ άλλων, ανέλαβαν να αναλύσουν τον κίνδυνο αιφνίδιων πλημμυρών στις διάφορες περιοχές της Βαυαρίας, με αποτέλεσμα ένα καλό τρίτο της Βαυαρίας να διατρέχει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο αιφνίδιων πλημμυρών, ιδίως στην περιοχή των Άλπεων και στα νοτιοανατολικά της Βαυαρίας.
Ένα καλό τέταρτο των βαυαρικών πόλεων θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο, ενώ το 16% διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο.
“Περιοχή σφουγγάρι” αντί για ζώνη πλημμύρας
Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, το βαυαρικό Υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε την εκστρατεία “περιοχές σφουγγάρι”. Στόχος είναι να υποστηριχθούν οι τοπικές αρχές ώστε οι περιοχές των οικισμών να γίνουν ευαίσθητες στο νερό, ώστε να καταστούν τα χωριά και οι πόλεις ανθεκτικές στο κλίμα, με τη βοήθεια νέων λεκανών αποχέτευσης και συγκράτησης των ομβρίων υδάτων, νέων πλημμυρικών περιοχών και την αποσφράγιση των επιφανειών, ώστε να επιτρέπει σε περισσότερο νερό να διεισδύει στο έδαφος. Καθώς πολλές πόλεις και δήμοι πλημμυρίζουν μετά από έντονες βροχοπτώσεις, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση εδώ. Η Βαυαρία θέλει να συνεισφέρει έως και το 90% του κόστους σχεδιασμού.
Εκτροπή με σύστημα σωλήνων
Το Άουμπσταντ στην Κάτω Φραγκονία πλημμύρισε τρεις φορές το 2018. Ο δήμος στην περιφέρεια Rhön-Grabfeld βρίσκεται σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από χωράφια. Κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, το νερό μπορεί να ρέει ανεμπόδιστα στην πόλη.
Έτσι, όχι μόνο έρχεται νερό και λάσπη, αλλά και λιπάσματα και φυτοφάρμακα από τα χωράφια, τα οποία καταλήγουν στο αποχετευτικό σύστημα. Τα λύματα από τα σπίτια και τα όμβρια ύδατα από τις στέγες και τους δρόμους τρέχουν πλέον σε ξεχωριστά συστήματα. Μετά την ανακαίνιση του 2018, τα όμβρια ύδατα που έτρεχαν στο χωριό έχουν επίσης αναχαιτιστεί στο λόφο και διοχετεύονται γύρω από το χωριό μέσω ενός συστήματος σωλήνων. Εκεί, το νερό αποθηκεύεται σε λεκάνες κατακράτησης ομβρίων υδάτων.
Εδώ μπορεί να διαρρέει αργά ή να καθυστερεί και να διοχετεύεται με αργό ρυθμό ροής, γεγονός που έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, τα υπόγεια ύδατα μπορούν να αναπληρωθούν με αυτόν τον τρόπο, και δεύτερον, λιγότερο νερό φτάνει στα χωριά και τις πόλεις στα κατάντη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ταχείας ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Χωριά και τοπία ανθεκτικά στο κλίμα
Οι δήμοι προετοιμάζονται για τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων. Ωστόσο, αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ των δήμων. Ο δήμαρχος του γειτονικού δήμου Herbstadt στο Aubstadt, Georg Rath, το θέτει με λίγα λόγια: “Αν δεν το κάνουμε μόνο εμείς αυτό, αλλά πολλοί δήμοι, τότε το νερό θα φτάσει πολύ πιο αργά στο Bad Neustadt ή στο Bad Kissingen και τότε ο κήπος των ιαματικών λουτρών εκεί μπορεί να μείνει στεγνός.”
Ένα νέο σύστημα άρδευσης δέντρων υπό δοκιμή
Η εκστρατεία “Sponge Region” αφορά επίσης την αποθήκευση του πλεονάζοντος βρόχινου νερού, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής άρδευση κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων. Το Κρατικό Ινστιτούτο Αμπελουργίας και Κηπευτικών της Βαυαρίας (LWG) στο Veitshöchheim στην περιφέρεια του Würzburg ερευνά το θέμα της “σφουγγαρόπολης” από τη δεκαετία του 1970, ξεκινώντας με πειράματα σε διάφορα φυτά και την ικανότητα απορρόφησης νερού.
Επίσης, διερευνήθηκαν πολυάριθμες πράσινες στέγες. Αυτές απελευθερώνουν το πλεονάζον νερό με καθυστέρηση κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και έτσι ανακουφίζουν το δίκτυο αποχέτευσης, και τώρα μια λύση για τα δέντρα στα κέντρα των πόλεων θα μπορούσε να είναι στο δρόμο.
Η σειρά δοκιμών έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Πρόκειται για μια υπόγεια δεξαμενή στην οποία συλλέγεται νερό κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων. Ένα είδος “σφουγγαριού” ενσωματώνεται σε αυτή τη δεξαμενή ως ένα υλικό που απορροφά το νερό προς τα πάνω, προς το φυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, η βλάστηση στην επιφάνεια θα μπορούσε να τροφοδοτείται με νερό κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Με τα υλικά που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής, έχει ήδη επιτευχθεί “ύψος ανύψωσης νερού” 70 εκατοστών.
Σε αναμονή της καλοκαιρινής ζέστης και ξηρασίας
Ο Claus Prinz από την LWG περιμένει με ανυπομονησία το καλοκαίρι. “Ελπίζω πραγματικά σε ένα ζεστό, ξηρό καλοκαίρι και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάτμιση στο σύστημά μου, ώστε να μπορέσω να δω πόσο ανθεκτικό είναι αυτό το φυτίλι, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, γιατί θέλω να μετρήσω τη μέγιστη απόδοσή του”. Τα αποτελέσματα, τα οποία ο ερευνητής αναμένει σε περίπου δύο χρόνια, θα δείξουν αν το σύστημα είναι κατάλληλο για πρακτική χρήση.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- Καλοκαιρινές διακοπές στη Γερμανία 2024: Ημερομηνίες για όλα τα κρατίδια
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι παροχές μητρότητας δικαιούστε ως ελεύθερη επαγγελματίας;
- Τα καλύτερα φεστιβάλ μπύρας στη Γερμανία
- Σημαντικό: Έρχεται η υποχρεωτική ασφάλιση κατά των φυσικών κινδύνων;