Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας επέκρινε την Τετάρτη τον τρόπο με τον οποίο η Google χειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών και απείλησε με μέτρα κατά του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.
Τα δεδομένα που συλλέγει η Google χρησιμοποιούνται για τη “δημιουργία πολύ λεπτομερών προφίλ χρηστών τα οποία η εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί για διαφημιστικούς και άλλους σκοπούς”, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Αρχή Καρτέλ.
Με βάση μια προκαταρκτική αξιολόγηση, η εποπτική αρχή διαπίστωσε ότι οι χρήστες δεν είχαν επαρκή σαφήνεια σχετικά με την “εκτεταμένη επεξεργασία των δεδομένων τους σε όλες τις υπηρεσίες” από την τεχνολογική εταιρεία.
“Η γενική και αδιάκριτη διατήρηση δεδομένων… δεν είναι επιτρεπτή” χωρίς να παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα επιλογής, δήλωσε η εποπτική αρχή.
Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδιακή Αρχή Καρτέλ “σχεδιάζει επί του παρόντος να υποχρεώσει την εταιρεία να αλλάξει τις προσφερόμενες επιλογές”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει να εκδώσει την τελική της απόφαση φέτος.
“Το επιχειρηματικό μοντέλο της Google βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επεξεργασία δεδομένων χρηστών”, δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής Andreas Mundt.
Ο ψηφιακός γίγαντας είχε “πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από μεγάλο αριθμό διαφορετικών υπηρεσιών”, γεγονός που σήμαινε ότι απολάμβανε “στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών”, ανέφερε ο Mundt σε δήλωσή του.
Η προειδοποίηση έρχεται μετά την κατάταξη της Google ως εταιρείας “υψίστης σημασίας σε όλες τις αγορές” το 2021.
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνει στις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν νωρίτερα κατά δυνητικά μη ανταγωνιστικών πρακτικών από τεράστιες ψηφιακές εταιρείες.
Ασκώντας τη νέα νομοθεσία, η εποπτική αρχή έχει επίσης ανοίξει έρευνες σε αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και το Facebook.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η ρυθμιστική αρχή έθεσε στο αρχείο μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με την υπηρεσία News Showcase της Google, αφού η εταιρεία έκανε “σημαντικές προσαρμογές” για να αμβλύνει τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο σε όλο τον κόσμο για τις δεσπόζουσες θέσεις τους, καθώς και για τις φορολογικές πρακτικές τους.
Τον Ιούλιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πράξη για τις ψηφιακές αγορές για να περιορίσει την κυριαρχία των Big Tech στην αγορά, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεών τους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- 2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!
- Κρίσιμη χρονιά το 2023 για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Φόροι και μισθοί: Αυτό θα αλλάξει για τους εργαζόμενους το 2023
- Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;
- Αγοράστε και πληρώστε μετά: Γιατί πρέπει να είστε προσεκτικοί;
- Άδεια οδήγησης: Οι αλλαγές που έρχονται σε οδηγούς στην Ευρώπη
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πότε μια υπογραφή είναι νομικά δεσμευτική;