Πώς να κερδίσετε 22.000 ευρώ περισσότερη σύνταξη αν εργάζεστε περισσότερο;
Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστικό για τους εργαζόμενους να εργάζονται πέραν των 67 ετών; Αν η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει, περισσότερα χρήματα είναι η λύση. Αυτά είναι τα σχέδια..
Πριν από τέσσερις μήνες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) παρουσίασαν για πρώτη φορά το λεγόμενο πακέτο συνταξιοδότησης ΙΙ.
Η κεντρική ιδέα έχει ως εξής: η νόμιμη σύνταξη θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το 2039. Η ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει αμετάβλητη. Επιπλέον, ελπίζεται ότι η κεφαλαιαγορά θα παράσχει κάποια ανακούφιση για το κόστος αυτού του μοντέλου ως μέρος της σύνταξης γενεών.
Ακόμη και τότε, οι δύο υπουργοί γνώριζαν ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό. Για να μπορέσει το συνταξιοδοτικό μοντέλο να λειτουργήσει σε κάποιο βαθμό στο μέλλον, χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους, για παράδειγμα περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας και περισσότερους εργαζόμενους μετανάστες – κατά προτίμηση ειδικευμένους εργαζόμενους.
Και εμείς οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο για να διατηρήσουμε το όλο μοντέλο σε λειτουργία. Ο αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να εργάζονται για χρήματα μετά τα 67 δεν έχει ουσιαστικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Πρόγραμμα 49 σημείων για εργασία μέχρι τα 69 στη Γερμανία
Το πρόγραμμα 49 σημείων για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει πράγματι μερικές πτυχές που αφορούν την απασχόληση των γυναικών και τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων.
Πάνω απ’ όλα, όμως, υπάρχει μια εντελώς νέα πρόταση που αποσκοπεί στο να παρακινήσει όσους από εμάς είναι άνω των εξήντα να εργαστούμε περισσότερο από τα 67.
Το σημείο 24 «Επέκταση των ευκαιριών απασχόλησης και κίνητρα για την πρόσληψη ηλικιωμένων» αναφέρει ότι θα πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης – και να μπορούμε να λαμβάνουμε ταυτόχρονα σύνταξη και μισθό.
Αυτό είναι ήδη εφικτό, θα πείτε, αν γνωρίζετε τα κατατόπια. Είναι εφικτό εδώ και πολύ καιρό. Αυτό είναι σωστό. Αλλά όχι χωρίς εισφορές και υψηλούς φόρους. Οι στατιστικές της γερμανικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης δείχνουν γιατί ο αριθμός των boomers που το κάνουν αυτό δεν έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια.
Το ασφάλιστρο αναβολής συνταξιοδότησης
Το νέο επίδομα αναστολής συνταξιοδότησης για μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας, το οποίο σχεδιάζουν τα φανάρια, έχει σκοπό να το αλλάξει αυτό. Δεν υπήρχε ποτέ πριν.
Το πρόγραμμα 49 σημείων της κυβέρνησης αναφέρει:
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει «να μπορούν επίσης να επιλέξουν στο μέλλον ένα επίδομα αναβολής συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος λαμβάνει εφάπαξ το ποσό της χαμένης συνταξιοδοτικής καταβολής.
Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα λάβει και την εισφορά για την ασφάλιση υγείας που έχει εξοικονομηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία συνταξιοδότησης. Αυτό το πριμ αναβολής συνταξιοδότησης θα πρέπει επίσης να είναι αφορολόγητο».
Αυτό θα σήμαινε ότι συνεχίζετε να εργάζεστε μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν λαμβάνετε ακόμη σύνταξη. Αλλά τη στιγμή που θα αποφασίσετε να συνταξιοδοτηθείτε, μπορείτε να έχετε όλα τα δικαιώματα που θα είχατε από την ηλικία των 67 ετών και μετά να σας καταβληθούν εφάπαξ.
Και τώρα γίνεται σημαντικό: αφορολόγητα.
22.000 ευρώ περισσότερα στα ταμεία σας
Για έναν μέσο μισθωτό με σημερινό ετήσιο μισθό περίπου 45.000 ευρώ, μετά από δύο χρόνια θα έπαιρνε περίπου 47.000 ευρώ σύνταξη με τη μία – αφορολόγητα.
Εάν αυτός ο μέσος μισθωτός είχε ήδη λάβει τη σύνταξή του και απλώς συνέχιζε να εργάζεται, θα λάμβανε ακαθάριστη σύνταξη 47.000 ευρώ.
Αλλά: Εξαιτίας όλων των κρατήσεων για ασφάλιση υγείας, ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης και φόρους – και επειδή έχετε υψηλό εισόδημα και υψηλό φορολογικό συντελεστή με το μισθό και τη σύνταξή σας ταυτόχρονα – θα είχαν μείνει μόνο 25.000 ευρώ. Ένα επιβλητικό ποσό 22.000 ευρώ λιγότερο.
Έτσι, το νέο μπόνους αναβολής συνταξιοδότησης είναι ένα πραγματικό highlight. Τώρα το φανταχτερό μοντέλο πρέπει απλώς να επιβιώσει από τα παζάρια στην Μπούντεσταγκ. Το κύριο ζήτημα θα είναι η λεπτομέρεια «αφορολόγητο». Άλλωστε, τα φανάρια δεν είναι ακόμη πραγματικά σίγουροι για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα «αφορολόγητο».
Όταν ρωτήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, εξήγησαν ότι δεν θα πρέπει να αφαιρούνται εισφορές για ασφάλιση υγείας ή ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας από το ωραίο μικρό ποσό της σύνταξης.
Αντιθέτως, η εργοδοτική εισφορά για την ασφάλιση υγείας προστίθεται ακόμη και από πάνω. Έτσι κι αλλιώς, μετά την ηλικία των 67 ετών δεν πληρώνεις πλέον στην ασφάλιση ανεργίας και δεν χρειάζεται να πληρώνεις ούτε στη συνταξιοδοτική ασφάλιση.
Το φορολογικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό
Τι γίνεται όμως με τους φόρους; Αυτό είναι το θέμα του Λίντνερ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.
Ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι λεπτομέρειες των 49 σχεδιαζόμενων μέτρων – συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου μέτρου 24 – δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο συνασπισμός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα 49 σημεία έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Αυτό προφανώς αφορά το σημείο του προϋπολογισμού για την πολιτική φιλοσοφία.
Αν εσείς, ως μέσος μισθωτός, πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 47.000 ευρώ φόρο για τη σύνταξή σας με τη μία μετά από δύο χρόνια, θα καταλήξετε γρήγορα στην ανώτατη φορολογική κλίμακα.
Μπορεί να έχετε εργαστεί για δέκα μήνες εκείνο το έτος και να έχετε κερδίσει 40.000 ευρώ μεικτά ούτως ή άλλως. 40.000 και 47.000 ευρώ ισούνται με 87.000, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ξεκινά κάπου πάνω από τις 70.000 ευρώ το 2026. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των 47.000 ευρώ έχει ήδη χαθεί και πάλι στην εφορία.
Για τους ειδικευμένους εργαζόμενους που κερδίζουν ελαφρώς περισσότερα από τον μέσο όρο, το μοντέλο γίνεται ακόμη λιγότερο ελκυστικό σε αυτό το σημείο: πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Και αυτό θα ήταν ανόητο, διότι είναι η εξειδικευμένη εργασία που είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Πώς θα καταπολεμηθεί η έλλειψη δεξιοτήτων;
Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ αναγκάστηκε να παραδεχτεί στην ομοσπονδιακή συνέντευξη Τύπου ότι ένα άλλο γλυκαντικό που ήθελε να μοιράσει για να προσελκύσει νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Ο Λίντνερ εξήγησε ότι μόνο η νεοφυής οικονομία ήταν πραγματικά ενθουσιασμένη με το αμφιλεγόμενο καλωσόρισμα για τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, θα το εξετάσουμε εκ νέου.
Το πραγματικό πρόβλημα με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μπορεί να μην είναι καν μόνο οικονομικό.
Οι εργαζόμενοι μπορούν ήδη να συνεχίσουν να εργάζονται μετά την ηλικία των 67 ετών. Αλλά τα στοιχεία της Deutsche Rentenversicherung, δείχνουν σαφώς ότι αυτές οι θέσεις εργασίας δεν είναι αρκετά ελκυστικές για να κινητοποιήσουν τους boomers.
Ανεξάρτητα από το αν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν ήδη μισθό και σύνταξη ταυτόχρονα και επιτυγχάνουν έτσι ένα πολύ αξιοπρεπές εισόδημα – για το οποίο πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν πολλούς φόρους.
Το παλιό μοντέλο της αναστολής συνταξιοδότησης
Ή αν οι εργαζόμενοι απλώς συνεχίζουν να εργάζονται μετά τα 67 και απλώς δεν λαμβάνουν σύνταξη. Το μοντέλο αυτό ονομάζεται «σύνταξη αναβολής συνταξιοδότησης».
Το πλεονέκτημα εδώ: Στο μέλλον, θα λαμβάνετε ένα μπόνους 0,5% ανά μήνα που συνεχίσατε να εργάζεστε σε όλα τα σημεία σύνταξης μέχρι να αρχίσει η πληρωμή.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε ήδη να προσβλέπετε σε μια σημαντικά υψηλότερη σύνταξη. Εάν δικαιούσασταν σύνταξη 2.000 ευρώ σε ηλικία συνταξιοδότησης και συνεχίζατε να εργάζεστε για δύο χρόνια με μέσο εισόδημα, τότε θα λαμβάνατε σύνταξη σχεδόν 2.350 ευρώ. Αυτό δεν περιλαμβάνει πιθανές αυξήσεις της σύνταξης κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Αυτό δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής ούτε 50.000 συνταξιούχοι.
Φυσικά, μπορείτε ακόμα να συνταξιοδοτηθείτε απλά χωρίς να συνεχίσετε να εργάζεστε. Ή μπορείτε να επωφεληθείτε από τη σύνταξη από την ηλικία των 63 ετών – κάτι που είναι επίσης απολύτως αποδεκτό μετά από έναν μακρύ εργασιακό βίο.
Συμπέρασμα: Το επίδομα αναβολής συνταξιοδότησης είναι μια καλή ιδέα για εσάς από οικονομική άποψη, εάν είναι αφορολόγητο. Σας δίνει επίσης μεγαλύτερη οικονομική κυριαρχία. Θα είναι αυτό αρκετό;
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους καταναλωτές τον Αύγουστο του 2024 στη Γερμανία;
- Σχεδιάζονται λιγότεροι φόροι και για Έλληνες μετανάστες εργαζομένους στη Γερμανία
- Φανταστικά νέα: Κλινική στη Γερμανία θεράπευσε άνδρα που είχε καρκίνο
- Blackout στη Microsoft: Χάος σε αεροδρόμια και εταιρείες παγκοσμίως – Ακυρώνονται πτήσεις
- Παγκόσμια προβλήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών – Έπεσε το σύστημα της Microsoft
- Πλησιάζει η πιο ζεστή μέρα της χρονιάς μέχρι στιγμής στη Γερμανία
- Πόση ώρα χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να φθάσει στον προορισμό στη Γερμανία;
- Γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο πήγε στη Ρόδο και έμειναν έκπληκτοι με την κοροϊδία
- Νέα πατέντα λανσάρει το Aldi στη Γερμανία: Παραλαβή προϊόντων από αυτόματο πωλητή