Κάθε 11 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου στη Γερμανία. Αλλά γιατί ακριβώς γιορτάζουμε και τι σημαίνουν όλα αυτά τα χάρτινα φανάρια;
Τι ακριβώς γιορτάζουμε την Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου;
Η Martinstag πήρε το όνομά της από τον Άγιο Μαρτίνο της Τουρ, έναν Ρωμαίο στρατιώτη που έγινε μοναχός αφού βαπτίστηκε ως ενήλικας.
Τελικά έγινε άγιος από την Καθολική Εκκλησία επειδή ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος που έκοψε τον μανδύα του στη μέση για να τον μοιραστεί με έναν ζητιάνο κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας.
Τι σημαίνουν τα φανάρια του Αγίου Μαρτίνου;
Σε πολλά μέρη της Γερμανίας είναι παράδοση να συμμετέχουν τα παιδιά σε μια πομπή με χάρτινα φανάρια στη μνήμη του Αγίου Μαρτίνου.
Φτιάχνουν τα δικά τους μικρά φαναράκια στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο και στη συνέχεια συγκεντρώνονται στους δρόμους της πόλης για να τραγουδήσουν. Συχνά ένας άνδρας ντυμένος ως Άγιος Μαρτίνος με μακρύ κόκκινο μανδύα οδηγεί την παρέλαση έφιππος.
Τι γιορτή είναι του Αγ. Μαρτίνου;
Είναι επισήμως καθολική γιορτή, αλλά τα τελευταία χρόνια οι πομπές με τα φανάρια έχουν διαδοθεί ακόμη και σε προτεσταντικές περιοχές της Γερμανίας.
Έτσι, όπως ακριβώς ο Άγιος Βασίλης έχει ελάχιστη σχέση με τη γέννηση του Χριστού, έτσι και η Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου αυτές τις μέρες είναι μάλλον περισσότερο γνωστή για τη φωτεινή πομπή παρά για την ιστορία του αγίου.
Τι κάνω λοιπόν την ημέρα του Αγίου Μαρτίνου στη Γερμανία;
Αν έχετε παιδιά, πιθανότατα θα περάσετε το βράδυ έξω με ένα σωρό άλλους γονείς και τα παιδιά τους.
Αλλά, σίγουρα ανησυχητικό για τους γονείς, που αναγκάζονται να αποτρέψουν τα μικρά τους από το να βάλουν κατά λάθος φωτιά το ένα στο άλλο κατά τη διάρκεια της πομπής. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θα ήταν πραγματικά μια σωστή πομπή του Αγίου Μαρτίνου χωρίς κάποιον να σβήσει ένα φλεγόμενο φανάρι ή ένα παιδί με λυπημένο πρόσωπο που κρατάει ένα καμένο ξύλο.
Τι να κάνω αν δεν έχω παιδιά; Υπάρχει κάτι άλλο;
Όπως οι περισσότερες γιορτές, η Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου έχει να κάνει και με το φαγητό. Τα παραδοσιακά εδέσματα είναι χήνα με κόκκινο λάχανο και ζυμαρικά.
Νόστιμο! Αλλά γιατί χήνα;
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Μαρτίνος δεν ήθελε να γίνει επίσκοπος ως τιμή για όλες τις καλές του πράξεις, οπότε κρύφτηκε σε έναν στάβλο γεμάτο χήνες για να ξεφύγει από τους αξιωματούχους της Εκκλησίας.
Ο Μαρτίνος ήταν ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, αλλά προφανώς δεν ήταν και ο πιο έξυπνος. Διαφορετικά θα είχε σκεφτεί μια καλύτερη κρυψώνα από ένα μαντρί γεμάτο με χήνες – οι οποίες κατέληξαν να προδώσουν την τοποθεσία του.
Και οι χήνες έπρεπε να πληρώσουν γι’ αυτό;
Ίσως, αλλά ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι η 11η Νοεμβρίου είναι η αρχή της νηστείας της Advent και οι καθολικοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία να γλεντήσουν πριν απέχουν από τα λιπαρά φαγητά και τα ποτά μέχρι τα Χριστούγεννα.
Και αν δεν είμαι καθολικός, δεν μου αρέσει η χήνα και δεν έχω παιδιά;
Τότε ίσως να θέλετε να αγκαλιαστείτε γύρω από μια από τις πολλές φωτιές του Μαρτίνου, να φάτε κάτι άλλο ή απλώς να γιορτάσετε την έναρξη του καρναβαλιού, καθώς ξεκινά και αυτό στις 11 Νοεμβρίου.
Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου στη Γερμανία – Τι γιορτάζουμε;
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.