Παγωμένες μέρες με λαμπερή ηλιοφάνεια, μια φουρτούνα από νιφάδες χιονιού και μαγικούς κρυστάλλους πάγου που δημιουργούνται στα παράθυρα από το κρύο. Αλλά αυτές οι μέρες γίνονται όλο και πιο σπάνιες στη Γερμανία.
Πώς η κλιματική αλλαγή κλέβει τον χειμώνα της Γερμανίας
Οι επιστήμονες ανέλυσαν κλιματικά δεδομένα από 123 χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Το ανησυχητικό είναι ότι 44 χώρες έχασαν τουλάχιστον μία εβδομάδα χειμώνα (Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο) τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν θα έπρεπε να κάνει κρύο, αλλά η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από το μηδέν.
Έρευνα από την αμερικανική οργάνωση Climate Central που ανέλυσε κλιματικά δεδομένα
Η Γερμανία είναι μία από τις δέκα χώρες που επλήγησαν περισσότερο: Η κλιματική αλλαγή μας στέρησε 18 ημέρες παγετού!
Οι πραγματικές μετρούμενες θερμοκρασίες συγκρίθηκαν με ένα μοντέλο που υπολόγισε τις τιμές χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Αυτές οι χώρες έχουν πληγεί περισσότερο
- Λιθουανία 23
- Λετονία 22
- Εσθονία 22
- Δανία 21
- Πολωνία 20
- Λευκορωσία 19
- Γερμανία 18
- Τσεχική Δημοκρατία 18
Γεγονός: Σύμφωνα με το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσε τον 1,5 βαθμό για πρώτη φορά το 2024.
Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών.
Και: από τη δεκαετία του 1980, η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, γεγονός που την καθιστά την ήπειρο με την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.
Ο οργανισμός διερεύνησε επίσης τις τάσεις της θερμοκρασίας σε μεμονωμένες πόλεις.
Η εικόνα εκεί είναι κάπως διαφορετική: το Φούτζι (Ιαπωνία) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 35 χαμένες ημέρες παγετού, ενώ η πόλη της Γερμανίας που έχει πληγεί περισσότερο είναι το Μόναχο στη 15η θέση με μείον 24 ημέρες.
Λιγότερο νερό, περισσότερα παράσιτα
Οι επιστήμονες του Climate Central προειδοποιούν ότι οι θερμοί χειμώνες δεν σημαίνουν απλώς ότι παγώνουμε λιγότερο.
Ο λιγότερος παγετός θα μπορούσε να μειώσει τη χιονοκάλυψη στα βουνά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λιωμένο νερό, το οποίο γεμίζει τις δεξαμενές και είναι σημαντικό για την άρδευση και την παροχή πόσιμου νερού.
Με λιγότερο παγετό, τα παράσιτα επιβιώνουν σε μεγάλους αριθμούς, όπως τα τσιμπούρια, τα οποία είναι πλέον ενεργά και το χειμώνα στη Γερμανία.
Οι συντομότεροι χειμώνες σημαίνουν ότι τα φυτά αναπτύσσονται νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ότι οι παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες (γύρη κ.λπ.) μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Kristina Dahl, Αντιπρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Climate Central: «Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι χειμώνες να γίνουν ακόμη πιο θερμοί, είναι σημαντικό να καταργηθούν επειγόντως τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούν τις κύριες αιτίες της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας».
Πρώτα θερμότερος, μετά ψυχρότερος
Ακούγεται τρελό, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο να κάνει πολύ κρύο κάποια στιγμή.
Όταν το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώσει, όλο και περισσότερο γλυκό νερό θα καταρρεύσει το ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που ρυθμίζει το κλίμα.
Αν συμβεί αυτό, η Ευρώπη θα μπορούσε τελικά να γίνει πολύ κρύα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.