Η Γερμανία αγόρασε πάνω από 200.000 Ρουμανoγερμανούς σε μια μυστική αποστολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό είναι γνωστό εδώ και λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2023, ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν περισσότερα έγγραφα σχετικά με την διαδικασία.
Ήταν μια άκρως απόρρητη αποστολή: η Γερμανία αγόρασε Ρουμανoγερμανούς – Σάξονες της Τρανσυλβανίας, Σουάβους του Μπανάτερ, Γερμανούς της Βεσσαραβίας, Γερμανούς της Μπουκοβίνας – από την κομμουνιστική Ρουμανία.
Για 21 χρόνια – μέχρι την πτώση του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου τον Δεκέμβριο του 1989. Ανάμεσά τους ήταν και η μητέρα της δημοσιογράφου της Bayern2 Kathrin Wiewe – αλλά η οικογένεια δεν το γνώριζε για πολύ καιρό.
Μια σημαντική συνάντηση το 1967
Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1967, όταν ο Gerd Ludwig Lemmer, υφυπουργός στο ομοσπονδιακό υπουργείο για τους εκτοπισμένους, τους πρόσφυγες και τους πληγέντες από τον πόλεμο, πήρε στην άκρη τον συνάδελφό του από το CDU Heinz Günther Hüsch.
“Ο Λέμερ μου είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει για ένα άκρως απόρρητο θέμα και περίμενε από μένα να διασφαλίσω απόλυτη μυστικότητα. Συμφώνησα να το κάνω”, θυμάται ο Hüsch.
Ο Lemmer είπε στον Hüsch ότι η Ρουμανία ήθελε να αφήσει τους Γερμανούς να φύγουν από τη χώρα υπό ορισμένους όρους.
Αλλά πολλά ήταν ασαφή και σκοτεινά. Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε καν από ποιον ακριβώς προερχόταν η προσφορά. Γι’ αυτό ο Hüsch έπρεπε να το δοκιμάσει σε μια μυστική αποστολή.
Ακολούθησε μια πρώτη συνάντηση στο Βουκουρέστι και τελικά μια πρώτη συμφωνία. Ο Hüsch, δικηγόρος, διαπραγματεύτηκε με αξιωματικούς της μυστικής υπηρεσίας Securitate.
Γεννήθηκε η “Μυστική υπόθεση της Μάγχης”, όπως θα ονομαζόταν η συμφωνία στη Βόννη.
Ο Heinz Günther Hüsch, εξ ονόματος της Δυτικής Γερμανίας, δέχθηκε πληρωμές για Ρουμανoγερμανούς σε τρεις κατηγορίες Α, Β και Γ – ανάλογα με την εκπαίδευση και τα προσόντα όσων εγκατέλειπαν τη χώρα.
Το 1968 αυτά ήταν:
- κατηγορία Α, για την πλειοψηφία: 1.700 βαθμοί
- κατηγορία Β, για φοιτητές, για παράδειγμα: 5.000 βαθμοί
- κατηγορία Γ, για γιατρούς και ακαδημαϊκούς: 10.000 βαθμοί
Περίπου 1,5 δισ. μάρκα για τον Τσαουσέσκου
Η Βόννη πλήρωσε. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια. Τα νέα συμβόλαια καθόριζαν τις τιμές και τον αριθμό των ατόμων που δικαιούνταν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Αλλά δεν έμεινε μόνο στα χρήματα: στις διαπραγματεύσεις, η ρουμανική πλευρά απαίτησε περισσότερα: BMW, Audi, καλλυντικά, εξοπλισμό για οδοντιατρείο, σαλιγκάρια, κυνηγετικά όπλα με πυρομαχικά ή, για παράδειγμα, μια συσκευή ανάλυσης αίματος.
Το τι συνέβη με τα αντικείμενα και πού πήγε το χρηματικό ποσό ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου μάρκων δεν έχει διευκρινιστεί οριστικά μέχρι σήμερα.
“Μπορούμε να ανακατασκευάσουμε μέρη της ιστορίας, αλλά όχι τη συνολική εικόνα. Υποθέτουμε ότι ένα μέρος του εισέρρευσε στη ρουμανική οικονομία, αλλά μεγάλο μέρος του ποσού πήγε απευθείας στην οικογένεια του Τσαουσέσκου”, λέει η Germina Nagat, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της υπηρεσίας για την επεξεργασία των φακέλων της Securitate.
Εκτός από τις πληρωμές από τη Γερμανία, οι υπάλληλοι της Securitate και της Λαϊκής Αστυνομίας της Πολιτοφυλακής εισέπρατταν δωροδοκίες από τους Ρουμανoγερμανούς – δεκάδες χιλιάδες μάρκα μπορούσαν να εισπραχθούν ανά οικογένεια.
Δόθηκαν στη δημοσιότητα νέα αρχεία για την μυστική συμφωνία;
Τα χρήματα τελείωσαν μόνο με την πτώση του Τσαουσέσκου το 1989. Ο Heinz Günther Hüsch είχε εξαγοράσει περισσότερα από 200.000 άτομα.
Η πλειονότητα όσων βρίσκονταν ακόμη εκεί διέφυγαν από τα ανοιχτά σύνορα το 1990. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Hüsch, δικηγόρος, κατέγραψε τα πάντα και υπέβαλε στον καγκελάριο Kohl μια έκθεση περίπου 1.800 σελίδων για τις δραστηριότητές του ως διαπραγματευτή. Αυτό έχει ημερομηνία 1992.
Η γενική περίοδος προστασίας για τα ομοσπονδιακά αρχειακά αρχεία είναι 30 έτη και στην προκειμένη περίπτωση λήγει την 01.01.2023. Η έκθεση αυτή θα μπορούσε στη συνέχεια να δοθεί στη δημοσιότητα από τα Ομοσπονδιακά Αρχεία.
Αυτό δεν είναι πολύ πιθανό, λόγω των πολλών προσωπικών δεδομένων που περιέχει.
Ωστόσο, οι ερευνητές και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν ήδη να υποβάλουν αίτηση για πρόσβαση σε μέρος των αρχείων.
Εάν εγκριθούν, τα έγγραφα μπορούν να παραγγελθούν για προβολή στα Ομοσπονδιακά Αρχεία.
Πολλά άλλα έγγραφα βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια. Στο γραφείο του διαπραγματευτή Hüsch υπάρχουν 50 φάκελοι με έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;
- Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ
- Η Aldi Nord μειώνει τις ώρες λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;