Από το επόμενο έτος, το Pfand στη Γερμανία θα εισαχθεί σε περισσότερα προϊόντα στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης του συστήματος κατάθεσης. Ακολουθούν τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής…
Το Flaschenpfand της Γερμανίας (κατάθεση μπουκαλιών, γνωστό ως Pfand), είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πρωτοβουλία ανακύκλωσης στη Γερμανία, η οποία προτρέπει τους καταναλωτές να πληρώνουν περίπου 25 λεπτά επιπλέον για τα μπουκάλια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να επιστρέψουν και να λάβουν επιστροφή χρημάτων.
Ορισμένα άλλα προϊόντα – όπως τα γυάλινα μπουκάλια – έχουν μικρότερο ποσό εγγύησης, αλλά το σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
Οι άνθρωποι συχνά πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ με μια τσάντα – ή ακόμη και με ένα καροτσάκι – γεμάτο κουτιά και μπουκάλια προς ανακύκλωση.
Στη συνέχεια λαμβάνουν μια απόδειξη την οποία μπορούν να πάνε στο ταμείο για να πάρουν τα χρήματα απευθείας πίσω ή από να μειωθούν από τον επόμενο λογαριασμό των αγορών τους.
Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και πιστώνεται ότι διατηρεί τους δρόμους πιο καθαρούς και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, κάτι που οι Γερμανοί παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.
Τι αλλάζει με το Pfand στη Γερμανία το 2024;
Για αρκετά χρόνια, το σύστημα κατάθεσης περιλάμβανε γυάλινα από μπύρα, αναψυκτικά σε κουτιά και πλαστικά μπουκάλια PET.
Από πέρυσι, ωστόσο, ισχύει ένας αυστηρότερος κανονισμός. Οι πελάτες πρέπει πλέον να καταβάλλουν εγγύηση και για τα αλκοολούχα ανάμεικτα ποτά, τις λεμονάδες και τους χυμούς φρούτων.
Από το επόμενο έτος, το σύστημα θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο.
Το 2024, ο νέος κανονισμός θα ισχύει για όλα σχεδόν τα ποτά από τα ψυγεία.
Οι πελάτες θα πρέπει να πληρώνουν 25 λεπτά περισσότερο για το γάλα, τα αναμεμειγμένα γαλακτοκομικά ποτά και τα πόσιμα γαλακτοκομικά προϊόντα που προσφέρονται σε πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης.
Εάν τα ποτά εντάσσονται στο καθεστώς, θα φέρουν το λογότυπο “Pfand”.
Στόχος είναι τα σούπερ μάρκετ και οι εκπτωτικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να πωλούν ποτά σε μη επιστρεφόμενες φιάλες ή κουτιά χωρίς εγγύηση.
“Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί συσκευασίας (VerpackG), τα ποτά αυτά υπόκεινται στο υποχρεωτικό πάγιο και συνεπώς εντάσσονται στο σύστημα επιστροφής και κατάθεσης DPG”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γερμανικό Σύστημα Κατάθεσης (DPG).
Ποια θα υπόκεινται σε Pfand από το 2024;
Κατά κύριο λόγο, αυτό αφορά τα προϊόντα πόσιμου γάλακτος (π.χ. γάλα Müller), το φρέσκο γάλα και τα ποτά τύπου παγωμένου καφέ, όπως το Starbucks DoubleShot ή το Nescafé Ready-To-Drink.
Εάν οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιανικής πώλησης πωλούν αυτά τα προϊόντα σε πλαστικά μπουκάλια, θα κοστίζουν 25 λεπτά περισσότερο από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Για παράδειγμα, αν το φρέσκο γάλα κοστίζει 1,79 ευρώ τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να πληρώσετε 2,04 ευρώ ένα μήνα αργότερα.
Τα 25 λεπτά θα επιστρέφονται στη συνέχεια όταν επιστρέφεται το μπουκάλι.
Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς μπορεί να επιστραφεί στους πολίτες το ποσό της εγγύησης για τα προϊόντα αυτά.
Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά υπάρχουν κίνδυνοι υγιεινής με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εκτός από τη μούχλα, θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν δυσάρεστες οσμές στους αυτόματους πωλητές.
Είναι πιθανό να ζητηθεί από τους πελάτες να αδειάσουν τη συσκευασία και να την ξεπλύνουν με νερό της βρύσης πριν την επιστρέψουν.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν όλοι οι καταναλωτές θα συμμορφωθούν με αυτό.
Ποια είναι η αντίδραση;
Είναι ανάμεικτη. Επί του παρόντος, τα πλαστικά δοχεία γάλακτος προορίζονται να τοποθετούνται στον κάδο πλαστικών και να παραλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι ανακυκλώνονται και εκτός του συστήματος κατάθεσης.
“Τα πλαστικά μπουκάλια γάλακτος ανήκουν στον κάδο και όχι στα μηχανήματα επιστροφής”, δήλωσε ο Eckhard Heuser, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών, όπως αναφέρει το Focus Online.
Ο Γερμανικός Εμπορικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι ανησυχεί για τα υπολείμματα γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν απομείνει και επηρεάζουν το σύστημα ανακύκλωσης, εάν τα αντικείμενα αναμιγνύονται στα μηχανήματα κατάθεσης.
Γιατί το κάνει αυτό η γερμανική κυβέρνηση;
Οι αλλαγές από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη της σπατάλης.
Στη Γερμανία, όλες οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε διάφορα στάδια έως το 2030.
Εκτός από το πάγιο σε όλα τα μπουκάλια και τα κουτάκια ποτών, τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης μια ποσόστωση για τα επαναχρησιμοποιήσιμα και τα αναλώσιμα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Γερμανία: Τι θα γίνει αν ξεχάσω να κάνω φορολογική δήλωση;
- Τι θα αλλάξει από τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Γερμανία
- 10 σούπερ εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2023
- Γερμανία: Τι προβλέπεται για το βασικό επίδομα τέκνων;
- Έντονες αντιδράσεις για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία
- Γερμανία: Το εισόδημα του πολίτη αυξάνεται στα 563 ευρώ
- Δύσκολο να βρείτε δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία…
- Ποιος είναι ο πιο θανατηφόρος αυτοκινητόδρομος της Γερμανίας;