Η πόλη της Γερμανίας που προσφέρει σπίτια με ενοίκιο μόλις 0,88 ευρώ τον χρόνο!
Εδώ και πεντακόσια χρόνια η τιμή του ενοικίου δεν έχει ανέβει ούτε ένα cent με αποτέλεσμα κάτοικοι με οικονομικές δυσκολίες να εξακολουθούν να έχουν ασφάλεια στέγασης
Φανταστείτε για λίγο να πληρώνετε για το σπίτι σας ετήσιο ενοίκιο μόλις 0,88 ευρώ και να μην πρόκειται να αυξηθεί ποτέ.
Ναι καλά διαβάσατε. Αυτό μπορεί να σας το παρέχει η γερμανική πόλη Fuggerei.
Το Fuggerei, που βρίσκεται στη βαυαρική πόλη Άουγκσμπουργκ, θεωρείται το παλαιότερο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης στον κόσμο και συνεχίζει να παρέχει επιδοτούμενη στέγαση σε κατοίκους του Άουγκσμπουργκ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Σήμερα, περίπου 150 άτομα ζουν στο Fuggerei, κατανεμημένα σε 140 διαμερίσματα.
Το Fuggerei δέχεται περίπου 30 έως 40 αιτούντες ετησίως, με μια λίστα αναμονής που αυτή τη στιγμή αριθμεί 80 άτομα.
Αίσθηση κοινότητας
Η Ilona Barber είναι κάτοικος του Fuggerei τα τελευταία έξι χρόνια, αφού αγωνίστηκε να επιβιώσει με την πενιχρή σύνταξή της.
«Τα Χριστούγεννα έλαβα το μήνυμα ότι θα έπαιρνα το διαμέρισμα. Αυτό ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο μου», δήλωσε η 71χρονη.
Μετακόμισε σε ένα ισόγειο διαμέρισμα 55 τετραγωνικών μέτρων (590 τετραγωνικών ποδιών) μαζί με τα δύο σκυλιά, τις δύο γάτες και τα έξι πουλιά της.
Όταν δεν εργάζεται στο ταμείο δίπλα στην μπροστινή πύλη, εισπράττοντας το αντίτιμο εισόδου από τους τουρίστες —μία από τις πηγές εσόδων του Fuggerei— κάνει μικρές δουλειές για τους γείτονές της και παρακολουθεί τις εκδηλώσεις της κοινότητας, όπως οι βραδιές κινηματογράφου και οι ώρες καφέ.
«Εκτιμώ την αλληλεγγύη, την κοινότητα που έχουμε εδώ», είπε. «Και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να μετράς κάθε σεντ».
German Consulate General in Chicago: “Subsidized housing for 503 years: the #Fuggerei in #Augsburg is the oldest existing social housing complex in the world, founded in 1521 by #JakobFugger to provide housing for 150 needy citizens. To this day, the annual rent is €0.88…” pic.twitter.com/aKJEwcRbzZ
— Pauline Park (@paulinepark) July 23, 2024
Το Fuggerei παρέχει επίσης στους κατοίκους πρόσβαση σε δύο κοινωνικούς λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Doris Herzog – στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται η υποβολή και εξέταση αιτήσεων, η διαμεσολάβηση σε διαφορές μεταξύ γειτόνων και η βοήθεια σε γραφειοκρατικά καθήκοντα.
«Έρχομαι σε επαφή με τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις ιατρικές υπηρεσίες και συχνά συνοδεύω τους ανθρώπους στις συναντήσεις τους για να διασφαλίσω ότι λαμβάνουν ό,τι χρειάζονται για να συνεχίσουν να ζουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα στο σπίτι τους», εξηγεί η Herzog.
Οι κανόνες
Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που διέπουν την ομαλή λειτουργία της κοινότητας του Fuggerei.
Ένα από αυτά είναι πως οι κάτοικοι πρέπει να προσεύχονται για τον ιδρυτή της πόλης Jakob Fugger τρεις φορές την ημέρα.
We just need to allow people to build. Period!
There isn’t a need for creativity and innovation.
For eg: The Fuggerei is the world’s oldest public housing complex still in use.
It opened in 1521.
More people with nary a single callous on their hands is not the answer. https://t.co/OmzldG8VG8 pic.twitter.com/HRfX4N1FJc
— Adam Michael Booth (@MrAdamBooth) May 12, 2024
Ο όρος αποτελεί μέρος του συμβολαίου ενοικίασης και σχετίζεται με έναν άλλο όρο για τη διαμονή στο Fuggerei: οι ενοικιαστές πρέπει να είναι καθολικοί.
Αν και είναι μάλλον δύσκολο να ελέγξει κανείς αν κάθε ένοικος πραγματοποιεί τις τρεις καθημερινές προσευχές του, η Herzog ελέγχει την κατάσταση των αιτούντων με το γραφείο της ενορίας για να διασφαλίσει ότι ανήκουν στην καθολική κοινότητα.
Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να είναι επίσημοι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ, και όσοι είναι ικανοί αναμένεται να βοηθούν σε μικρές εργασίες γύρω από το Fuggerei, όπως η κηπουρική ή η εργασία ως νυχτοφύλακας.
Και μετά τις 10 μ.μ., οι πύλες της πόλης είναι επίσημα κλειστές.
Οι κάτοικοι που θέλουν να εισέλθουν μετά από αυτή την ώρα πρέπει να πληρώσουν ένα μικρό συμβολικό ποσό στον νυχτοφύλακα που έχει βάρδια, συνήθως 50 λεπτά.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Το Fuggerei μοιάζει με ένα είδος μεσαιωνικής περιφραγμένης κοινότητας, με χώρους πρασίνου, μια μικρή πλατεία όπου οι κάτοικοι μπορούν να κάθονται στα γύρω παγκάκια και να συζητούν, καθώς και ένα σιντριβάνι.
Οι κάτοικοι περιγράφουν συχνά την πόλη τους ως «ένα χωριό μέσα στην πόλη».
Ο ιδρυτής της είναι ο Jakob Fugger, ένας επιφανής έμπορος και επιχειρηματίας από το Άουγκσμπουργκ, το όνομα της οικογένειας του οποίου ήταν συνώνυμο με το εμπόριο χαλκού.
Ενώ ο Fugger απαιτούσε από τους ενοίκους του να προσεύχονται γι’ αυτόν τρεις φορές την ημέρα ως στρατηγική για να περιορίσει τον δικό του χρόνο στο καθαρτήριο, υπήρξε επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά τη δημιουργία οικονομικά προσιτών κατοικιών για τους φτωχούς.
Η Astrid Gabler, επικεφαλής επικοινωνίας του Ιδρύματος Fugger, δήλωσε ότι η ιδέα του Fugger να δημιουργήσει έναν χώρο για τους φτωχούς πολίτες που θα μπορούσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ήταν ασυνήθιστη για την εποχή.
«Ο Fugger έδωσε στους ανθρώπους την ευκαιρία να έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή όταν γλιστρούσαν στη φτώχεια», δήλωσε η ίδια.
Εκείνη την εποχή, οι φτωχές οικογένειες συχνά χωρίζονταν και στέλνονταν σε πτωχοκομεία.
«Ο Fugger κρατούσε τις οικογένειες ενωμένες», εξήγησε η Gabler. «Πίστευε ότι οι οικογένειες που είχαν την ιδιωτική τους ζωή είχαν περισσότερες πιθανότητες να σταθούν ξανά στα πόδια τους».
Στις 23 Αυγούστου 1521, ο Fugger υπέγραψε το διάταγμα για την ίδρυση του Fuggerei. Η πόλη θα συνέχιζε να μεγαλώνει και να αλλάζει με την πρόοδο των αιώνων.
Προστέθηκαν περισσότερα διαμερίσματα, καθώς και ένα κατάστημα δώρων και ένα μουσείο για τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών που το επισκέπτονταν κάθε χρόνο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάστηκε ένα καταφύγιο για την προστασία των κατοίκων από τους βομβαρδισμούς.
Πηγή: in.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.