Ο Χριστόφορος, γερμ. Christoph (12 Μαΐου 1515 – 28 Δεκεμβρίου 1568) από τον Οίκο της Βυρτεμβέργης ήταν δούκας της Βυρτεμβέργης (1550-1568).
Ήταν το μόνο τέκνο του Ούλριχ, δούκα της Βυρτεμβέργης, και της Σαβίνας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Αλβέρτου Δ΄ δούκα της Βαυαρίας.
Νυμφεύτηκε το 1544 την Άννα-Μαρία των Χοεντσόλερν, κόρη του Γεωργίου μαργράβου του Βρανδεμβούργου-Άνσμπαχ και είχε τέκνα τα ακόλουθα:
- Έμπερχαρτ 1545-1568, απεβίωσε 23 ετών.
- Χέντβιχ 1547-1590, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Δ΄, λαντγκράβο της Έσσης-Μάρμπουρκ.
- Ελισάβετ 1548-1592, παντρεύτηκε πρώτα τον Γεώργιο-Ερνέστο κόμη του Χέννεμπερκ-Σλόιζινγκεν και μετά τον Γεώργιο-Γουσταύο των Βίττελσμπαχ, κόμη του Παλατινάτου-Βέλντεντς.
- Σαβίνα 1549-1582, παντρεύτηκε τον Γουλιέλμο Δ΄, λάντγκραβο της Έσσης-Κάσσελ.
- Αιμιλία 1550-1589, παντρεύτηκε τον Ριχάρδο των Βίττελσμπαχκόμη του Παλατινάτου-Ζίμμερν-Σπόνχαϊμ.
- Ελεονόρα 1552-1618, παντρεύτηκε πρώτα τον Ιωακείμ-Ερνέστο, πρίγκιπα του Άνχαλτ, και μετά τον Γεώργιο Α΄, λαντγκράβο της Έσσης-Ντάρμστατ.
- Λουδοβίκος Γ΄1554-1593, δούκας της Βυρτεμβέργης.
- Δωροθέα-Μαρία 1559-1639, παντρεύτηκε τον Όθωνα-Ερρίκο των Βίττελσμπαχ, κόμη του Παλατινάτου-Ζούλτσμπαχ.
- Άννα1561-1616, παντρεύτηκε πρώτα τον Ιωάννη-Γεώργιο των Πιάστ, δούκα της Ολάβα/Όλαου, και μετά τον Φρειδερίκο Δ΄ των Πιάστ, δούκα του Λήγκνιτς.
- Σοφία1563-1590, παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο-Γουλιέλμο των Βέττιν, δούκα της Σαξονίας-Βαϊμάρης.
Λίγους μόνο μήνες μετά τη γέννηση του Christoph, η μητέρα του κατέφυγε στο σπίτι των γονιών της στο Μόναχο τον Νοέμβριο του 1515. Ο νεαρός Christoph έμεινε αρχικά με την μεγαλύτερη αδερφή του Άννα με τον πατέρα του στη Στουτγκάρδη.
Δίπλα στον αυτοκράτορα Κάρολο στο Ίνσμπρουκ
Όταν η Ομοσπονδία της Σουηβίας κινητοποιήθηκε εναντίον του Δούκα Ούλριχ, ο τελευταίος έφερε τα παιδιά του στο Κάστρο του Χοχεντούμπινγκεν. Μετά τη συνθηκολόγηση του κάστρου και την εξορία του Ούλριχ το 1519, το αγόρι Christoph στάλθηκε στο Ίνσμπρουκ στο σπίτι του αυτοκράτορα Καρόλου V.
Ο Κάρολος V ήταν εγγονός του Μαξιμιλιανού I, ο οποίος πέθανε τον ίδιο χρόνο και τον ακολούθησε στον αυτοκρατορικό θρόνο. Εδώ μεγάλωσε ο Christoph και κατάφερε να αποκτήσει σημαντική πολιτική εμπειρία.
Εν τω μεταξύ, η Βυρτεμβέργη είχε τεθεί υπό αυστριακή διοίκηση. Η μητέρα του Christoph, Sabina, έκανε προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη διαδοχή στο θρόνο για τον γιο της, αλλά αυτό παρέμεινε αβέβαιο προς το παρόν.
Στο Ράιχσταγκ του Άουγκσμπουργκ το 1530, ο Φερδινάνδος έλαβε το Δουκάτο της Βυρτεμβέργης ως κληρονομικό φέουδο. Εν τω μεταξύ, αφού δραπέτευσε από την απαγωγή από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Wiener Neustadt το 1529, ο Christoph ταξίδεψε με τον αυτοκράτορα ως ευγενές αγόρι στην Κεντρική Ευρώπη: Τον Ιανουάριο του 1531 παρακολούθησε τις εκλογές του Ferdinand ως βασιλιά στην Κολωνία και τη στέψη στο Άαχεν.
Μέσω της Βυρτεμβέργης ήρθε στο Ράιχσταγκ του Ρέγκενσμπουργκ το 1532 και μετακόμισε στη Βιέννη, όπου έμεινε στο στράτευμα του αυτοκράτορα κατά των Τούρκων.
Το καλοκαίρι του 1532 δεν έλαβε δώρα ούτε από τον βασιλιά ούτε από τον αυτοκράτορα. Είδε τον εαυτό του στο ρόλο του άβολου κληρονόμου και φοβόταν να παραμεληθεί ή να δολοφονηθεί.
Υποτίθεται ότι θα ακολουθούσε τον αυτοκράτορα μέσω της Ιταλίας στην απομακρυσμένη Ισπανία, αλλά πήγε μαζί του μόνο μέχρι την Καρινθία και από εκεί έφυγε με τον φίλο και τον δάσκαλό του Michael Tifferus μέσω του Σάλτσμπουργκ στη Βαυαρία, όπου στη συνέχεια κρυβόταν για να μην ανακαλυφθεί κατά τους διωγμούς των Habsburg. Από το 1532 έως το 1534 έμεινε σε μυστικά μέρη στη Βαυαρία και την Ελβετία.
Η υπεράσπιση της δυναστείας του
Το χειμώνα του 1533/34 εμφανίστηκε σε μια συνάντηση της Σουηβικής Ομοσπονδίας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της δυναστείας του.
Μετά τη μάχη του Λάφεν το 1534, ο Δούκας Ούλριχ ανέκτησε την εξουσία επί της Βυρτεμβέργης και εισήγαγε τη Μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα, με την επιστροφή του Ούλριχ, η αξίωση του Christoph ως διάδοχό του διασφαλίστηκε, παρόλο που ο πατέρας είχε μακρινή σχέση με τον γιο.
Από το 1534 έως το 1542 ο Χριστόφορος της Βυρτεμβέργης ήταν στη γαλλική θητεία με τον Βασιλιά Φραγκίσκο Α’ της Γαλλίας, κατόπιν εντολής του πατέρα του. Όταν ο Δούκας Ούλριχ και ο γιος του συνειδητοποίησαν ότι η σύγκρουσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του δουκάτου για τη δυναστεία, πλησίασε ξανά ο ένας τον άλλο.
Ο δούκας Christoph ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό και στη Συνθήκη του Reichenweier το 1542, του εξασφαλίστηκε το αξίωμα του κυβερνήτη στην αριστερή όχθη του Ρήνου.
Το 1544, μέσω της διαμεσολάβησης του πατέρα του, παντρεύτηκε την Anna Maria von Brandenburg-Ansbach, κόρη του Georg από μια προτεσταντική δυναστεία.
Τα επόμενα χρόνια, ο δούκας Χριστόφορος της Βυρτεμβέργης αναδιοργάνωσε ολόκληρη την πολιτειακή και εκκλησιαστική διοίκηση εκδίδοντας εκτεταμένα διατάγματα. Η μεταρρύθμιση της περιφερειακής εκκλησίας θεμελιώθηκε το 1559.
Ο πιο σημαντικός σύμβουλος σε θρησκευτικά ζητήματα ήταν ο μεταρρυθμιστής Johannes Brenz. Ο θεολόγος της Βυρτεμβέργης άσκησε μεγάλη επιρροή σε άλλες περιφερειακές εκκλησίες προτεσταντών. Τα οπωροφόρα δέντρα στις άκρες του δρόμου φυτεύτηκαν κατόπιν παραγγελίας του.
Εκτός από την τετράκλινη επέκταση του Παλαιού Παλατιού στη Στουτγκάρδη, ο δούκας Χριστόφορος της Βυρτεμβέργης έκτισε ξανά ορισμένα κάστρα της Βυρτεμβέργης και ανάκτορα, όπως τα φρούρια Hohenasperg και Hohenurach, το πρώην Reichsburg Grüningen και τα κάστρα στο Waiblingen, Leonberg, Schorndorf, Tübingen, Neuenbürg, Grafeneck, Blaubeuren, Kirchheim unter Teck and Böblingen (1568). Ο συντονισμός των εκτεταμένων κατασκευαστικών εργασιών βρισκόταν στα χέρια του Aberlin Tretsch. Ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στη δωδεκαετή ανάπτυξη του οικοδομικού κανονισμού της Βυρτεμβέργης που εκδόθηκε το 1568.
Το 1556, ο Christoph, συνειδητοποιώντας ότι ο χρόνος της βασιλείας του τελείωνε, σταμάτησε τις ανακαινίσεις.
Το 1568 απεβίωσε σε ηλικία 53 ετών.
Στήριξε την προσπάθειά μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info