Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ύφεση το 2023, ορισμένοι τομείς είναι όλο και πιο αισιόδοξοι και μάλιστα αναζητούν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck (Πράσινοι), παρουσίασε την ετήσια οικονομική έκθεση της Γερμανίας για το 2023, η οποία έδειξε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς – κατά 0,2% – φέτος.
Αν και ο Χάμπεκ δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι “καλά”, είπε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι φοβόταν προηγουμένως – ιδίως για τον τομέα της απασχόλησης.
Στο τέλος του 2022, ο αριθμός των απασχολούμενων έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, περίπου 45,7 εκατομμύρια, και η αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.
Δειτε ακόμα: Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει
“Αυτή η τάση δημιουργίας θέσεων εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος”, αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης και “η ζήτηση εργασίας είναι υψηλή σε πολλούς τομείς” παρά την οικονομική επιβράδυνση.
Σύμφωνα με αυτές τις αισιόδοξες προοπτικές για την απασχόληση, το τελευταίο βαρόμετρο απασχόλησης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 100,2 μονάδες από 99,6 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Το βαρόμετρο απασχόλησης του Ifo είναι μια έρευνα που ζητά από περίπου 9.500 επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, του χονδρικού εμπορίου, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών να αναφέρουν τα σχέδια τους για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.
“Η εξασθένηση της απαισιοδοξίας στη γερμανική οικονομία αντανακλάται και στην αγορά εργασίας”, δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών του Ifo, Klaus Wohlrabe.
Ποιοι κλάδοι επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό στη Γερμανία;
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Απασχόλησης του Ifo, η ζήτηση για προσωπικό αυξήθηκε πιο έντονα στη μεταποιητική βιομηχανία και είναι ιδιαίτερα ισχυρή στους κατασκευαστές μηχανημάτων και στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Παραδείγματα όσων επηρεάζονται από τη μεταποιητική βιομηχανία είναι οι εταιρείες που κατασκευάζουν οχήματα και εξαρτήματα, χημικά και μεταλλικά προϊόντα, καθώς και τρόφιμα και ζωοτροφές.
“Αναζητούνται νέοι εργαζόμενοι, ιδίως στη μηχανολογία και την ηλεκτρολογία”, δήλωσε ο Wohlrabe.
Ένα παράδειγμα βιομηχανικής εταιρείας που αναζητά αυτή τη στιγμή εξειδικευμένους εργαζόμενους είναι η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus.
Η Airbus σχεδιάζει να προσλάβει φέτος 13.000 νέους υπαλλήλους παγκοσμίως, και η πλειονότητα των θέσεων- 9.000 συνολικά – θα δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις.
Ο πρόεδρος του εργοστασιακού συμβουλίου της Airbus στη Βρέμη, Jens Brüggemann, δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει επίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη Βρέμη, ενώ για την περιοχή του Αμβούργου, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας φέτος λόγω μιας μεγάλης παραγγελίας από την Ινδία.
Η ανάγκη για νέο προσωπικό έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών – όπως οι εταιρείες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, οι πάροχοι καταλυμάτων και εκδηλώσεων, οι αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και οι υπηρεσίες νομικών, φορολογικών και επιχειρηματικών συμβουλών.
Στον κλάδο της πληροφορικής, ειδικότερα, υπάρχουν πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι, ενώ ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις απολύουν προσωπικό, άλλες επιχειρήσεις θα θελήσουν να προσλάβουν το απολυμένο προσωπικό.
“Οι απολύσεις σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής αποτελούν ευκαιρία για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους υπαλλήλους”, αναφέρει το Ινστιτούτο Ifo στην έκθεσή του.
Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, τα σχέδια προσλήψεων και απολύσεων είναι λίγο-πολύ σε ισορροπία στο τελευταίο βαρόμετρο απασχόλησης, αν και μια άλλη μελέτη του Ifo τον περασμένο Αύγουστο διαπίστωσε ότι το 41,9% των εταιρειών του κλάδου αυτού ανέφεραν προβλήματα έλλειψης προσωπικού.
Στον κατασκευαστικό κλάδο, η έκθεση έδειξε επίσης ότι περισσότερες εταιρείες είναι πλέον πρόθυμες να προσλάβουν νέο προσωπικό παρά το δύσκολο περιβάλλον – για παράδειγμα λόγω της αύξησης των υλικών και των επιτοκίων.
Η έκθεση Ifo του περασμένου καλοκαιριού διαπίστωσε επίσης ότι το 39,3 τοις εκατό των κατασκευαστικών εταιρειών αντιμετώπιζαν προβλήματα έλλειψης προσωπικού.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας
- Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε Γερμανία και Ευρώπη
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία
- Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σημείωμα ασθενείας στη Γερμανία
- Επιστροφή συνταξιοδοτικών εισφορών φεύγοντας από τη Γερμανία
- Γερμανία: 7 εξωπραγματικές τροπικές πισίνες για τον χειμώνα
- Πως να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας στη Γερμανία το 2023
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023