Η έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία πλήττει σκληρά τον τομέα των μηχανικών και υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις ελλείψεις εργαζομένων μεταξύ των περιφερειών. Ο Σύλλογος Γερμανών Μηχανικών (VDI) καλεί τη Γερμανία να γίνει πιο φιλόξενη σε ξένους μηχανικούς, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Τι συμβαίνει στη Γερμανία;
Η Γερμανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος επιδεινούμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, με τους εργοδότες να αγωνίζονται να καλύψουν περίπου 630.000 κενές θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους.
Ο τομέας των μηχανικών πλήττεται ιδιαίτερα και σημείωσε αύξηση 21,6% στις κενές θέσεις εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Γερμανών Μηχανικών (VDI), υπάρχουν σήμερα 170.300 κενές θέσεις εργασίας για μηχανικούς.
Υπάρχει ιδιαίτερη έλλειψη πολιτικών μηχανικών, επιστημόνων πληροφορικής και ηλεκτρολόγων μηχανικών, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις στις δημόσιες κατασκευές και στα έργα ψηφιοποίησης.
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα;
Αν και υπάρχουν ελλείψεις παντού, υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του αριθμού των αλλοδαπών μηχανικών στις μεγάλες πόλεις και εκείνων στις αγροτικές περιοχές.
Στο Μόναχο, για παράδειγμα, οι αλλοδαποί πολίτες αποτελούν σχεδόν το 13% του συνολικού αριθμού των μηχανικών. Στην περιοχή Stranberg της πόλης, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις μηχανικούς είναι αλλοδαποί.
Η απασχόληση αλλοδαπών σε επαγγέλματα μηχανικών είναι υψηλότερη στο Βερολίνο, όπου αποτελούν το 18,6% των μηχανικών, ακολουθούμενη από το Αμβούργο με 13,3% και τη Βαυαρία με 12,7%. Το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έχει το χαμηλότερο ποσοστό αλλοδαπών από τα δυτικά γερμανικά κρατίδια με ποσοστό 4,9 τοις εκατό.
Στα ανατολικά κρατίδια, όπως το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η Σαξονία-Άνχαλτ, οι ξένοι μηχανικοί είναι ελάχιστοι, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται άμεσα.
Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των κρατιδίων όσον αφορά τα είδη των μηχανικών που απαιτούνται.
Για παράδειγμα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην πληροφορική στην Έσση αυξήθηκε κατά 49,7%, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη κατά 45,2% και στο Βερολίνο/Βρανδεμβούργο κατά 40,1%, ενώ ο αριθμός στη Ρηνανία-Παλατινάτο/Σάαρλαντ μειώθηκε κατά 23,5%.
Ωστόσο, η ζήτηση για θέσεις εργασίας πολιτικών μηχανικών μειώθηκε σημαντικά στο Βερολίνο/Βρανδεμβούργο (-3,8%), στη Σαξονία (-7,7%) και στη Σαξονία-Άνχαλτ/Θουριγγία (-7,8%).
Σύμφωνα με τον VDI, οι τεράστιες διαφορές στο ποσοστό των αλλοδαπών μηχανικών εξαρτώνται κυρίως από το ποια πανεπιστήμια και επιχειρήσεις υπάρχουν στην περιοχή.
Εάν υπάρχουν τεχνικά πανεπιστήμια με πολλούς ξένους φοιτητές, αυτό αυξάνει το ποσοστό των μηχανικών με ξένο διαβατήριο στην περιοχή.
Η παρουσία εργοστασίων ή διεθνών εταιρειών έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το ποσοστό των αλλοδαπών μηχανικών στην περιφέρεια Oder-Spree του Βρανδεμβούργου παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δύο με τρία τοις εκατό.
Αλλά στα τέλη του 2020, το ποσοστό αυτό τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες – χάρη στην αυτοκινητοβιομηχανία Tesla που άνοιξε εκεί εργοστάσιο.
Η Γερμανία πρέπει να γίνει “πιο φιλόξενη” στους ξένους
Ο επικεφαλής του VDI, Dieter Westerkamp, δήλωσε ότι χωρίς ισχυρή εισροή ξένων εξειδικευμένων εργαζομένων, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό στην αγορά εργασίας για μηχανικούς και ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.
Ο VDI καλεί τώρα τη Γερμανία να γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους μηχανικούς.
Η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού σε δεξιότητες με την προσαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας της.
Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις αποσκοπούν στη χαλάρωση των απαιτήσεων για τους αιτούντες τη μπλε κάρτα και στην καθιέρωση μιας βίζας για όσους αναζητούν εργασία με βάση τους πόντους.
Ωστόσο, ο Βέστερκαμπ παραπονιέται ότι ορισμένοι μετανάστες περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού για βίζα στη γερμανική πρεσβεία και ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα γραφεία αλλοδαπών οδηγούν σε καθυστερήσεις.
Πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann “Skilled Migration Monitor” διαπίστωσε επίσης ότι τα στελέχη παραπονιούνται όλο και περισσότερο για γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, καθώς και για δυσκολίες στην αναγνώριση των προσόντων των αλλοδαπών εργαζομένων.
Ο Westerkamp δήλωσε ότι οι Γερμανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς περισσότερη μετανάστευση και δήλωσε ότι, οι άνθρωποι πρέπει να “δώσουν στους ξένους την αίσθηση ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτή τη χώρα”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- Αυτές οι αλλαγές έρχονται τον Μάιο του 2023 στη Γερμανία
- 10 ταινίες και σειρές για να βελτιώσετε τα γερμανικά σας
- Eisheilige: Γνωρίστε τους Άγιους των πάγων στη Γερμανία
- Επίσημο: Τεράστια απεργία στον σιδηρόδρομο στη Γερμανία!
- Lufthansa: Φαγητό ως ειδική προσφορά της τελευταίας στιγμής
- Ο νέος κανονισμός της DHL στη Γερμανία προκαλεί απογοήτευση
- 7 πράγματα για την μπύρα: Αν είστε λάτρης πρέπει να ξέρετε
- 9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά τη γέννα στη Γερμανία