Το Βερολίνο ως πρωτεύουσα είναι εντάξει – αλλά το να ζεις εκεί; Όχι ευχαριστώ! Αυτά είναι τα ευρήματα αντιπροσωπευτικής έρευνας που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης YouGov για λογαριασμό της Deutsche Presse-Agentur.
Η πραγματική ή υποτιθέμενη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα είναι ασήμαντη για πολλούς Γερμανούς πολίτες. Οι μικρές πόλεις και τα χωριά θεωρούνται επίσης ιδανικά, ιδίως για παιδιά και συνταξιούχους.
Αγαπημένη μητρόπολη: Αμβούργο, όχι Μόναχο
Από τις πόλεις με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, οι ενήλικες στη Γερμανία έχουν σαφώς μια αγαπημένη μητρόπολη, και συγκεκριμένα το Αμβούργο – σύμφωνα με την έρευνα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας είναι “η πιο συμπαθητική” (25%).
Ακολουθούν το Μόναχο (19%), το Βερολίνο (12%) και η Κολωνία (11%). Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να επιλέξουν καμία από τις πόλεις.
Όταν οι πολίτες ερωτώνται σε ποια από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας θα ήθελαν περισσότερο να ζήσουν, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) απαντά: Σε καμία από αυτές τις πόλεις.
Εξάλλου, το 16% λέει Αμβούργο ή Μόναχο, το 10% Βερολίνο, το 6% Κολωνία και το 5% Λειψία. Η Φρανκφούρτη/Μάιν, η Στουτγάρδη, το Ντίσελντορφ, το Ντόρτμουντ και το Έσσεν βρίσκονται πολύ πίσω.
Ανισορροπία μεταξύ πόλης και περιχώρων
Σε αντίθεση με τη Γαλλία ή την Αυστρία, για παράδειγμα, το χάσμα μεταξύ μητρόπολης και επαρχίας είναι μικρότερο στη Γερμανία – λόγω της ομοσπονδιακής δομής με 16 πρωτεύουσες κρατιδίων και άλλες σημαντικές μητροπόλεις όπως η Κολωνία, η Φρανκφούρτη, η Λειψία, η Νυρεμβέργη, το Μανχάιμ, η Βόννη και άλλες.
Ωστόσο, υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ πόλης και χώρας – για παράδειγμα, και στην παρουσία των μέσων ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, στην πυκνοκατοικημένη Γερμανία δεν είναι συχνά τόσο εύκολο να πει κανείς πού τελειώνει η πόλη και πού αρχίζει τα λεγόμενα περίχωρα.
Τα χωριά και οι μικρότερες πόλεις στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων τα πάνε συχνά αρκετά καλά, αλλά αλλού ολόκληρες περιοχές υποφέρουν από την αγροτική έξοδο, ιδίως στην ανατολική Γερμανία.
Το Βερολίνο πιο δημοφιλές ως πρωτεύουσα στα ανατολικά παρά στα δυτικά
Στα ανατολικά, το Βερολίνο, η πρωτεύουσα που βρίσκεται εκεί, είναι πιο δημοφιλής από ό,τι στα δυτικά. Στην ερώτηση “Είστε ικανοποιημένοι που το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας;” το 75% στα ανατολικά απάντησε ναι (66 στα δυτικά) – το συνολικό ποσοστό είναι 68%. Η αποδοχή του Βερολίνου ως πρωτεύουσας είναι κάτω από το μέσο όρο στη Βαυαρία, τη Βρέμη και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, για παράδειγμα.
Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται σε μια νοοτροπία αιώνων. Ως γνωστόν, η γερμανική ιστορία είναι η ιστορία ενός “καθυστερημένου έθνους” (κοινωνιολόγος Helmuth Plessner). Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Γερμανία ήταν κατακερματισμένη σε μικρά κρατίδια και, ως εκ τούτου, είχε πολλά μικρά κέντρα.
Μόνο ο Πρώσος πολιτικός Ότο φον Μπίσμαρκ διαμόρφωσε το γερμανικό έθνος-κράτος ως τη λεγόμενη μικρή γερμανική λύση, δηλαδή χωρίς την Αυστρία, με “σίδερο και αίμα” – μετά από νίκες στους πολέμους κατά της Δανίας (1864), της Αυστρίας (1866) και της Γαλλίας (1870/71).
Μιλώντας για την Αυστρία: από τους γείτονες της Γερμανίας, η Δημοκρατία των Άλπεων είναι σήμερα η πιο συμπαθής χώρα για τους Γερμανούς πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα. Τη χώρα επέλεξε το 22% των άνω των 18 ετών από τις εννέα γειτονικές χώρες. Ακολουθούν οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Γαλλία και η Ελβετία.
Η αγάπη για την επαρχιακή ζωή
Μετά τις τρομερές παρεκτροπές του εθνικοσοσιαλισμού, η Γερμανία, η οποία είχε ειρηνοποιηθεί από τους Συμμάχους (τουλάχιστον στη Δύση), επανιδρύθηκε ως συνομοσπονδία κρατών, ως ομοσπονδιακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, προσχώρησαν σε αυτό τα επανιδρυμένα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας.
Ωστόσο, στη Γερμανία υπάρχει μια διάχυτη υπερηφάνεια για τη ζωή σε μικρές μονάδες, για την καθημερινή ζωή πέρα από τη μεγάλη πόλη – ακόμη και σε περιοχές που δεν αποτελούν ομόσπονδο κράτος, που δεν σχηματίζουν το δικό τους κρατίδιο, όπως για παράδειγμα η Σουαβία και η Φραγκονία.
Ίσως από εδώ προέρχεται η ρομαντική ιδέα της περιφερειακής αγκύρωσης, η γερμανική αγάπη για την επαρχιακή ζωή.
Για συνταξιοδότηση, η πλειοψηφία προτιμά την ύπαιθρο
Στην ερώτηση “Πού πιστεύετε ότι θα έπρεπε ιδανικά να μεγαλώσει ένα παιδί στη Γερμανία;”, το 57% επέλεξε τις απαντήσεις “μικρή πόλη” και “χωριό”. Μόνο το δέκα τοις εκατό προτιμά τη μεγάλη πόλη (πάνω από 100.000 κατοίκους).
Και όχι μόνο για την παιδική ηλικία, αλλά και για τη συνταξιοδότηση, η πλειονότητα των ανθρώπων προτιμά πραγματικά την ύπαιθρο ή τη μικρή πόλη.
Εάν επρόκειτο να επιλέξει κανείς την περιοχή κατοικίας για τη συνταξιοδότησή του, το 58% δηλώνει ότι θα ήθελε να την περάσει σε ένα μέρος με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – το 26% λέει “μικρή πόλη (5.000 έως 20.000 κάτοικοι)” και το 32% λέει “σε αγροτική περιοχή/χωριό (κάτω από 5.000 κατοίκους)”. Το ποσοστό για τη μεγάλη πόλη είναι μόνο 16%.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Κανόνες για επιστροφή χριστουγεννιάτικων δώρων στη Γερμανία
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- Ποιες είναι οι προκλήσεις της Γερμανίας για το 2023;
- 8 σούπερ εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2023
- Τι θα αλλάξει για τις οικογένειες στη Γερμανία το 2023;
- 2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!