Ποιες δουλειές εξαρτώνται περισσότερο από ξένους εργαζόμενους;
Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τα επαγγέλματα στα οποία εργάζονται περισσότερο αλλοδαποί εργαζόμενοι, καθώς και εκείνα στα οποία υποεκπροσωπούνται τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ακολουθεί μια ματιά στους κλάδους που εξαρτώνται περισσότερο από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) δημοσίευσε στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τα αποτελέσματα της μικροαπογραφής του 2022, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποτελούν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Γερμανία εξαρτάται από εργαζόμενους που έχουν έρθει από το εξωτερικό. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα στερείται ήδη περίπου 700.000 ειδικευμένων εργατών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2035.
Ο μόνος εφικτός τρόπος κάλυψης του εργασιακού κενού, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, θα ήταν η υποδοχή 400.000 μεταναστών ειδικευμένων εργαζομένων κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.
Όμως ορισμένοι κλάδοι, όπως η εστίαση ή η γηροκομική περίθαλψη, εξαρτώνται ήδη σε συντριπτικό βαθμό από το εργατικό δυναμικό των μεταναστών, ενώ σε άλλους τύπους εργασίας, όπως η αστυνόμευση, οι μετανάστες υποεκπροσωπούνται σημαντικά.
Σε ποιες θέσεις εργασίας εργάζονται περισσότερο οι μετανάστες;
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι οι βιομηχανίες καθαρισμού και εστίασης της Γερμανίας δεν θα λειτουργούσαν χωρίς εργαζόμενους με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Η Destatis διαπίστωσε ότι το 60 τοις εκατό του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο της καθαριότητας έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Στον κλάδο της εστίασης είναι συνολικά 46 τοις εκατό, συμπεριλαμβανομένου του 51 τοις εκατό όλων των μαγείρων.
Σε αυτή την περίπτωση, ως “μεταναστευτικό υπόβαθρο” ορίζεται “κάποιος που έχει μεταναστεύσει στη Γερμανία από το 1950 ή του οποίου οι γονείς έχουν μεταναστεύσει από το 1950″, σύμφωνα με τη Destatis.
Οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο καλύπτουν επίσης ένα ποσοστό πάνω από το μέσο όρο των ρόλων στους κλάδους των μεταφορών και του εφοδιασμού – στο 38 τοις εκατό συνολικά, και λίγο κάτω από το 40 τοις εκατό των οδηγών λεωφορείων και τραμ.
Φαίνεται ότι ορισμένες δημοτικές εταιρείες μεταφορών έχουν ήδη αντιληφθεί αυτή την τάση.
Η BVG δήλωσε πρόσφατα ότι εστιάζει “ειδικά στο θέμα της ποικιλομορφίας”, στις πρόσφατες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.
Στον τομέα της οικοδομής και στα έργα πολιτικού μηχανικού, επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού είναι άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο – συμπεριλαμβανομένου του 40 τοις εκατό των εργαζομένων στις κατασκευές και του 34 τοις εκατό των εργαζομένων σε επαγγέλματα σχεδιασμού εσωτερικών χώρων.
Τέλος, οι μετανάστες έχουν αναλάβει ένα αυξανόμενο μερίδιο της ιατρικής και οδοντιατρικής εργασίας.
Μέχρι το τέλος του 2023, υπήρχαν 63.763 γιατροί στη Γερμανία χωρίς γερμανικό διαβατήριο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί από το 2013, όταν περίπου 30.000 μη Γερμανοί γιατροί ασκούσαν το επάγγελμα στη χώρα.
Πριν από τριάντα χρόνια, το 1993, υπήρχαν μόνο περίπου 10.000 αλλοδαποί γιατροί.
Σύμφωνα με την Destatis, το 27% των γιατρών της ανθρώπινης ιατρικής ή οδοντιατρικής προέρχονται από μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Επιπλέον, στη γηριατρική περίθαλψη, αποτελούν το 30 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού, καθώς και το 36 τοις εκατό των επαγγελμάτων προσωπικής φροντίδας, όπως οι κομμωτές και οι αισθητικοί.
Σε ποια επαγγέλματα εργάζονται λιγότερο μετανάστες;
Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο απουσιάζουν αισθητά από άλλα επαγγέλματα.
Από το 2022, μόνο ένας στους 16 εργαζόμενους στα επαγγέλματα της αστυνομίας, των δικαστικών και των φυλακών είχε μεταναστευτικό ιστορικό (ή έξι τοις εκατό), σύμφωνα με την Destatis.
Τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο υποεκπροσωπούνται επίσης στις γενικές ένοπλες δυνάμεις (δέκα τοις εκατό), μεταξύ των εκπαιδευτικών στα γενικά σχολεία (11 τοις εκατό) και στη γεωργία (11 τοις εκατό).
Στα τραπεζικά και ασφαλιστικά επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποτελούσαν το δεκαέξι τοις εκατό του εργατικού δυναμικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο είναι λιγότερο πιθανό να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις ή να είναι στελέχη ή ακαδημαϊκοί, ενώ είναι σημαντικά πιο πιθανό να εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης.
Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια, έχουν λιγότερη πρόσβαση στα είδη των ευκαιριών που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανέβουν επίπεδο στη σταδιοδρομία τους.
Πόσο ακριβή είναι τα δεδομένα;
Η Destatis σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε μια “μικροαπογραφή” του 2022, κατά την οποία ερευνήθηκε περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας. Συνεπώς, όλες οι πληροφορίες αναφέρθηκαν αυτοβούλως από τους εθελοντικά ερωτηθέντες.
Το γερμανικό εργατικό δυναμικό στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται στον “πληθυσμό των νοικοκυριών με κύρια κατοικία σε ιδιωτικά νοικοκυριά ηλικίας 15 έως 64 ετών”, ο οποίος ανερχόταν σε 53,4 εκατομμύρια άτομα το 2022, και δεν περιελάμβανε τους πρόσφυγες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην έκθεση της Destatis.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.