Ποια αδικήματα μπορούν να σας στερήσουν ελευθερίες στη Γερμανία;
Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία είναι αρκετά ανεκτική σε μικρά αδικήματα κατά την υποβολή αίτησης για την υπηκοότητα – όπως η υπερβολική ταχύτητα. Αλλά ακόμη και μια αρκετά σύντομη ποινή φυλάκισης θα ανατρέψει τις πιθανότητές σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αίτηση ενός Γάλλου που ζει στην Ελβετία εδώ και περίπου 40 χρόνια απορρίφθηκε πρόσφατα λόγω μιας κλήσης για υπερβολική ταχύτητα.
Οι νέοι δανικοί νόμοι θα μπορούσαν θεωρητικά να αποκλείσουν κάποιον από την υπηκοότητα εκεί για πιο σοβαρή υπερβολική ταχύτητα. Τι γίνεται λοιπόν με τη Γερμανία;
Πολλοί μακροχρόνια κάτοικοι της Γερμανίας που προετοιμάζουν τις αιτήσεις τους για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές γύρω από την υπηκοότητα μπορεί να ανακουφιστούν γνωρίζοντας ότι μικρές παραβάσεις όπως η υπερβολική ταχύτητα και η μεταφορά στο U-Bahn χωρίς εισιτήριο μπορεί να σας προκαλέσουν τα “βλέμματα” της αστυνομίας – αλλά δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν την αίτησή σας για υπηκοότητα .
Ένα από τα κριτήρια για την υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα είναι ο σεβασμός του γερμανικού δικαίου.
Οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν να τηρούν τις αρχές του γερμανικού βασικού νόμου – συμπεριλαμβανομένης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών – και να μην έχουν καταγραφεί για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.
Τι θεωρείται σοβαρό αδίκημα στη Γερμανία;
Φαίνεται ότι οι 90 ημέρες είναι ο μαγικός αριθμός. Σε γενικές γραμμές, αν έχετε καταδικαστεί για έγκλημα που σας οδήγησε στη φυλακή για 90 ημέρες ή περισσότερο, μπορείτε να ξεχάσετε τη γερμανική υπηκοότητα.
Εάν το αδίκημά σας είναι μικρότερης σημασίας, ή ακόμη και αν έχετε εκτίσει ποινή φυλάκισης – συχνά δεν έχετε πρόβλημα να υποβάλετε αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα, εάν η ποινή σας ήταν μικρότερη από 90 ημέρες.
- Σας έπιασαν για υπερβολική ταχύτητα; Πιθανότατα είστε εντάξει.
- Σας επιβλήθηκε ποινή 100 ημερών για έναν αιματηρό καυγά σε μπαρ; Όχι.
Επαναλαμβανόμενα αδικήματα και αλλοδαπές ποινικές καταδίκες
Ωστόσο, ο κανόνας των 90 ημερών δεν είναι πάντα τόσο σκληρός και γρήγορος. Ορισμένα εγκλήματα, όπως ορισμένα αδικήματα για ναρκωτικά, μπορεί να επισύρουν ποινή μικρότερη των 90 ημερών αλλά οι αρχές έχουν κάποια διακριτική ευχέρεια να αποκλείουν τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες από την πολιτογράφηση.
Επιπλέον, δεν μετράνε μόνο οι καταδίκες στο γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης. Κατά την πολιτογράφηση, η Γερμανία θα λάβει υπόψη της και τυχόν καταδίκες σας στο εξωτερικό.
Εδώ, υπάρχουν δύο πράγματα που θα λάβουν υπόψη τους. Πρώτον, το έγκλημα που διαπράξατε στο εξωτερικό αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία;
Αυτό είναι σημαντικό, διότι πολλοί πολιτικοί αντιφρονούντες που έρχονται από άλλες χώρες στη Γερμανία μπορεί να έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για ειρηνικές διαμαρτυρίες ή για ομιλία κατά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, αυτές οι καταδίκες και οι ποινές δεν υπολογίζονται, καθώς δεν θεωρούνται εγκλήματα σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.
Δεύτερον, εάν έχετε καταδικαστεί για έγκλημα στο εξωτερικό, ήταν η ποινή που σας επιβλήθηκε ανάλογη;
Κάποιος που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια στο εξωτερικό, αν το έγκλημα που διέπραξε θα επέφερε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στη Γερμανία, εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα.
Για πόσο χρονικό διάστημα οι καταδικασθέντες δεν έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα;
Η Γερμανία διατηρεί ομοσπονδιακό μητρώο ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.
Οι καταδίκες παραμένουν καταγεγραμμένες εκεί έως και 20 χρόνια από την ημέρα λήξης της ποινής – αν και ορισμένα από τα πιο σοβαρά βίαια εγκλήματα δεν διαγράφονται ποτέ από το μητρώο.
Όσο μια ποινή άνω των 90 ημερών παραμένει στο μητρώο, ο καταδικασθείς δεν έχει γενικά δικαίωμα να λάβει τη γερμανική υπηκοότητα.
Οι ποινές κάτω των 90 ημερών διαγράφονται κανονικά από το μητρώο μετά από πέντε έτη. Οι ποινές μεταξύ 90 ημερών και ενός έτους διαγράφονται κανονικά από το μητρώο μετά από δέκα έτη.
Πρέπει να δηλώσω τις αλλοδαπές καταδίκες μου όταν υποβάλλω αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα;
Το ψέμα στην αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα αποτελεί από μόνο του ποινικό αδίκημα.
Όποιος βρεθεί να έχει πει ψέματα στην αίτηση μπορεί να περιμένει πρόστιμα ή ακόμη και ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη.
Προφανώς, μια τέτοια ποινή θα καταστήσει από μόνη της κάποιον μη επιλέξιμο να υποβάλει αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;