Πληρωμή με μετρητά ή με κάρτα; Εστιάτορες στη Γερμανία διαφωνούν
Υπάρχει σωστό ή λάθος όσον αφορά τις πληρωμές με κάρτα; Αν ρωτήσετε τους ξενοδόχους του Μονάχου, προφανώς όχι. Για ορισμένους, η ψηφιακή πληρωμή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, λένε ότι επιβραδύνει εξαιρετικά τις διαδικασίες τους.
Ο Fabian Seidlmeier από το Rumpler στο Glockenbachviertel ανήκει στη δεύτερη ομάδα. Στο εστιατόριο Augustiner, η πληρωμή με κάρτα δεν είναι επιθυμητή.
“Θέλουμε να αποφύγουμε να πληρώνει κάθε άτομο στο τραπέζι με κάρτα”, εξηγεί ο υπάλληλος και συνεχίζει: “Δουλεύουμε γρήγορα. Η πληρωμή με μετρητά απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες. Αν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι γρήγορα, μπορούμε να συνεχίσουμε να σερβίρουμε γρήγορα”.
Στο Rumpler, η πληρωμή με κάρτα λειτουργεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η επιχείρηση θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό μόνο αν αγόραζε συσκευές πληρωμών για όλες τις λειτουργίες, και αυτό θα ήταν πολύ ακριβό.
Τουλάχιστον το Rumpler έχει πλέον αποκτήσει μια τέτοια συσκευή, αλλά ο Seidlmeier τονίζει: “Είναι μόνο για έκτακτες ανάγκες. Εάν ένας επισκέπτης δεν έχει πραγματικά καθόλου μετρητά και πρόκειται για μεγαλύτερο ποσό, τότε μπορεί να πληρώσει κατ’ εξαίρεση με κάρτα”.
Η Daniela Ziegler από το περιφερειακό γραφείο του Μονάχου της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων Dehoga λέει ότι σήμερα υπάρχει περίπου μια αναλογία 50:50 μεταξύ των πληρωμών με μετρητά και καρτών μεταξύ των μελών της στο Μόναχο.
Στα εστιατόρια, οι άνθρωποι πληρώνουν όλο και περισσότερο με κάρτα. Στις μπυραρίες, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά, αλλά στα ξενοδοχεία σχεδόν μόνο κάρτα. Οι ξένοι τουρίστες πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά χωρίς μετρητά.
Στο καφέ “Sehr wohl” στο Westend συχνάζουν κυρίως κάτοικοι του Μονάχου. Φυσικά, πολλοί από αυτούς πληρώνουν και χωρίς μετρητά. Αλλά η ιδιοκτήτρια Xenya Jäger λέει ξεκάθαρα: “Δεν είμαι οπαδός της πληρωμής με κάρτα. Πρώτον, εξαιτίας των τελών που πρέπει να πληρώσω γι’ αυτό, και δεύτερον, οι πληρωμές καταβάλλονται πάντα μόνο εβδομαδιαίως”.
Ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, μπορεί μερικές φορές να είναι προβληματικό να πρέπει να περιμένουν τις πληρωμές.
Παρ’ όλα αυτά, η Jäger προσφέρει ψηφιακή πληρωμή από ένα ποσό των δέκα ευρώ, ενώ η πληρωμή που σχετίζεται με την πανδημία από μόλις πέντε ευρώ. Ένα άλλο πρόβλημα με την πληρωμή με κάρτα για την Jäger είναι το θέμα των φιλοδωρημάτων.
Στην πραγματικότητα, οι σερβιτόροι το παίρνουν αφορολόγητο στο χέρι. Με τις ψηφιακές πληρωμές, ωστόσο, είναι μάλλον περίπλοκο να διαχωριστούν από τον κύκλο εργασιών. Αλλά όπως μαθαίνουμε, κάθε ξενοδόχος έχει τους δικούς του κανόνες.
Ο Christian Ohlmann διατηρεί το Café Trachtenvogl στην Gärtnerplatz και έχει μια εντελώς διαφορετική οπτική. Από το πρώτο lockdown, μπορεί κανείς να πληρώσει μόνο ψηφιακά. Η ιδέα του εξορθολογισμού των διαδικασιών στην επιχείρηση υπήρχε ήδη εκ των προτέρων.
Τα ρέστα έπρεπε να μετρούνται συνεχώς, έπρεπε πάντα να υπάρχουν αρκετά στο πορτοφόλι και αν έλειπαν 50 λεπτά, αυτό δημιουργούσε τεράστιο άγχος.
Έτσι, δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να καταργήσει απλώς τα μετρητά: “Σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν στην αρχή, μόνο το 1% των επισκεπτών έχει πραγματικά πρόβλημα με αυτό, επειδή έχει μόνο μετρητά μαζί του αυτή τη στιγμή. Αυτό μου γλιτώνει ένα άτομο και δύο μήνες εργασίας το χρόνο”.
Φυσικά, πρέπει επίσης να πληρώσει το τέλος, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τον εξοικονομημένο χρόνο. Επιπλέον, ο λογιστής γίνεται φθηνότερος επειδή όλα τα έσοδα αποστέλλονται μία φορά αντί σε δύο διαφορετικά μέρη.
Το πρόβλημα με το φιλοδώρημα έχει επίσης επιλυθεί στο Trachtenvogl. “Πρέπει να διαχωρίσει κανείς έξυπνα το φιλοδώρημα από τον τζίρο, αλλά με τη βοήθεια ορισμένων ψηφιακών εργαλείων αυτό είναι εφικτό”, διαβεβαιώνει ο Ohlmann.
Ο Matt Devereux διευθύνει το μπαρ Kooks στην Geyerstraße. Βλέπει το ζήτημα περισσότερο από κοινωνική άποψη. Ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι οι πληρωμές με κάρτα στον κλάδο της εστίασης είναι φριχτές και σίγουρα δεν θα ήθελε να τις έχει στην επιχείρησή του.
Πολλοί από τους συναδέλφους του στην γειτονιά του στο Glockenbachviertel αισθάνονται το ίδιο. “Αυτό σημαίνει το τέλος πολλών πραγμάτων. Οι μόνοι που το θέλουν αυτό είναι η τράπεζα και η κυβέρνηση.
Όλα πρέπει να είναι τέλεια και ψηφιακά. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τον κόσμο”, οργίζεται ο ιδιοκτήτης, “είναι ωραίο να δίνεις απλά σε μια σερβιτόρα λίγα ευρώ στο χέρι”!
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.