Πιο ακριβά τα πασχαλινά αυγά στη Γερμανία
Για το φετινό Πάσχα οι Γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη.
Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Δεν θα δουν άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ.
Ούτε και στην ευρωπαϊκή αγορά θα σημειωθούν ελλείψεις γιατί η ΕΕ εξάγει αυγά, της περισσεύουν άλλωστε.
Αυτό επισημαίνει η Μάργκιτ Μπεκ από το Marktinfo Eggs & Geflügel στη Βόννη, μια από τις κορυφαίες ειδικούς ανάλυσης της αγοράς στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τα αυγά.
Επίσης δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε πασχαλινές σοκολάτες στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Νόμος απαγορεύει τη θανάτωση αρσενικών νεοσσών
Επί δεκαετίες οι τιμές των αυγών δεν επηρεαζόταν ουσιαστικά από τον πληθωρισμό και δεν ακρίβαιναν ποτέ. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.
Κατά μέσο όρο το 2021 δέκα αυγά κανονικής εκτροφής κόστιζαν 1,55 ευρώ στο σουπερμάρκετ, όπως λέει η Μπεκ.
Το 2020 κόστιζαν 1,36 ευρώ, δηλαδή 20 λεπτά λιγότερο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας και των ζωοτροφών, καθώς και στον νόμο για την προστασία των ζώων που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου και απαγορεύει τη θανάτωση των αρσενικών νεοσσών.
Αυτό καθιστά ακριβότερη την εκτροφή κοτόπουλων. Εδώ και δεκαετίες οι αρσενικοί νεοσσών ωοπαραγωγών ορνίθων θανατώνονται μετά την εκκόλαψη, αλλά τώρα οι εκτροφείς έχουν την επιλογή είτε να ταξινομήσουν τα αυγά αρσενικών εμβρύων με προσδιορισμό του φύλου, είτε να επιλέξουν να εκτρέφουν κοκόρια.
«Από την νομική απαγόρευση πάντως που ισχύει μόνο στη Γερμανία, πλήττονται πολλά μικρότερα εκκολαπτήρια», λέει εκπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανίας πουλερικών στο Βερολίνο.
«Λόγω του σημαντικά υψηλότερου κόστους παραγωγής για νεοσσούς και νεαρές κότες, δεν είναι δυνατόν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και να ασκήσουν βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, για τα μεγάλα εκκολαπτήρια που δραστηριοποιούνται διεθνώς υπάρχει πλέον ένα κίνητρο για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις εκτροφής στο εξωτερικό».
Το Πάσχα καλύτερη εποχή για σοκολατοποιούς
Πόσα αυγά καταναλώνουν οι Γερμανοί το Πάσχα; Είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η παραγωγή αυγών όσο και η κατανάλωση αυγών έχουν αυξηθεί μακροπρόθεσμα, αν και όχι συνεχώς. Σύμφωνα με στοιχεία του Marktinfo Eggs & Geflügel 14,6 εκ. αυγά εκκολάφθηκαν πέρυσι, το 2015 ήταν 12,9 εκ.
Η παραγωγή αυγών δεν καλύπτει την κατανάλωση, γιατί η ΕΕ συνολικά παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει. Αλλά η Γερμανία ανήκει στις χώρες που εισάγουν.
Το 2021 η κατά κεφαλή κατανάλωση υπολογίζεται στα 238 κομμάτια. Ήταν 4 αυγά λιγότερα από ότι το 2020, αλλά 3 περισσότερα από το 2019 ανά κάτοικο στη Γερμανία, λέει εκπρόσωπος της βιομηχανίας πουλερικών.
Για τους σοκολατοποιούς μάλιστα το Πάσχα είναι επιχειρηματικά ακόμη πιο σημαντικό από τα Χριστούγεννα.
«Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το σοκολατένιο κουνελάκι έχει λιγότερο ανταγωνισμό» λέει εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανίας Ειδών Ζαχαροπλαστικής.
«Την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα τα παραδοσιακά εκλεκτά αρτοσκευάσματα, όπως τα Spekulatius, το μελόψωμο και τα αστέρια κανέλας είναι πολύ δημοφιλή, αν εξαιρέσουμε τον λατρεμένο σοκολατένιο Άγιο Βασίλη.
Και με δεδομένο ότι το Πάσχα δεν υπάρχει ανάλογη ποικιλία, μένει περισσότερος χώρος στο στομάχι για περισσότερη σοκολάτα».
Σε αντίθεση με την κατανάλωση αυγών, η κατανάλωση σοκολάτας στη Γερμανία δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Ένωση Ειδών Ζαχαροπλαστικής.
«Σε σύγκριση με τα δέκα τελευταία χρόνια έχει μείνει σχεδόν σταθερή», λέει εκπρόσωπός της. Και όπως συμβαίνει με την κατανάλωση αυγών, παρατηρείται διακύμανση από χρονιά σε χρονιά.
Το 2021 ήταν 9,56 κιλά ανά άτομο, 2% περισσότερο από ότι πέρυσι. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. «Όταν το καλοκαίρι είναι ζεστό, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο παγωτό από ότι σοκολάτα και το αντίστροφο».
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου | DW
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;
- 2022 – Τι αλλαγές φέρνει ο Απρίλιος στη Γερμανία;
- Γερμανία: Τέλος οι μάσκες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ
- Προσοχή – Ανάκληση προϊόντων στη Γερμανία: Επηρεάζονται τα Kinder
- Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για χιόνια στη Γερμανία
- ΜΜΜ Γερμανία: Το εισιτήριο των 9€ θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο
- Γερμανία: Η αλυσίδα καλλυντικών dm ανακαλεί βαφές μαλλιών
- Εγκρίθηκε σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία
- Ταξίδι Πάσχα 2022 σε Ελλάδα Γερμανία: Τι χρειάζεται;