Γερμανός πήγε στο δικαστήριο για κλήση 30 ευρώ: Η απόφαση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα!
Ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου δεν είναι αυτομάτως ο παραβάτης, αν διαπράττονται παραβάσεις στάθμευσης με το αυτοκίνητο. Αυτό αποφάσισε τώρα το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η υπόθεση αφορούσε 30 ευρώ…
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε έναν άνδρα στο Siegburg είχε επιβληθεί κλήση για υπερβολική διάρκεια στάθμευσης. Η πόλη του Siegburg ήθελε 30 ευρώ από τον άνδρα επειδή ήταν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.
Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε να το δεχτεί και οδήγησε την υπόθεση μέχρι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου οι προηγούμενες προσφυγές του άνδρα ήταν αρχικά ανεπιτυχείς.
Το περιφερειακό δικαστήριο του Siegburg τον διέταξε να πληρώσει το πρόστιμο, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τον επόμενο βαθμό. Το τοπικό δικαστήριο βασίστηκε αποκλειστικά σε μια φωτογραφία του οχήματος. Οι μάρτυρες δεν εξετάστηκαν.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τώρα ότι αυτό ήταν αντισυνταγματικό.
Το τοπικό δικαστήριο δεν μπορούσε να αποδείξει ποιος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο
Το σκεπτικό των δικαστών: το πρόστιμο πρέπει να επιβάλλεται πάντα στον οδηγό του αυτοκινήτου και όχι αυτόματα στον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου σαφές ποιος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο στο Siegburg. Το περιφερειακό δικαστήριο δεν έπρεπε να βασιστεί μόνο στη φωτογραφία του αυτοκινήτου, αλλά έπρεπε να εξετάσει την υπόθεση πιο προσεκτικά, και ένα απλό συμπέρασμα από τον ιδιοκτήτη στον οδηγό ήταν απαράδεκτο.
Επομένως, η απόφαση ήταν αυθαίρετη και παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα του άνδρα. Ο ιδιοκτήτης παρέμεινε σιωπηλός στο ερώτημα ποιος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο εκεί.
Το επόμενο βήμα είναι το περιφερειακό δικαστήριο του Siegburg να επανεξετάσει την υπόθεση.
Η απόφαση της Καρλσρούης έχει σημασία και για άλλες υποθέσεις
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου ισχύει και για άλλες υποθέσεις: Στην οδική κυκλοφορία, υπεύθυνος είναι γενικά ο οδηγός και όχι ο κάτοχος.
Και επειδή κάποιος είναι κάτοχος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν και οδηγός – αυτό πρέπει να αποδειχθεί. Οι ρυθμιστικές αρχές και, κυρίως, τα τοπικά δικαστήρια πρέπει επομένως να συνεχίσουν να εξετάζουν προσεκτικά, όπως και προηγουμένως.
Αλλά προσέξτε: αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να πει ποιος οδηγούσε το όχημα, μπορεί να τη γλιτώσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι θα πρέπει στη συνέχεια να τηρεί στο μέλλον ημερολόγιο οδήγησης. Η αρχή κυκλοφορίας μπορεί να διατάξει αυτό το μέτρο, τουλάχιστον για τις πιο σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο οδηγός του οχήματος μπορεί να εντοπιστεί την επόμενη φορά που θα διαπραχθεί παράβαση.
Στην περίπτωση προστίμου στάθμευσης όπου ο πραγματικός οδηγός δεν μπορεί να αναγνωριστεί, το ημερολόγιο μπορεί να είναι ακατάλληλο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα έξοδα αντ’ αυτού: μπορεί να πρέπει να αναλάβει τα έξοδα της διαδικασίας.
Στοιχεία της υπόθεσης: 2 BvR 1457/23
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Σας βοηθάει το παιδί σας στην εργασία; Δείτε τι ορίζει ο νόμος για να μην κατηγορηθείτε
- Επανάσταση στην έκδοση κλήσεων για πάρκινγκ: Επιτρέπεται μόνο αν είστε παρών;
- Κάνει ποδήλατο το παιδί σας και προκαλεί ατύχημα; Τι νομικές ευθύνες έχετε;
- Ελλάδα Vs Γερμανία: Πόσοι ενήλικες ζουν ακόμη με τους γονείς τους;
- Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτόν τον κανόνα για το επίδομα παιδιού
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση